Droogbloemen uit Elke’s boek zijn lokaal, niet geverfd en duurzaam

Als liefhebber van droogbloemen mag het bijzonder rijk gestoffeerd boek ‘Gedroogd en Geschikt’ niet in je verzameling ontbreken. Wij spraken met auteur Elke Vanderper van het Gentse bloemenatelier Into the Wild. Zij heeft zo haar eigen filosofie. “De boeken die ik zelf het interessantst vind, zijn meestal niet naar floristen gericht.” Zoals deze praktische hotseller.

Waarin onderscheidt dit boek over droogbloemen zich van de andere?

Elke Vanderper: “Het boek staat volledig in het teken van duurzaamheid, waar ons atelier voor bekend staat. Men denkt vaak dat droogbloemen sowieso duurzaam zijn omdat ze lang meegaan. Maar om echt voor een kleinere voetafdruk te zorgen, komt er net iets meer bij kijken. Met dit boek wil ik tonen hoe ik dit aanpak. Er worden enkel lokale bloemen gebruikt, die niet geverfd of chemisch gebleekt worden. Puur natuur, that’s how we roll. Bij het maken van de DIY-projecten komt er geen steekschuim aan te pas, maar worden alle mogelijke alternatieven toegelicht en zo zijn er verschillende. Er is hier veel vraag naar, zowel bij klanten als bij collega-floristen. Je merkt het aan de volledige bloemenmarkt, dit is de toekomst.” 

Wat kunnen professionele bloemisten leren uit jouw boek?

“Dit boek richt zich niet in de eerste plaats naar professionals. Het zijn allemaal projecten die je thuis kan uitwerken, waar je geen ervaring voor nodig hebt. De boeken die ik zelf het interessantst vind, zijn meestal niet naar floristen gericht. Ik ontdek net graag de dagdagelijkse technieken van mijn collega’s, het zit hem vaak in de kleine weetjes. Ah, pakt die dat zo aan? Zo ben ik er zeker van dat floristen die wreaths maken met ijzerdraad veel makkelijker zullen werken met het hulpmiddel dat ik gebruik.”

Wat betracht je met jouw boek?

“Droogbloemen zijn al een tijdje terug in opmars, maar de lectuur errond bleef nog wat steken in de jaren ’70-’80. Droogbloemen zijn opnieuw hip, maar niet meer op dezelfde manier als toen. Zeker op vlak van styling en schikken pakken we het op een andere manier aan: het mag wat wilder en avontuurlijker, waardoor de algemene look er net natuurlijker uitziet. Het boek probeert het hele droogbloemenverhaal te vertellen: hoe je thuis kan starten met een bloemenpluktuin, waar je duurzame droogbloemen kunt kopen, welke bloemen je kan wildplukken, hoe je bloemen op de juiste manier moet drogen, hoe je ze optimaal kunt bewaren en hoe je de vaak delicate bloemen het best verwerkt. Het schikken wordt uit de doeken gedaan in 30 DIY-projecten van boeketten naar persoonlijke bloemstukjes tot decoraties voor thuis of speciale gelegenheden.”

Sommige floristen hebben nog steeds argwaan om droogbloemen te verkopen, omdat dit de verkoop van verse snijbloemen negatief zou beïnvloeden. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“De vraag naar droogbloemen is zo groot, dat je eerder een bron van inkomsten zal missen door ze niet aan te bieden. Bij ‘Into the Wild’ bieden we ze allebei aan. Net zoals er velen echt fan zijn van droogbloemen, zijn er net zoveel die verse bloemen blijven prefereren. Wij letten er wel op dat we tijdens de zomer meer reclame maken op social media voor verse bloemen en in de winter voor droogbloemen om zo onze klanten toch in een bepaalde richting te sturen.”

Koop dit boek nu voor slechts 24,95 euro !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.