Dennis verdient goud

Bloemsierkunst Ad Hosman in Utrecht bestaat al 92 jaar. Vijftien jaar geleden nam Dennis van de Riet de zaak over. Zijn voorganger werkte eigenlijk best al duurzaam en Dennis besloot om deze manier van werken verder te zetten.

Advertising
 

Waarom duurzaam?

“Mijn winkel is gevestigd in de oostkant van Utrecht. Deze kant van de stad is heel erg groen. De klant zelf is vragende partij. Bovendien kunnen mensen hier iets meer besteden dan in een gemiddeld huishouden. Dat is toch wel een belangrijke factor. We willen heel bewust weten waar bloemen vandaan komen en letten op het gebruik van schoonmaakmiddelen. Zo waren wij twintig jaar geleden de eerste winkel met ledfeestverlichting in Utrecht.”

Dennis van de Riet

Welke initiatieven neem je?

“We hebben ledverlichting doorheen de winkel, kopen bloemen met duurzaamheidslabel MPSA en werken met chloorvrij papier. Plastic verpakking brengen we terug naar de veiling. Het Nederlandse keurmerk ‘Barometer duurzaam bloemist’ is een onafhankelijk certificaat voor duurzame bedrijfsprocessen en eerlijke bloemen. Eén maal per jaar wordt de boekhouding nagekeken en moet je een vragenlijst beantwoorden of je nog voldoet als duurzaam bloemist. Wij zijn goud gecertificeerd duurzaam bloemist. Dit is de hoogste norm die je kan behalen en heeft te maken met het percentage duurzame inkoop, verlichting en hoe je omgaat met je personeel, met het afval.””

“Dankzij ons gouden certificaat hebben we een grote aanbesteding binnengehaald voor de universiteit van Utrecht, voor wie duurzaamheid een belangrijke factor is. In je bedrijfsvoering is het belangrijk om je daarin te onderscheiden. Door duurzaam te werken, ben je jouw concurrenten een stap voor.”

Staat Nederland al een stukje verder in het duurzaam proces dan België?

“Daar kan ik geen antwoord op geven. België staat, denk ik, al een stuk verder met biologisch afbreekbare potjes. Die hebben wij hier nog lang niet maar dat begint stilaan te veranderen. Zo hebben een aantal kwekers zich verenigd in ‘BEEO’ en één van die kwekers heeft vorig jaar zijn nek uitgestoken door afbreekbare potjes te gebruiken. Op dit ogenblik is er slechts een kleine groep bloemisten die daaraan geld wil uitgeven want de potjes zijn een stuk duurder.”

>> www.adhosman.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.