Bloemen, planten en… zetels te koop bij Astuce

‘Concept stores’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Je koopt er niet één bepaald product, maar een hele levensstijl. Ideaal te matchen dus met bloemen en planten. FLEUR sprong binnen bij interieur- & bloemenzaak ‘Astuce’ in Gent. Je vlijt jezelf in de hipste zetels en neemt vanzelf een boeketje of kamerplant mee.

SPECIAAL CONCEPT 

“Een boeketje en een sofa!” Bij Astuce kijken ze niet op van zo’n bestelling. Deze ‘concept store’ combineert het beste van twee werelden. Kijk maar mee!

Advertising
 

Het ene moment defileer je door een interieurzaak, zit je ontspannen in een sofa en heb je de interieuritems voor het uitkiezen. Salontafels, tapijten, lampen, kaarsen, kussens, manden… Het volgende moment struin je door een urban jungle met populaire maar ook zeldzame planten en een kleurrijk assortiment verse snijbloemen.

Ongewoon, maar niet zo vreemd als het lijkt.

Het stationsgebouw Oostakker-Lourdes, waar Astuce sinds kort is neergestreken, heeft nog niets van zijn charme verloren. Na de sluiting in 1984 stond het station jarenlang leeg tot het volledig gerenoveerd werd en in gebruik werd genomen als evenementenlocatie. Ooit dromden bedevaarders hier nog samen op het perron na hun bezoek aan het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

AVONTUURLIJKE EIGENAARS

Zaakvoerders Maxime Koch en Charlotte Dengis (foto onder) – twee ambitieuze dertigers – zijn met ‘Astuce’ niet aan hun proefstuk toe. Drie jaar geleden opende Maxime een eerste interieurzaak in Kortrijk. Wat later stapte Charlotte mee in de zaak. “Omdat we beiden oorspronkelijk van Gent zijn, wilden we graag voor onze tweede zaak naar onze roots terugkeren. Het station is een prachtig pand. We konden ons geluk niet op toen wij gekozen werden uit de vele geïnteresseerden. Bovendien is de gratis parking voor de deur een enorme troef en dat in Gent”, vertelt Charlotte. 

De voormalige loketten en de voorgevel van het station zijn beschermd erfgoed. Zoveel mogelijk originele elementen in het interieur zijn behouden zoals de tegelvloer in de inkom, de loketten en de houten vloer in de voormalige wachtzaal voor reizigers eerste klasse. De tunnel die het eerste met het tweede perron verbond, wordt gebruikt als stockruimte. 

Astuce combineert een interieurgedeelte met een bloemen- en plantenafdeling met een eigen florist.”


DEEL 1 | DE BLOEMEN- EN PLANTENWINKEL ‘ASTUCE’

We gaan eerst op verkenning bij de bloemen- en plantenafdeling van Astuce. Voor voorbijgangers vormen de grote glaspartijen meteen een blikvanger. Heb je geen nood aan interieur? De serre heeft een aparte ingang voor wie enkel planten of bloemen nodig heeft. 

Het opstarten van een bloemenzaak was nieuw voor de zaakvoerders. Vanwaar het idee om naast sofa’s ook planten en bloemen te verkopen?  

“In onze zaak in Kortrijk verkopen we ook planten”, vertelt Charlotte. “Hier hadden we het idee om een totaalconcept te brengen. Bloemen zijn een leuke aanvulling bij de sofa’s en planten. De serre naast het station leek ons de ideale plek om een groene jungle te maken. Met bloemen kunnen we tevens de lokale mensen aantrekken en de toonzaal aankleden. We hebben niet lang over ons idee nagedacht en zijn zo snel mogelijk van start gegaan. De winkel was nog maar net open en drie weken later is onze florist gestart.”

De serre is één groene oase van planten en bloemen. Glanzend groene bladeren verdringen zich voor het glas om zo het beste plekje te bemachtigen en zoveel mogelijk licht op te vangen. Hier is florist Rani Smismans met hart en ziel aan het werk. 

Een half jaar verder is ‘Astuce’ een begrip geworden in de buurt.

“Ik merk dat de bal aan het rollen gegaan is”, probeert florist Rani de drukte bij te houden. “Iedereen die naar het containerpark gaat, moet voorbij de winkel. Soms springen mannen achteraf snel even binnen om een boeket te kopen voor hun partner. Dat vind ik grappig. Ik speel daarop in door vooraf gemaakte boeketten aan de deur te zetten. Ik krijg ook mensen over de vloer die vertellen dat ze hier vroeger de trein namen. Een andere kent dan weer de herkomst van de mooie tegelvloer in de inkom. Dat is pure nostalgie. Zo leer ik beetje bij beetje het publiek kennen. In het begin had ik helemaal geen voeling met Oostakker. Mijn klanten komen naar hier omdat mijn stijl hun aanspreekt en kiezen voor een iets wilder boeket of een ‘specialleke’. We hebben ook heel wat speciale planten of bloemen die je niet overal vindt”.

Florist Rani Smismans

Eerst werkte Rani enkele jaren bij VelooFleur in Halle. In het begin hielp ze bij het leveren van de bestellingen met de bakfiets. Uiteindelijk kreeg Rani ook de smaak van het bloemschikken te pakken.

“Ness van VelooFleur werkt uitsluitend met Belgische en Nederlandse telers. Boeketten en bloemwerk worden met de bakfiets aan huis geleverd. Zij is voor mij een voorbeeld en grote inspiratiebron.”

Florist Rani Smismans

Het creatieve – waarin ze vooral organische dingen verwerkte – heeft er bij Rani altijd ingezeten. Toch vond ze niet meteen het juiste medium. Rani verhuisde naar Gent en besloot een opleiding te volgen bij Mil Flores in Sint-Martens-Latem. Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. 

“Ik heb daar een mooie opleiding gekregen, weliswaar een heel andere stijl dan bij VelooFleur. Zo heb ik van verschillende stijlen mogen proeven. Een vriendin stuurde mij de vacature van ‘Astuce’ door. De timing kon niet beter zijn. Net op dat moment kreeg ik bericht van de stad Gent dat mijn pluktuin niet kon doorgaan. Van bij het begin ben ik mee betrokken in dit project. Ik vind het heel fijn dat ik deze kans gekregen heb.” 

Rani groeide op in Pepingen nabij Halle.

“Mijn vader had een boerderij. We kweekten onze eigen groenten. Zaaien en planten, met de handen in de aarde wroeten en vervolgens gespannen afwachten of het lukt, heeft me altijd geboeid. De fascinatie voor bloemen kwam iets later dankzij mijn oma uit Wallonië die een fantastische bloementuin had. Samen met mijn oma haalden we de dahliaknollen uit de aarde en leerde ik planten vermeerderen. Oorspronkelijk was het vooral het telen van bloemen dat mij interesseerde. Even speelde ik met het idee om een plukveld aan te leggen op een braakliggend terrein in Gent. Ik wou dat stukje grond, dat last had van sluikstorters, voor de buurt opwaarderen. Jammer genoeg zijn mijn plannen niet mogen doorgaan. Ik heb al het bloemenzaad bewaard. Dat is niet verloren want het plan is om misschien al volgend jaar een bloementuin aan te leggen tussen de verhoogde perrons.” 

De persoonlijke stijl van Rani was ook belangrijk voor de eigenaars.

“Ik hou van mensen die creatief zijn en vooruit willen geraken misschien omdat we zelf zo zijn”, zegt Charlotte. “Vooral ook omdat we heel druk in de weer zijn met ons werk. We wilden iemand die zijn plan trekt en zijn eigen ding doet. Toen we de portfolio van Rani zagen, waren we meteen gewonnen voor haar stijl.” 

“Als er iemand komt die een klassieker boeketje wil, dan maak ik dat uiteraard ook”, pikt Rani in. “Maar het leukste is wanneer ik mijn zin mag doen. Dan lever ik het beste resultaat. Ik heb het gevoel dat ik nog heel veel kan doen. Er is een prachtig pand om te decoreren, Kerst komt eraan. We zijn aan het brainstormen wat we met de gevel gaan doen. In januari komt de nieuwe interieurcollectie eraan. En niet te vergeten: de events waar ik samenwerk met een weddingplanner of met de koppels zelf. Mijn eerste opdracht bestond uit het organiseren van een verjaardagsfeest voor een vrouw die enkel pioenen wilde. Al die verschillende opdrachten maken het voor mij heel boeiend”, besluit Rani. 

■ Volg Astuce Urban Jungle op Instagram


DEEL 2 | DE INTERIEURZAAK ‘ASTUCE’

Over naar de interieurzaak van ‘Astuce’.

Comfortabele, betaalbare sofa’s vormen het leeuwenaandeel in de interieurwinkel. Elke sofa heeft een naam en is verkrijgbaar in kleur en stof naar wens. Naast het model kan je ook zelf het pootstel en zitcomfort bepalen. Bijzettafels, kussens, tapijten, rieten manden, vazen en potten vormen een aantrekkelijke aanvulling. 

“Alles aan een betaalbare prijs is de rode draad doorheen ons concept”, aldus Charlotte. “Een zetel koop je vandaag niet meer voor de rest van je leven. Na tien jaar wil je misschien eens een andere stijl proberen of de kinderen zijn intussen groter geworden. Vaak komen mensen hier een betaalbare sofa kiezen voor hun tweede verblijf of voor hun poolhouse.” 

“Of ze willen meteen ook een plant die er perfect bij past. Voor elk huis, voor elke kamer is er een plant die daar gelukkig kan zijn en ik help mensen daarbij”, vult Rani aan. 

In de eerste ruimte met authentieke tegelvloer koos Charlotte voor een strakke sofa, een blokmodel in een neutrale kleur en opgebouwd met kussens. De kussens zorgen voor gezelligheid terwijl de zetel toch strak oogt en lijkt te zweven door het onzichtbare pootje. De hanglamp Vertigo ‘Petite Friture’ vormt de blikvanger bij het binnenkomen van deze ruimte.  

De hanglamp Vertigo ‘Petite Friture’ vormt de blikvanger bij het binnenkomen van deze ruimte
De hanglamp Vertigo ‘Petite Friture’ vormt de blikvanger bij het binnenkomen van deze ruimte

In de volgende ruimte – de voormalige wachtzaal van de eersteklas reizigers – ligt een houten parketvloer en houten wand met originele glaspartijen. Hier is gekozen voor een meer landelijke sfeer met aardetinten, manden en tapijt.  

Achter het stationsgebouw is een groot terras waar plaats is voor hun collectie buitenmeubilair. Bedoeling is om hier wat kleinere outdoor objecten te verkopen zoals kleine tafeltjes met terracotta blad, toffe buitenlampjes, zitkussens en rotanstoeltjes voor buiten.  

“We kiezen hier niet voor de klassieke eettafel met stoelen. Wel sofa’s voor buiten omdat we ons ‘sofa-concept’ ook willen doortrekken naar buiten. De terracottatafels hebben we goed verkocht. Ze creëren een soort bistrogevoel. Naargelang de stand van de zon, kan je de tafeltjes in je tuin verplaatsen.” 

Bezoek de website van Astuce

Volg Astuce Urban Jungle op Instagram | Volg Astuce Interior op Instagram


Tekst: Ingrid Allaerts 

Fotografie: Joris Luyten 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.