In Europa voert enkel Denemarken meer kerstbomen uit dan België

Wie nog een echte kerstboom wil, haalt ‘m best dit weekend in huis. Verkopers stellen dat na zondag 75 procent van hun voorraad verkocht zal zijn.

4 à 5 miljoen kerstbomen worden er elk jaar geproduceerd in dit land
De kerstboomkoorts laait weer op. In de twee weekends na Sinterklaas kiezen de meeste Belgen hun boom. “Zondagavond moet het gros de deur uit zijn”, zegt Johan Lescrauwaert van www.kerstbomen.be. De Bruggeling hoopt dit jaar 3.000 stuks aan de man te brengen. Die kweekt hij zelf in Jabbeke, op een lap van 6 hectare. “Echte Vlaamse dennenbomen”, klinkt het trots.

Advertising
 

Die maken nochtans maar een klein deel uit van de volledige Belgische kerstboomproductie: het is in de eerste plaats Wallonië dat verantwoordelijk is voor de jaarlijkse 4 à 5 miljoen bomen. Een deel daarvan gaan naar tuincentra en grote spelers à la IKEA, Aveve en Brico, een ander naar het buitenland. Ons land behoort tot de grootste exporteurs op het continent. Enkel Denemarken moeten we laten voorgaan.

Als u straks een kerstboom koopt, is de kans groot dat het een Nordmann wordt: vol, naaldvast en meestal afkomstig uit de Ardennen of Denemarken. “Dan volgen de goedkopere blauwspar en de klassieke Servische spar”, klinkt het bij Eurotuin. Grote prijsschommelingen zien ze daar niet. “Sommige zullen een paar euro goedkoper zijn, maar de markt is al jaren stabiel.”

De goedkoopste modellen, tot anderhalve meter hoog, kosten tussen de 22 en 30 euro. Nordmannen (met pot) vind je vanaf 25 euro, maar kunnen tot 130 euro kosten. Wie geen fan is van het gesleur en de geur, kan zich voor 50 tot 400 euro een namaakboom aanschaffen.

Greencap meent dat in ons land jaarlijks 1 miljoen echte kerstbomen worden verkocht. Het bedrijf is met 1.200 hectare in Neufchâteau en het Bretoense Scaer de grootste Belgische kweker. Zijn omzet bedroeg vorig jaar 10,87 miljoen euro. “Mensen denken: even een boompje planten en dan verkopen. Zo simpel is het niet”, zegt productieverantwoordelijke Gerald De Wouters. “Honderd man is een heel jaar bezig met planten en onderhouden.” En daar komt een risico bij kijken. Wie een 4-jarig plantje in de grond zet, moet minstens 6 jaar wachten eer het verkocht kan worden. “Ondertussen weet je niet hoe de markt evolueert.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: