Luchtzuiverende planten : jouw healthy homies

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft in haar Clean Air studie wetenschappelijk bewezen dat sommige kamerplanten de luchtkwaliteit binnenshuis  verbeteren door bepaalde giftige stoffen uit de lucht te verwijderen. Maak kennis met deze groene filters of luchtzuiveraars.

Advertising
 

Goudpalm

In de lijst met luchtzuiverende planten staat de goudpalm of Areca bovenaan. Deze vermindert de vaakst voorkomende schadelijke stoffen in de lucht en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer. De goudpalm zuivert giftige stoffen uit vrijwel alle materialen in huis: spaanplaten, isolatiemateriaal, textiel, verf, tapijten,… Hij is bovendien erg gebruiksvriendelijk.

Lepelplant

Leve de lepelplant. Afkomstig uit de oevers van de Zuid-Amerikaanse Amazone kan hij wel tegen een stootje. Bovendien past hij zich gemakkelijk aan naar de omstandigheden. De Spathiphyllum verwijdert wel 5 toxines.


Dracaena

De Drakenbloedboom of Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drákaina’, wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de helderrode hars. Verwijdert trichlooretheen, formaldehyde, benzeen en xyleen.


Ficus

Ficus Benjamina wordt ook wel treurvijg genoemd. Door de vijgen die er in het wild aan groeien, wordt de Ficus in het Midden-Oosten beschouwd als de boom van vrede en overvloed. Rijk aan bladeren en nog eens makkelijk in de omgang. Verwijdert formaldehyde en xyleen.


Klimop

Euh… klimop? Yes, baby! Door plantennerds ook gekend als de ‘Hedera helix’. Hij verwijdert trichloorethyleen en benzeen uit de lucht, maar is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde; een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt (uit spaanplaat, meubels en textiel). Groeit snel en is altijd in voor creatieve vormen.


Varens

Wij zijn fan! Dit leuke warhoofd is een echte oerplant met oerkrachten. De Nephrolepis of Bostonvaren is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel. Hij filtert formaldehyde en xyleen. Maar ook zijn broertjes en zusjes uit de varenfamilie zijn kleine zuurstoffabriekjes. Varens doen het -als er maar daglicht is- prima op een vochtige plek in huis zoals de keuken of de badkamer.

Bron: © mooiwatplantendoen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.