Floral designers Sören en Aymeric openen tweede pop-up in Brussel

Voor de wereld op zijn kop stond, reisden bloemenkunstenaars Sören Van Laer en Aymeric Chaouche – internationaal vermaard om hun florale composities – de hele wereld rond. Sinds de lockdown in maart 2020 zijn al hun projecten on hold gezet. Stilzitten en afwachten is echter niets voor hen. Op donderdag 11 maart ging – na een eerste pop-up store in Bornem – een tweede pop-up open in Sint-Lambrechts-Woluwe. 

Uiteraard zijn we benieuwd om het universum van Fleur Creatief-stylisten Sören en Aymeric te ontdekken. Wat een meevaller: ter hoogte van hun winkel in de drukke Georges Henrilaan in Brussel bevindt zich een parking. Honderden meters op voorhand met knipperende lichten uitkijken naar een parkeergaatje is gelukkig niet nodig. Twee hoge potten gevuld met gele, bloesemende takken en grillige wilgentakken omkaderen de etalage zodat de winkel meteen opvalt in de wat grauwe winkelstraat. 

Advertising
 

LEEGSTAAND PAND 

Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?  

“Aymeric heeft deze locatie gevonden. Het leegstaande pand is door de gemeente aangekocht en in afwachting van de renovatie kunnen wij het als pop-up huren tot 15 januari 2022. Het is goed om de pop-up uit te testen voor we ons ergens gaan settelen. Net zoals in Bornem kunnen we eerst de klanten aanvoelen en deze omgeving uittesten. We willen niet nog meer risico’s nemen. We hebben alles in de twee pop-ups gestoken. Ik denk dat we een heel goede ligging hebben gevonden dankzij de praktische parking en de school ernaast.  Er is veel passage in deze straat. Ook heel wat mensen gluurden de afgelopen dagen nieuwsgierig door het kiertje tussen de gordijnen naar binnen terwijl we alles klaarmaakten”, lacht Sören. 

FLASHY KLEURENPALET 

Het winkelpand zag er niet uit met onder meer een lelijk plafond en vloer. Sören en Aymeric haalden alles uit de kast om de ruimte om te toveren tot een intieme en gezellige winkel. Het eerste wat opvalt is het plafond dat nu helemaal verborgen zit achter een bladerdak van bordeauxrode cobrabladeren. Wat een monnikenwerk om blad per blad alle bladeren tegen de lelijke plafondlatten te bevestigen. Het resultaat mag er zijn en maakt de vele werkuren goed. De kleur van de bladeren legt de link naar de rood geschilderde muren in het achterste gedeelte van de winkel in combinatie met een blauwgrijs gedeelte. Aymeric koos het kleurenpalet en baseerde zich op de kleurentrends voor 2022.  

“Toen het plafond nog niet aangekleed was, vormde het wit in combinatie met de rode en blauwe muren precies de kleuren van de Franse vlag”, lacht Aymeric. “Ik hou van contrasterende kleuren. Het is misschien nogal flashy maar samen met het groen van de planten en met de decoratieve objecten krijg je toch een mooi geheel.” Door te kiezen voor een donker kleurenpalet creëren Sören en Aymeric een intieme sfeer, de sfeer van een boudoir. De verlichting is eerder gedempt met één warm lichtpunt en enkele strategisch geplaatste lichtspots. Binnen dit thema passen ook de kamerhoge gordijnen die het etalageraam omarmen.  

Waarom gordijnen?  

“Opnieuw is dit een idee van Aymeric en eigenlijk heeft hij gelijk. Gordijnen zijn misschien wat ongewoon in een bloemenzaak maar ze zorgen voor rust. Als je de gordijnen wegdenkt, zit je precies op straat. Wat je door het raam te zien krijgt, zijn te veel onrustige dingen. Bovendien benadrukken de gordijnen de verticaliteit en de verticale florale creaties aan het raam. Je ziet, er is over nagedacht,” lacht Sören. 

De spiegelwand vooraan weerkaatst het licht en is haast volledig bedekt met hangplanten die één groene wand vormen, een stukje urban jungle. 

