Het atelier van Tante Fin

Duurzame bloemisten zijn in en door corona zal de vraag naar streekgebonden producten alleen maar toenemen. Daarom brengen we deze zomer een docureeks over duurzame bloemisten. Door in te zetten op duurzaamheid zijn zij dé ambassadeurs van de natuur. Wij gingen op zoek naar ecofloristen in België, Nederland en Frankrijk.

We weten allemaal dat bloemen en groen de mooiste dingen uit de natuur zijn. De keerzijde van de medaille kleurt echter niet zo groen door onder meer de waterverspilling en het gebruik van schadelijke pesticiden. De verduurzaming van de bloemensector is aan een opmars bezig. 

Advertising
 

©Koen Broos

Tante Fin’s Florals & Retro Deco

Soetkin Van Causbroeck opende van augustus tot eind december 2019 een pop-up bloemenplukbar in een leegstaand pand in Vilvoorde. Ze organiseerde er workshops met duurzaam gekweekte bloemen. Ook doet ze de bloemenstyling van feesten, huwelijken, babyborrels en bedrijfsfeesten. Vanuit haar atelier ‘Tante Fin’s Florals & Retro Deco’ in Schaarbeek levert ze superverse veldboeketten.

“Door met een abonnement te werken verspil ik geen bloemen. Bloemen zijn een kostbaar cadeau van de natuur waar ik zorgzaam mee wil omspringen en niet graag op de composthoop zie verdwijnen.”

Tante Fin ©Koen BroosHoe kwam je op het idee om een duurzaam bloemist te worden?

“De insteek was dat klanten zelf hun boeket konden samenstellen. Ik vind het leuk als mensen creatief bezig zijn met bloemen. De overschotten nadien vond ik echter een moeilijk punt dat niet paste in mijn ecologisch verhaal. Daarom werk ik nu enkel op bestelling en met abonnementen zodat ik zeker ben van de afzet. Een fysieke winkel heb ik niet meer. Ik werk vanuit mijn atelier.”

Tante Fin ©Koen BroosWaarom duurzaam? 

“Deels door mijn bezorgdheid over de sector. Het is een groen product maar niet altijd een groene sector.” 

Welke initiatieven neem je? 

“In de winter werk ik met bloemen met een MPSA-duurzaamheidscertificaat en in de zomer gebruik ik biologisch gekweekte bloemen die hier op een bloemenveld gekweekt worden. Ik werk dus niet alleen met biologische gekweekte bloemen maar ik probeer toch mijn steentje bij te dragen door in de winter te kiezen voor bloemen met een duurzaamheidslabel.” 

Bruidsboeket by Tante Fin

Wordt dit opgepikt door jouw klanten? 

Ik merk wel dat mensen hiervoor specifiek naar mijn zaak komen maar de belangrijkste eis van klanten blijft toch de houdbaarheid van bloemen. Hoe lang zal ik van mijn boeket kunnen genieten? Dat is prioriteit nummer één. 

Foto: Lux Visual Storytellers>> www.tantefins.com

Tekst: Ingrid Allaerts 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: