‘Elke maakt fleurig’: Bloemen als rode draad

Elke Verhaeghe in Merelbeke floreert als nooit tevoren. Tijdens de lockdown greep ze alle kansen en kreeg haar nog jonge bedrijf ‘Elke maakt fleurig’ steeds meer voet aan de grond. Wat begon aan een hoekje van de keukentafel is intussen zo gegroeid dat haast de ganse woning ingepalmd wordt. En dit onder het goedkeurend oog van manlief. 

‘Hoe ben je bij mij terechtgekomen’, wil ze graag weten. ‘Ik heb geen winkel en ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig’, vertelt Elke haast verontschuldigend. Haar Instagram account en website verraden dat we met een creatieve duizendpoot te maken hebben. Creativiteit en optimisme kunnen we nu meer dan ooit gebruiken, toch? 

Advertising
 

Hoe ben je gestart? 

‘Vier jaar geleden heb ik een burn-out gehad. Ik werkte toen als marketingcoördinator in een Gents bedrijf. Voordien heb ik ook in verschillende bedrijven gewerkt op de marketing- en communicatieafdeling. Ik liep eigenlijk al langer met het gevoel dat dit niets voor mij was. Het was vooral het creatieve gedeelte van mijn werk waar ik plezier aan beleefde. Veel te lang ben ik in die bedrijven blijven hangen omdat ik communicatie gestudeerd had.’ 

Droogboeket

Wat trok jou over de streep? 

‘In het laatste bedrijf waar ik werkte, lag de werkdruk heel hoog maar dat niet alleen. Het was meer de sfeer en het gevoel dat ik mezelf niet kon zijn. Veel te lang heb ik dit laten aanslepen en toen werd ik ziek. Twee maanden voor mijn huwelijk viel ik uit. In het begin kon ik niks meer. De bloemen op mijn huwelijk wou ik graag zelf doen. Het kostte me heel veel moeite, maar voor mijn huwelijk kon ik het nog net opbrengen. Eigenlijk is toen het zaadje geplant voor wat ik nu doe.’ 

‘Na een jaar begon ik opnieuw te tekenen. Als kind heb ik heel veel getekend. Vaak waren dat bloemen. Tekenen maakt me rustig. Ik ontdekte het plezier van schilderen met waterverf en volgde een cursus aquarel. Het tekenen heeft me geholpen in mijn genezingsproces en ik ben het blijven doen. Naarmate ik me beter voelde, kocht ik bloemen en volgde online lessen bloemschikken. Uiteindelijk heb ik me ingeschreven in de bloemenschool ‘Into the wild’ van Elke Vanderper in Gent.’ 

Kerst met een twist

Waarom een bloemenopleiding? 

‘Twee jaar geleden schreef ik me in voor een opleiding van twee maanden. De stijl van Elke Vanderper vind ik heel mooi en spreekt me aan. Op dat moment wist ik helemaal nog niet wat ik met de opleiding zou aanvangen. Ik wist alleen dat ik iets wou doen met waterverf en met bloemen. Elke heeft me over de streep getrokken en meer zelfvertrouwen gegeven. Ik ben haar daar heel dankbaar voor. Eind 2019 heb ik de sprong gewaagd.’ 

2020 – in volle crisis – werd een succesvol jaar voor jou. Hoe voelt dat? 

‘Het gaat goed. De vraag naar verse boeketten ging sinds de lockdown in stijgende lijn. Ik maak maandboeketten. Mijn afzetmarkt bevindt zich in Merelbeke – waar ik woon – en in Aalst – vanwaar ik afkomstig ben – werk ik met een afhaalpunt. Griet Van Dorpe heeft een winkel in maatwerk en maakt trouwkleren op maat. De link met haar trouwkleren en mijn bloemen is wel leuk. Bovendien wist ik dat er in Aalst nog geen spelers zijn die op mijn manier werken. Dit jaar wil ik investeren in meer bekendheid hier in Merelbeke. Omdat ik geen winkel heb, komt er aan de voorgevel een metalen retrobord met mijn logo en een mooie belettering.’ 

Kleurenexplosie – Bruidsboeket

Je weet hoe je dingen moet verwoorden. Jouw communicatieskills vormen beslist een meerwaarde? 

‘Dat is waarschijnlijk één van mijn sterke punten. Vroeger deed ik dit voor andere bedrijven en nu voor mijn eigen bedrijfje. Omdat ik geen winkel heb, werk ik op aanvraag. Bandwerk ligt me minder maar hoort er wel bij. Ik probeer de bloemen zoveel mogelijk lokaal aan te kopen in België en Nederland. In de zomer werk ik met de bloemen van Fleur Couleur in Landegem aangevuld met bloemen uit groothandel De Rijcke in Wetteren. Elke maand bedenk ik iets nieuws en brei daar een gans verhaal rond. Dat komt natuurlijk uit mijn marketingverleden. Volgende maand maak ik – geïnspireerd door de sneeuw – een sneeuwboeket. Daarover communiceer ik online en licht alvast een tipje van de sluier op. Het kleurenpalet van het sneeuwboeket wordt ‘blush & cream’, denk aan zachte voornamelijk witte tinten. Dat vind ik leuk om te doen. Het is mijn manier van werken. Op deze manier probeer ik mij te onderscheiden door telkens iets uniek te creëren.’ 

Overgang van zomer naar herfst – Tafelstuk

Verhalen en thema’s bedenken is iets wat mensen aanspreekt? 

‘Ik heb een levendige verbeelding. Dat was ook mijn sterkste kant toen ik nog in de marketing werkte. Bij elk product dat ik aanbied, bedenk ik iets extra. Zo ga ik op zoek naar de geschikte vaas voor een droogboeket aan de hand van een foto van het interieur van de klant. Van een vaas uitkiezen tot en met de bloemen, zijn dingen die ik heel graag doe. Het persoonlijke karakter en het op maat werken spreekt me enorm aan.’ 

Zomerbries

Uit de creatieve koker van Elke komen zowel bloemwerk op maat als originele concepten en een kaartenbar met gepersonaliseerd drukwerk tevoorschijn. 

‘Het concept – Zo is er maar één – op Instagram slaat heel goed aan. Ik krijg leuke reacties. Om de 3 maand doe ik een éénmalig aanbod van unieke stukken. Voor de eerste editie van het concept werkte ik samen met Kiki Keramiek, een leeftijdsgenoot die haar eigen keramiek draait. Ze maakte voor mij enkele vaasjes, passend bij mijn stijl en kleur. Het event wordt op voorhand gecommuniceerd met de datum en uur waarop de verkoop plaatsvindt. Wist je dat er zelfs mensen zijn die hun wekker zetten om de verkoop vooral niet te missen? Om de drie maand geef ik een andere invulling aan het concept wat resulteert in een nieuwe samenwerking. Zo zal de volgende editie een samenwerking zijn met The Collect Club. Zij schuimen brocante markten af op zoek naar parels van vazen.’ 

Zomercollectie – Uit ‘Zo is er maar één’

Elke merkt op dat er een ware babyboom zit aan te komen. De aanvragen voor haar gepersonaliseerde geboortekaartjes zitten in de lift. 

‘Tekenen kost me geen energie. Ik vind het ontspannend en het voelt helemaal niet als werken. Mijn tekeningen zijn altijd bloemen gerelateerd: een zebra met een bloemenkrans rond zijn kop, een bloemenveld, een botanisch kaartje met groenelementen. Naast kaartjes maak ik ook schilderijen op maat vooral voor kinderkamers. Bloemen vormen de rode draad in alles wat ik doe. Workshops uitbouwen staat nog op mijn planning. In mijn familie zitten vooral leerkrachten. Dat zal nog goed van pas komen als ik met de workshops start’, besluit Elke.

Wintercollectie met vazen van Kiki Keramiek – Uit ‘Zo is er maar één’

MEER WETEN

Naam: Elke Verhaeghe 

Leeftijd: 31 jaar 

Hobby’s: tekenen 

Inspiratie: Engelse tuinen 

Lievelingsbloem: ranonkel 

‘Het is een fragiele, veelzijdige bloem in mooie, uitgesproken kleuren. De ranonkel kan je gemakkelijk in bosjes laten drogen. Deze bloem leunt het meeste aan bij mezelf.’ 

www.elkemaaktfleurig.wordpress.com

 


Tekst: Ingrid Allaerts 

Foto’s: Elke Verhaeghe 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.