Florist Rani Smismans geniet in haar urban jungle

De serre bij Astuce in Gent is één groene oase van planten en bloemen. Glanzend groene bladeren verdringen zich voor het glas om zo het beste plekje te bemachtigen en zoveel mogelijk licht op te vangen. Hier is florist Rani Smismans met hart en ziel aan het werk. 

Een half jaar na opening is ‘Astuce’ in de Gentse deelgemeente Oostakker een begrip geworden in de buurt. In het interieurgedeelte kan je een sofa, een zetel, manden en dekens kopen. In de bloemen- en plantenzaak loop je verloren tussen de prachtige flora.

“Ik merk dat de bal aan het rollen gegaan is”, probeert florist Rani Smismans de drukte bij te houden. “Iedereen die naar het containerpark gaat, moet voorbij de winkel. Soms springen mannen achteraf snel even binnen om een boeket te kopen voor hun partner. Dat vind ik grappig. Ik speel daarop in door vooraf gemaakte boeketten aan de deur te zetten. Ik krijg ook mensen over de vloer die vertellen dat ze hier vroeger de trein namen. Een andere kent dan weer de herkomst van de mooie tegelvloer in de inkom. Dat is pure nostalgie. Zo leer ik beetje bij beetje het publiek kennen. In het begin had ik helemaal geen voeling met Oostakker. Mijn klanten komen naar hier omdat mijn stijl hun aanspreekt en kiezen voor een iets wilder boeket of een ‘specialleke’. We hebben ook heel wat speciale planten of bloemen die je niet overal vindt”.

Florist Rani Smismans

Eerst werkte Rani enkele jaren bij VelooFleur in Halle. In het begin hielp ze bij het leveren van de bestellingen met de bakfiets. Uiteindelijk kreeg Rani ook de smaak van het bloemschikken te pakken.

“Ness van VelooFleur werkt uitsluitend met Belgische en Nederlandse telers. Boeketten en bloemwerk worden met de bakfiets aan huis geleverd. Zij is voor mij een voorbeeld en grote inspiratiebron.”

Florist Rani Smismans

Het creatieve – waarin ze vooral organische dingen verwerkte – heeft er bij Rani altijd ingezeten. Toch vond ze niet meteen het juiste medium. Rani verhuisde naar Gent en besloot een opleiding te volgen bij Mil Flores in Sint-Martens-Latem. Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. 

“Ik heb daar een mooie opleiding gekregen, weliswaar een heel andere stijl dan bij VelooFleur. Zo heb ik van verschillende stijlen mogen proeven. Een vriendin stuurde mij de vacature van ‘Astuce’ door. De timing kon niet beter zijn. Net op dat moment kreeg ik bericht van de stad Gent dat mijn pluktuin niet kon doorgaan. Van bij het begin ben ik mee betrokken in dit project. Ik vind het heel fijn dat ik deze kans gekregen heb.” 

Rani groeide op in Pepingen nabij Halle.

“Mijn vader had een boerderij. We kweekten onze eigen groenten. Zaaien en planten, met de handen in de aarde wroeten en vervolgens gespannen afwachten of het lukt, heeft me altijd geboeid. De fascinatie voor bloemen kwam iets later dankzij mijn oma uit Wallonië die een fantastische bloementuin had. Samen met mijn oma haalden we de dahliaknollen uit de aarde en leerde ik planten vermeerderen. Oorspronkelijk was het vooral het telen van bloemen dat mij interesseerde. Even speelde ik met het idee om een plukveld aan te leggen op een braakliggend terrein in Gent. Ik wou dat stukje grond, dat last had van sluikstorters, voor de buurt opwaarderen. Jammer genoeg zijn mijn plannen niet mogen doorgaan. Ik heb al het bloemenzaad bewaard. Dat is niet verloren want het plan is om misschien al volgend jaar een bloementuin aan te leggen tussen de verhoogde perrons.” 

De persoonlijke stijl van Rani was ook belangrijk voor de eigenaars.

“Ik hou van mensen die creatief zijn en vooruit willen geraken misschien omdat we zelf zo zijn”, zegt werkgever Charlotte Dengis. “Vooral ook omdat we heel druk in de weer zijn met ons werk. We wilden iemand die zijn plan trekt en zijn eigen ding doet. Toen we de portfolio van Rani zagen, waren we meteen gewonnen voor haar stijl.” 

“Als er iemand komt die een klassieker boeketje wil, dan maak ik dat uiteraard ook”, pikt florist Rani in. “Maar het leukste is wanneer ik mijn zin mag doen. Dan lever ik het beste resultaat. Ik heb het gevoel dat ik nog heel veel kan doen. Er is een prachtig pand om te decoreren, Kerst komt eraan. We zijn aan het brainstormen wat we met de gevel gaan doen. In februari komt de nieuwe interieurcollectie eraan. En niet te vergeten: de events waar ik samenwerk met een weddingplanner of met de koppels zelf. Mijn eerste opdracht bestond uit het organiseren van een verjaardagsfeest voor een vrouw die enkel pioenen wilde. Al die verschillende opdrachten maken het voor mij heel boeiend”, besluit Rani. 

■ Volg Astuce Urban Jungle op Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.