© Atelier Sören Van Laer

ORIGINEEL AANBOD 

Sören en Aymeric werken anders dan een traditionele bloemenwinkel. Dat zie je aan hun assortiment bloemen dat specialer is en aan de decoratieve creaties die je elders niet vindt omdat het eigen werk is. We zien stolpen met een mooie compositie van gevriesdroogde bloemen en vlinders of insecten. “Het vriesdrogen van bloemen is een techniek waarbij de bloemen gedurende drie weken aan – 40°C bevriezen en daarna vocht onttrokken wordt. De oorspronkelijk vorm, structuur en kleur van de bloemen blijven bewaard. Gedroogde bloemen daarentegen krimpen en verliezen hun kleur. Er zijn ook maar een beperkt aantal soorten bloemen die je kan drogen. We hebben een specialer assortiment van bloemen omdat we nauw samenwerken met Agora en met Belle d’Avalane.” 

In de kleurrijke bloemenwand zien we wat specialere bloemen zoals de Protea – een Zuid-Afrikaanse bloem met grote bloemenknop – of de Passiflora (passiebloem) en Gloriosa (prachtlelie). Verder zien we niet de klassieke Gerbera maar een nieuwe soort met een dubbele bloemblaadjes, net pomponnetjes. Bijzonder zijn ook de Allium met hun warrige bloemenknop waar enkele bloemetjes uitspringen. “We werken nooit met het groene blad ‘Salal’ omdat we dat niet mooi vinden. Dat is typisch voor ons bedrijf. We kiezen eerder voor een assortiment van iets luchtigere bloemsoorten en bloesemtakken om wat volume te creëren in de boeketten.” 

SAMENWERKINGEN 

Het stel werkt ook samen met andere jonge ontwerpers en floristen. Zo werken ze samen met Jonas De Vestel (Belgisch floral designer in Maastricht) die knappe vazen maakt, bekleed met de vleugelomhulsels van de Sternocera Aequisignata kever uit Thailand. De smaragdgroene vaas – uitgestald op de tafel – is heel mooi, net een juweel. Met de tafelsetting willen ze het zomerse buitengevoel naar binnen brengen.

Wat verder staat een blauwe aktentas gemaakt van druivenleder. Aymeric is afkomstig van de Auvergne-streek in Frankrijk en kende de ontwerpers.

“Dit is het werk van een jonge start-up Maison Peaux Neuves in Frankrijk. Ze maken leder uit de schors van druivelaars. Je kan dus niet alleen wijn maken van druiven. Verder verdelen wij ook de artisanale geurkaarsen ‘Bougies de Charroux’. De geurkaarsen in de grootste glazen bokaaltjes branden gemiddeld 60 à 80 uur”, vertelt Aymeric. 


PRAKTISCH 

Vorig jaar ontwikkelden Sören en Aymeric hun webshop. 

“Het onlineverhaal begon moeilijker te worden omdat winkels in juli-augustus opnieuw opengingen. Mensen wilden liever zelf hun boeket ophalen. Wij misten het contact met mensen daarom zijn we met deze pop-ups gestart. Fysiek aanwezig zijn is ook een hulp voor onze webshops. We willen onze energie steken in mooie etalages. Van zodra het kan, gaan we opnieuw workshops organiseren maar dan voor slechts drie à vier mensen. Aymeric en medewerkster Eglantine Blanckaert gaan voornamelijk in de winkel in Brussel staan en ik vooral in Bornem. Het is wel de bedoeling om elkaar af te wisselen en af en toe iemand naar Bornem te halen om creatieve ideeën uit te wisselen. Als we op die manier kunnen samenwerken, komen we op leuke, creatieve ideeën”, besluit Sören. 


Meer over Sören en Aymeric

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is portret-1024x1024.jpg
Sören Van Laer (l) en Aymeric Chaouche (r) ©AllColorsOfCommunication

Sören Van Laer is internationaal vermaard om zijn florale composities. Daarvoor reisde hij de wereld rond en werd meermaals bekroond op wedstrijden. Tijdens één van zijn reizen ontmoette Sören Aymeric Chaouche, die sindsdien zijn partner is. Sören volgde stage bij Geert Pattyn en nam deel aan Fleur Talent. Ondertussen werkt Sören als freelance florist. 

Aymeric Chaouche is een Franse florist en behaalde het diploma van meesterbinder in het Franse Lyon. Hij won in 2019 het Belgisch kampioenschap bloemsierkunst. Aymeric werkt sinds meer dan een jaar mee in het atelier van Sören Van Laer. 

  • Atelier Sören Van Laer 
  • Georges Henrilaan 234 
  • 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe (B)

Bezoek de website

Tekst en foto’s: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.