Het florale universum van Lysianne

Fleurs d’O in Paliseul viert zijn tiende verjaardag. De winkel kreeg een totale facelift. De jonge floriste Lysianne David haalt alles uit de kast om klanten en voorbijgangers te verrassen. Ook heel wat Vlamingen vinden regelmatig de weg naar Fleurs d’O.

Advertising
 

Zichtbaar

In Paliseul zijn maar twee bloemenzaken. Fleurs d’O is heel goed gelegen langs de belangrijkste invalsweg en juist naast de kerk. Hierdoor kan de bloemenwinkel profiteren van een grote zichtbaarheid en altijd gratis parking vlakbij. “Paliseul vormt een grote gemeenschap”, vertelt Lysianne. “Ik ben afkomstig van Paliseul en iedereen kent elkaar. Na mijn studies tuinbouwtechniek heb ik me op 19-jarige leeftijd gevestigd als florist. Als kind wist ik al dat ik florist wilde worden. Mijn ouders zitten helemaal niet in de sector. Enkel mijn grootmoeder was een kunstenares. Misschien heb ik die creativiteit van haar genen geërfd. Toen dit winkelpand twee jaar later vrijkwam – voordien was er een meubelzaak gevestigd – heb ik meteen toegehapt en het gekocht.”

Lokaal

Lysianne richtte de winkel – de totale oppervlakte beslaat 120 vierkante meter – volledig zelf in. Alleen

de contouren van de winkel bleven behouden. De inkom en etalages werden helemaal gerenoveerd. Zo is het plafond van de overdekte inkom afgewerkt met hout. Hier staan alle buitenplanten en een assortiment potten uitgestald. ’s Avonds gaan de rolluiken dicht en hoeft Lysianne niet alles naar binnen te sjouwen. De winkel is op een hoek gelegen met aan elke zijde grote ramen. In het winkelinterieur overheersen natuurlijke materialen en donker geschilderde muren waartegen de bloemen volledig tot hun recht komen. Het atelier is op de bovenverdieping.

Omdat haar klanten er nood aan hebben, beschikt Fleurs d’O over een groot aanbod van decoratie. Lysianne werkt bij voorkeur met Belgische en lokale leveranciers. “Als de klanten binnenkomen moeten ze in een universum terechtkomen. Via verschillende thema’s toon ik hen de tendensen. De klanten ontdekken elke maand iets nieuw.”

 

Naturel

Lysianne komt heel naturel over en zo is ook haar stijl. De natuur – die volop aanwezig is in de omgeving – haalt ze hier volop naar binnen. Artificiële dingen zijn aan haar niet besteed. Wel probeert ze om originele en persoonlijke boeketten te realiseren. Haar passie voor bloemen is groot en dat weten haar klanten. In die tien jaar heeft Lysianne een goede reputatie opgebouwd. Service en kwaliteit komen op de eerste plaats.

Mode is een grote inspiratiebron voor Lysianne maar ook Pinterest en de gesprekken met collega’s. “We zien elkaar bij leveranciers maar hebben ook veel contact via Facebook. We delen onze ideeën en het voelt niet als concurrentie. Zo leer ik veel van collega Stéphane Brassart. Hij helpt me om mijn ideeën en zaak verder te ontwikkelen.”

Persoonlijk

Naast een eerder klassiek cliënteel verzorgen Lysianne en haar jonge team dat ze opleidt, het bloemwerk voor het 1-sterrestaurant ‘Le Moulin Hideux’ en voor het gastronomische restaurant ‘La table de Maxime’. “De jonge chef-koks betrekken mij bij de aankleding van hun tafels en de inkom. Ze zijn heel open en het is fijn om met hen samen te werken”, vertelt Lysianne.

Voor het bouwbedrijf ‘Thomas & Piron’ in Paliseul verzorgt Fleurs d’O de toonzaal, burelen en ontvangstruimte. Ook op Batibouw in Brussel creëert Fleurs d’O hun stand. “We werken heel persoonlijk en op maat.”

Samen met haar levensgezel Romuald, een schrijnwerker, werkt Lysianne alle ideeën uit. “Romuald maakt de dingen exact zoals ik ze in mijn hoofd heb. Decors, meubelen en structuren voor in mijn winkel. We zijn heel complementair.”

 


Fleurs d’O
Rue Paul Verlaine 10  –  6850 Paliseul (B)
Facebook : Fleurs d’O – Paliseul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: