E-commerce wint aan terrein bij Britten

De Brexit-heksenketel borrelt rustig verder. Vlak voor de Britten besloten de Unie de rug toe te keren, onderzocht Royal FloraHolland de import en export naar Engeland. Wat bleek? In de E-commerce wordt veel vooruitgang geboekt. De online markt is zelfs het snelst groeiende segment voor bloemen en planten onder Britse consumenten.

Online bloemen kopen

In 2015 heeft 37% van de Britse bevolking wel eens een bloemetje via internet gekocht. Ter vergelijking: in 2010 was dit nog 26%. Britse consumenten staan verder op het gebied van online uitgaven dan hun Europese collega-consumenten. Toch nemen ze nog een terughoudende houding aan om vers materiaal te bestellen. De consument wil nog steeds zijn bloemen zien, voelen en ruiken voor hij ze koopt. Het is voor Business Development van Royal FloraHolland een enorme uitdaging om te zorgen dat de Britse consument evenveel uitgeeft aan bloemen en planten als aan andere goederen. Dit zijn de eerste inzichten uit een verkennend onderzoek van Royal FloraHolland, waar nog een verdiepingsslag op gemaakt moet worden.

Rol FloraHolland

Waar kan Royal FloraHolland zich nog in ontwikkelen op de Engelse markt? Matthijs Plas, market developer bij Royal FloraHolland: “In een volwassen markt, zoals die in Engeland, is het cruciaal om naar de toekomst toe te produceren. Dat betekent dat we nog sterker de trends en ontwikkelingen in beeld moeten hebben die het koopgedrag van de consument gaan bepalen. Niet vandaag, maar morgen én daarna. Dit is een continu proces waarbij flexibiliteit en een brede oriëntatie nodig zijn. Trends komen vaak van buiten onze sector. Dat inzichtelijk maken en vertalen naar concrete kansen is waar Royal FloraHolland nog meer waarde kan toevoegen voor haar leden en klanten actief op de Engelse markt.”

©Royal FloraHolland
©Royal FloraHolland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Export doet het goed

In vier jaar tijd is de de exportwaarde van Nederlandse bloemen naar Engeland gestegen. In 2010 werd er voor 544.311 miljoen euro aan bloemen geëxporteerd. Vier jaar later steeg dat bedrag verder naar 622.066 miljoen euro. De chrysant wordt het vaakst uitgevoerd: ze voert de top 10 van snijbloemen aan met 27,4 procent. De roos volgt met 15,8 procent en de gerbera met 13,8 procent. Ook de export van planten steeg: van 159.139 miljoen euro in 2010 naar 189.097 miljoen euro in 2014.

Importwaarde gestegen

De totale importwaarde van planten is in 2014 met 6,5% gestegen tot een waarde van 468 miljoen euro. Met name Nederland, Duitsland en Italië hebben hiervan geprofiteerd. Engeland importeert zo’n 71% van de planten uit Nederland, 7% uit België, 6% uit Duitsland en 5% uit Italië. Alhoewel de meeste bloemen uit Nederland komen, stijgt het aandeel Afrikaanse rozen en Colombiaanse anjers.

bron: Royal FloraHolland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.