Een dorp in de stad

De Plantage in Antwerpen mocht dit jaar 21 kaarsjes uitblazen. Al die tijd staat Alexander Scheele met nog even veel plezier in zijn bloemenwinkel in het hartje van Antwerpen op wandelafstand van de Grote Markt. De winkel is naturel en authentiek net zoals zijn boeketten.

De gevel van het pand dateert uit het begin van de vorige eeuw en ziet er origineel uit met de gekleurde ruitjes bovenaan het uitstalraam. Nochtans heeft Alexander het gebouw volledig gerenoveerd. Hij probeerde zo veel mogelijk de originele elementen te behouden en achteraan kwam een kleine stadstuin vrij toen hij de typische achterbouw-koterijen afbrak. Voordien was alles tot achteraan vol gebouwd en diende de plek als opslagplaats voor de toenmalige superette. De tuin is een oase van stilte en groen. Twee zwarte kippen scharrelen tussen de keitjes en planten. De tuin is ook ideaal om in de winter de kerstbomen uit te stallen. Tegen de muren groeit klimop en wilde wingerd. Het huis heeft ook een historische kelder die dateert van 1600 en goed bewaard bleef. Hier organiseert Alexander regelmatig workshops terwijl kaarslicht de feeërieke ruimte stemmig verlicht.

Advertising
 

Buurtwinkel
Alexander wist al van jongs af aan dat hij zelfstandige zou worden in een bloemenzaak. Zo eenvoudig klinkt het. “Ik ben gewoon gestart en er als vanzelf ingerold”, vertelt Alexander. “Ik woon en werk nu 21 jaar in hetzelfde pand. Zo heb ik een trouw cliënteel kunnen opbouwen. Het is een herkenbare buurtwinkel met een lage drempel. Ik vond het belangrijk om een eigenheid te behouden en niet mee te doen met modetrends. Zo zie je hier geen zwart geschilderde muren. Na al die tijd doe ik mijn werk met evenveel plezier. Kwaliteit en service geven vind ik heel belangrijk. Ik werk alleen en doe zelf de aankopen voor de winkel. Zo kan ik heel goed inspelen op de vraag van de klant. Omdat ik een eenmanszaak heb, kan ik een goede prijs geven en zijn mijn boeketten heel betaalbaar. Het contact met mijn klanten is een dagelijkse uitdaging om creatief bezig te zijn”, vertelt Alexander.

Veldboeketten
Op een soort podium gemaakt van houten kratten staan de snijbloemen uitgestald. Het is een weelde van kleuren en bloemenknoppen in allerlei vormen. Antieke spiegels geven de ruimte diepte en weerspiegelen de prachtige bloemenzee. De houten tafels geven de ruimte een huiskamergevoel. In grote glazen potten drijven waterplanten en boven de balie hangt een kroonluchter. Alexander houdt van seizoenbloemen zoals Dahlia’s en pioenen. Het seizoen van de pioenen is net achter de rug maar als hij dan toch één lievelingsbloem moet uitkiezen is het wel de pioenroos. “Ik speel in op de vraag van de klant. Vroeger was er veel vraag naar witte boeketten of boeketten in één kleur. Dat is passé. Nu is er meer vraag naar boeketten in verschillende kleuren en naar veldboeketten. Daar hou ik zelf ook van. De stijl van de Brusselse bloemist Thierry Boutemy spreekt me erg aan. Hij werkt heel naturel.”

Lees het volledige artikel in de septembereditie van Fleurmagazine!

Lage drempel
De nadruk bij ‘De Plantage’ ligt op de bloemen en planten. In het centrum van Antwerpen zijn voldoende winkels waar je accessoires en decoratieve objecten kan kopen. Dat de winkel een lage drempel heeft, is meteen duidelijk wanneer ik even het interview moet onderbreken. De klanten worden met de voornaam aangesproken. Deze buurt is net een dorp in de stad. Er zijn klanten die van dag één trouw naar ‘De Plantage’ komen en sommige klanten komen dagelijks even binnen gewandeld zoals Els. “Ik kom hier zo graag”, vertelt Els spontaan. “En niet alleen voor de bloemen maar ook voor Alexander omwille van zijn uitstraling en zijn creativiteit”, verklapt Els. “Je waant je hier in een wilde hof. De manier hoe hij alles presenteert en dan die tuin achteraan. Dat maakt het juist zo mooi. Als ik een boeket bloemen wil dan laat ik hem meestal zijn zin doen. Hij stelt zorgvuldig zijn boeketten samen en maakt ongewone combinaties. Hij weet precies wat zijn klanten willen.”

Tweemaal per week koopt Alexander de bloemen aan op veilingen in Nederland en in Kontich. Het aanbod is altijd verschillend. Daar vindt Alexander de inspiratie voor zijn boeketten en bloemstukken. “Ik bekijk de kwaliteit van de bloemen en zie wat samengaat. Ik moet mijn bloemen kunnen zien en voelen. Vanwaar de naam Plantage? Goede vraag. Die naam heb ik zelf verzonnen. Misschien is het een verwijzing naar de Wouwse Plantage in Nederland? Eigenlijk vond ik de naam gewoon goed klinken”, besluit Alexander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.