Eerlijke bloemen: duurzaam en eerlijk geteeld

Hivos, een organisatie die zich inzet voor hardnekkige wereldproblemen, lanceert de Eerlijke Bloemengids. De gids lijst meer dan 1500 bloemisten op die een zichtbaar aanbod van duurzame en eerlijk geteelde bloemen aanbieden. Het initiatief maakt deel uit van de campagne ‘Power of the Trade Flower’ en werd gebaseerd op een enquête onder consumenten van bloemenwinkels.

Eerlijk is in

Bijna een kwart van alle bloemisten in Nederland verloopt eerlijk en duurzaam gekweekte bloemen. Drie op vier consumenten is bovendien bereid meer te betalen voor zulke bloemen. Ook supermarkten dragen hun steentje bij: Aldi, Albert Heijn en Jumbo krijgen een vermelding in de Eerlijke Bloemengids. Andere Nederlandse supermarkten staan op de wachtlijst, omdat ze nog niet voldoen aan alle criteria, maar wel de juiste intenties tonen.

 

07-10-2015 to 10-2015 Tambuzi flower Farm, Kenia, photo and copyright Leonard Fäustle
Tambuzi flower Farm, Kenia,
photo and copyright Leonard Fäustle

Duurzame bloemen?

Verschillende soorten bloemen, zoals tulpen en rozen, worden steeds vaker geïmporteerd uit Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Voor de rozen loopt het aantal importrozen op tot 85% van het totale aantal rozen dat in Nederland verkocht wordt. De arbeiders in de landen waaruit geïmporteerd wordt, zoals Kenia en Ethiopië, kennen echter nog te vaak slechte arbeidsomstandigheden. Zo dient het personeel er nog vaak onbeschermd met chemicaliën te werken.

Je kan de gids hier bekijken. Op dit moment zijn enkel bloemenwinkels in Nederland erin opgenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.