Eindeloze inspiratie voor winterse bloemencreaties

Het boek ‘Winter Botanicals: Capturing the Spirit of the Season in Flowersis een collectie van florale ontwerpen die je eindeloze ideeën biedt voor je winterse bloemwerken. Een must-have voor beginner én ervaren bloemist. Lees hier het interview met schrijfster Julia Marie Schmitt.

fleur magazine fleur creatief magazine Winter Botanicals nieuw in de fleurshop fleur boekenshop florale boeken bloemisten floristen bloemenliefhebbers flower lovers diy inspiratie winter bloemendesigns bloemontwerpen bloemsierkunst bloemschikken bloemwerk floral art floral design tips technieken
Julia Marie Schmitt

In haar eerste boek nodigt Julia Marie Schmitt 19 internationale floristen uit om hun tradities, jeugdherinneringen, kerst- en winterinspiraties te delen aan de hand van prachtige bloemwerken. Deze stapsgewijze ontwerpen (mét gedetailleerde uitleg van de gebruikte technieken) bieden jou het perfecte hulpmiddel om zelf seizoensgebonden creaties te maken.

Advertising
 

Waar heb je leren bloemschikken?

“Ik maakte voor het eerst kennis met de bloemensector in 2008, toen ik aan de slag ging in de bloemenwinkel van mijn moeder. Daar leerde ik mijn eigen creaties maken, en nog in datzelfde jaar werd ik al mede-eigenaar van de shop. Nadien volgde ik een opleiding en zo werd ik een geaccrediteerd, professioneel bloemist”, vertelt Julia. Vandaag is Julia Marie Schmitt een wereldwijd gewaardeerd florist met heel wat certificaten (ICP, EMC, CFD, AIFD, PFCI).

Hoe kreeg je het idee om een eigen boek uit te brengen?

“Ik dacht er eigenlijk al lang aan om zelf een boek te publiceren. Eentje dat leerzaam is én de schoonheid van natuurlijke materialen in de verf zet. Daarom is het uiteindelijk een boek geworden dat focust op techniek en waarbij alles stap-voor-stap wordt uitgelegd met behulp van prachtige fotografie. Met dit boek wil ik mijn kennis en ervaring delen met iedereen die houdt van bloemsierkunst, zowel liefhebbers als professionele bloemisten.”

De naam van het boek maakt meteen duidelijk waarover het gaat: de schoonheid van de winter. Wat betekent dit seizoen voor jou?

“Ik geloof dat we tijdens de winter teruggaan naar de essentie van de natuur, het meest pure. De winter biedt talrijke texturen en inspiraties die soms als vanzelfsprekend worden beschouwd, maar eigenlijk uniek zijn voor dit seizoen. Het lijkt ook alsof de winter het innerlijke kind in ieder van ons naar bovenhaalt. Waarschijnlijk omwille van de kerstvakantie en de tradities die we vieren. Als florist biedt de winter opvallende, natuurlijke materialen die ons de mogelijkheid geven om onze creativiteit uit te drukken, op een andere manier dan tijdens de andere seizoenen.”

Wedding Bouquet by Julia Marie Schmitt – Designing with texture

Welke rol spelen bloemen voor jou tijdens de winter?

“Bloemen zijn voor mij een stukje van de natuur dat je naar binnen haalt op een koude winterdag. Ze brengen het leven uit de buitenwereld naar binnen. Op elke familiebijeenkomst spelen ze een centrale rol en bovendien zijn ze het perfecte geschenk voor iemand die je graag ziet. Het is niet uitzonderlijk dat er bloemen aanwezig zijn tijdens onze mooiste momenten. Dat toont aan hoe de natuur de gebeurtenissen in ons leven beïnvloedt. Die schoonheid van de natuur: dat is een boodschap die ik wil blijven verspreiden. Ik hoop dat ik deze passie kan doorgeven aan de toekomstige generaties.”

Welke bloemen en andere materialen gebruik je graag?

“Ik hou van materialen met een duidelijke textuur. Dat maakt een bloemwerk net zo interessant. Daarnaast werk ik graag met alle soorten draad. Persoonlijk vind ik het een echte uitdaging om dit materiaal te leren beheersen en het te verwerken in een bepaalde structuur of constructie. Soms is het specifiek die draad die me inspireert. Die vul ik dan aan met bloemen. Wat de bloemen betreft kan ik moeilijk kiezen. Ik hou van élke bloem. Ik vind het wel heel leuk als een bloem iets unieks heeft dat een doorsnee ontwerp écht bijzonder kan maken, of wanneer ze er zo interessant uitziet dat ze op zichzelf kan staan in een creatie.”

Ben je benieuwd naar dit boek?

Winter Botanicals nieuw boek bloemschikken bloembinden bloemsierkunst bloemeninspiratie winter seizoensmaterialen bloemen inspiratie tips technieken materialen stap voor stap doe het zelf diy do it yourself kerstmis eindejaarsfeesten kerstdecoratie verlichting kransen kerstbomen bloemen kerstballen bloemendecoratie kerstdecoratie winterdecoratie winterbloemen fleur creatief fleur magazine
© 2020 by Flowers by Julia Marie

“Dit boek is voor iedereen! Van hoogopgeleide floristen tot beginners en liefhebbers die graag met hun handen werken en zelf bloemstukken willen leren maken. Hoeveel ervaring we ook hebben, we kunnen altijd een nieuw idee gebruiken of een nieuwe techniek leren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.