Floristen vrezen toekomst | Helft verwacht ruim 50% verlies | POLL & REACTIES

Uit een poll van Fleur Magazine blijkt dat de bloemenhandelaars een groot inkomstenverlies vrezen door de coronacrisis. Ze zijn ook bang voor de toekomst, zo getuigen de vele reacties.

Nog voor de fulltime sluiting in België, op woensdagmiddag om 12 uur, antwoordden de floristen allemaal – ook de Nederlandse – al verlies te hebben geleden.

Reacties:

“De verkoop ligt volledig stil. Alles blijft staan.”

“Reeds 2 feesten werden gecanceld. Ik heb de bloemen nu vrijdag allemaal verkocht aan -50%… Door afzegging huwelijk en decowerk school bedragen de vermoedelijke misgelopen inkomsten nu reeds rond de 4000 euro zonder de verplichte sluitingsdagen. Wie gaat in de komende weken nog een luxeproduct kopen? Eenvoudig: niemand!”

“We zitten in een klein dorp en mensen durven haast niet naar binnen te komen.”

“De klanten blijven weg”

“Veel vaste bestellingen worden afgezegd en er komt niets nieuw binnen.”

“Afgelaste events. Afgelaste workshops. Afgelaste afspraken voor nieuwe projecten.”

“De klanten zijn gefocust op hamsteren ipv op het kopen van bloemen”


Afgelopen weekend moesten bloemenwinkels in België op slot blijven. Nu zij hun handelsactiviteiten zeven dagen op zeven moeten stilleggen, zal de financiële kater nog groter worden. Ook in Nederland gaat de verkoop duidelijk achteruit.

30% van de floristen verwacht een verlies tussen 25 en 50%. Nog eens 27% schat meer dan 75% in het rood te gaan. Een vijfde houdt rekening met een verlies tot 25%, een vijfde met een achteruitgang van 50 tot 75%. Alarmerend. Bijna de helft, 47% verwacht, meer dan de helft inkomensverlies te zullen lijden.

Reacties:

“De weekends zijn onze beste verkoopdagen!”

“Er is weinig omzet, we moeten weer weggooien terwijl de vaste kosten gelijk blijven. En dan moeten we nog afwachten hoelang dit gaat duren. Hopelijk met minder slachtoffers dan in Italië, want dan gaan de mensen nog minder kopen uit angst.”

“Mensen mogen het huis niet uit. Feesten zijn verboden. Bezoeken aan rusthuis en ziekenhuis zijn verboden. Nergens zijn nog bloemen voor nodig om cadeau te geven.”

“Er is geen afzet meer en de planten kunnen geen weken achtergehouden worden wegens bloeiend materiaal.”


Slechts 52% toont begrip voor de weekendsluiting in België en zegt dat de volksgezondheid primeert. Er is dus duidelijk veel ongenoegen over deze maatregel. Vooral het feit dat supermarkten wel bloemen en planten mogen blijven verkopen, zet kwaad bloed. Lees daarover de reactie van de floristenunie KUFB. 

Reacties:

Veel onbegrip

“De volksgezondheid primeert zeker, maar noodmaatregelen dringen zich op voor de sector, want dit houdt niemand lang uit, met alle gevolgen vandien. Ik denk aan een uitstel van de leningen met een jaar, overbruggingskredieten,… Graag vlug duidelijkheid zodat we weten waaraan we toe zijn.”

“Wij krijgen altijd maar enkele klanten tegelijk in onze zaak terwijl ze in warenhuizen diezelfde dag in rijen dik staan aan te schuiven. Daar zit geen enkele logica in.”

“De sluiting verloopt niet eerlijk en de supermarkten varen er wel bij. We hebben het al zo moeilijk als kleine bloemenzaak tegen de oneerlijke grote ketens!”

“Donderdag was er geen sprake van een sluiting van de winkels. Iedereen kocht zijn gerief in op de veiling en de groothandel voor het komende weekend. Ze gaven dan net beter weer na een lange periode van regen. Het was dus een goed moment om buitengerief te starten. Van de ene moment op de andere wordt beslist de winkels te sluiten in het weekend.”

“De overheid had eerder moeten informeren, de mensen moeten voorzien van middelen als zeep, handgel, papieren doekjes en mondkapjes en zorgen voor meer beademingsapparatuur. Winkels sluiten waar gemiddeld 4 man maximum binnen staat, slaat nergens op.”

“Wat mij vooral stoort, is het feit dat winkels die dierenvoeding verkopen alsook planten wel open mogen zijn. Daarnaast blijft de bloemenverkoop in supermarkten wel gegarandeerd en dit voelt vanzelfsprekend oneerlijk aan.”

“In de supermarkten kan je wel nog gewoon bloemen halen. Zijn dat dan andere bloemen?”

Maar toch ook begrip

“Als je het niet doet voor jezelf dan zou je het moeten doen voor een ander (misschien meer vatbaar persoon)”

“De verplichting zou algemeen en de volledige week moeten zijn”

“De regels mochten nog strenger zijn. Beter een heel strenge korte periode dan nu een periode die waarschijnlijk nog gaat uitlopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: