Eindproeven floristen zijn publiekstrekkers op ‘Opendeurdagen Tuinbouwscholen’

Elk jaar trekken de klassen waar de eindproeven van de opleiding ‘groendecoratie-florist’ tentoongesteld worden een groot aantal enthousiaste bezoekers. Een echte promotie voor het vak en alle bezoekers blijken ook van bloemdecoraties te houden. En toch spiegelt zich dat jammer genoeg niet weer in het aantal leerlingen dat zich voor deze opleiding inschrijft.

De leerkrachten bloemschikken doen hun uiterste best om de studenten zo veel mogelijk vakkennis mee te geven. Dit gaat al van start in het vijfde jaar en wordt opgebouwd met steeds moeilijkere en uitdagendere opdrachten in het zesde en zevende jaar. Hun werk aan familie en vrienden voorstellen tijdens de opendeurdag, betekent voor de leerlingen ook een stimulerende factor.

In PTS Mechelen kregen de leerlingen van het vijfde jaar de opdracht om in groep de ingang van de tentoonstelling te decoreren. Met een leuke mikado-opdracht slaagden ze hier perfect in. De studenten van het zesde jaar kregen als opdracht decoraties voor een zelf gekozen kerk te maken. Sommigen herkennen precies de stijlkenmerken van de kerk en kunnen dit in hun creatief werk tot uiting brengen. Voor anderen blijkt dit nog niet echt evident. Het zevende jaar mocht zelf een decor uitkiezen voor een passende tafeldecoratie. Daarnaast creëerden ze ook een vegetatieve jurk met een passend bruidsboeket.

PTI Kortrijk gaat direct met individuele opdrachten van start. Het vijfde jaar tekende voor een tafeldecoratie. De leerlingen van het zesde jaar kregen de taak om een zelfgekozen thema uit te werken in bloemen. Voor de studenten van het zevende jaar bestond de eindproef dit jaar uit de creatie van een floraal object, een vegetatieve kader, een bloemenjuweel en zelfgemaakte keramiek met aangepaste bloemen.

Deze opleidingen betekenen in elk geval een treinkaartje op reis naar het beroep van florist. De verdere toekomst ligt in de handen van de studenten zelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.