Elke week moet één bloemenwinkel deuren sluiten

Het is geen geheim dat onze sector het niet gemakkelijk heeft, maar de confrontatie met de naakte cijfers van het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) die gepubliceerd werden in Het Nieuwsblad van 8 mei bijten toch!

“In 2002 waren er nog 4.452 bloemenwinkels. Eind 2012 bleven er daar nog 3.923 van over, goed voor een daling met 12 % op tien jaar tijd”, volgens voorzitter NSZ Christine Mattheeuws.

Belgen zouden hun bloemen steeds vaker in de supermarkt of de shops bij benzinestations kopen. “Hun aanbod is weliswaar veel beperkter en minder mooi, maar hun voordeel is dat de consument er nog andere producten kan aankopen. Het gaat om een ‘one stop shop’ met andere woorden”, aldus Mattheeuws.

Uit de cijfers van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en het marktonderzoekbureau GfK blijkt dat de Belgische consument een groeiende voorkeur heeft voor lang houdbare sierteeltproducten. Bomen, tuinplanten en kamerplanten zagen de voorbije jaren hun marktaandeel stijgen. Voor snijbloemen daalde het  marktaandeel van 33 % tot minder dan 22 % en zo blijven snijbloemen in bestedingen nipt de belangrijkste categorie. Het verlies van het marktaandeel van snijbloemen werd wel gedeeltelijk gecompenseerd door een toename bij de bloemstukken: dit segment haalt bijna 19 %.

Die verschuiving naar langer houdbare producten heeft meteen ook een impact op de aankoopfrequentie: het aantal keren dat de Belg levende bloemen en planten koopt, is gedaald van 5,5 keer op jaarbasis naar 5 keer.

De boodschap is duidelijk: de markt evolueert constant en daar moeten we gewoon op inspelen willen we de boot niet missen. Aankoopgemak en belevenisaankoop zijn heel belangrijk geworden. Consumenten gaan veeleer op zoek naar een ervaring dan naar een product en daar kunnen we zeker op inspelen met bloemen als emotionele drager. Ook de trendvoorspellers van de belangrijkste geschenkbeurzen leggen hier de nadruk op: zorg voor extra’s voor je klant. Klantenbinding via klantenkaarten is ook een belangrijke troef. Boor andere kanalen aan dan de pure winkelverkoop. En last but not least: onderschat de waarde van sociale media, website en online verkoop niet. Maak het je klanten zo makkelijk mogelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.