Nele van Bloemenatelier

Duurzame bloemisten zijn in en door corona zal de vraag naar streekgebonden producten alleen maar toenemen. Daarom brengen we deze zomer een docureeks over duurzame bloemisten. Door in te zetten op duurzaamheid zijn zij dé ambassadeurs van de natuur. Wij gingen op zoek naar ecofloristen in België, Nederland en Frankrijk.

Advertising
 

We weten allemaal dat bloemen en groen de mooiste dingen uit de natuur zijn. De keerzijde van de medaille kleurt echter niet zo groen door onder meer de waterverspilling en het gebruik van schadelijke pesticiden. De verduurzaming van de bloemensector is aan een opmars bezig. 

By Bloemenatelier ©Inneke Gebruers

Bloemenatelier in Hove

Nele Claessens had gedurende vijf jaar een bloemenwinkel. Sinds vier jaar werkt ze uitsluitend online. Haar fysieke winkel ruilde ze in voor een atelier. Naargelang de bestellingen koopt Nele aan zodat ze geen bloemen moet weggooien.

©Bloemenatelier Hove

Waarom duurzaam? 

“Het is een lange zoektocht geweest en nog steeds. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om via de groothandel alles te regelen. Ik moet bekennen dat ik mij daar wat bij neergelegd heb maar hoop dat in de toekomst leveranciers zich meer op het ecologische gaan richten. Ik probeer ondertussen zoveel mogelijk op de hoogte te blijven. 

By Bloemenatelier ©Inneke Gebruers

Welke initiatieven neem je? 

“Ik probeer zoveel mogelijk de bloemen van het seizoen te kiezen. Je moet voorkennis hebben en weten wanneer welke bloem bloeit. Echte seizoensbloemen zijn meestal niet zo lang houdbaar. Dat moet je kunnen communiceren aan je klanten. Verder kijk ik of bloemen niet bijgekleurd zijn en zorg er vooral voor om zo weinig mogelijk afval te hebben. Ik vind het ook wel belangrijk dat de boeketten mooi zijn. Het is moeilijk om esthetisch, duurzaam en houdbaarheid te combineren en daar een gulden middenweg in te vinden. 

By Bloemenatelier ©Inneke Gebruers

Is dit een argument voor jouw klanten? 

“Mijn klanten zijn daar weinig mee bezig, denk ik. Voorlopig denk ik niet dat ik mij daarop moet richten maar misschien verbetert dit wel.” 

>> www.bloemenatelier.net

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.