De eerste indruk van jouw winkel

De voorgevel en inkomruimte zijn van niet te onderschatten belang. Zonder jezelf deftig te presenteren, kan je het schudden.

Het Bloemistenrapport van de VLAM biedt interessante informatie voor floristen. Het Retail Design Lab aan de Universiteit Hasselt bezocht bloemenwinkels en tuincentra over heel Vlaanderen en Brussel. De voornaamste bevindingen en adviezen bundelen we hier.

Advertising
 

DE BUITENGEVEL

De buitenzijde van je winkel is het eerste dat een voorbijganger en potentiële klant ziet. Het uitzicht van je pand (de stijl en verzorgdheid) maar ook je communicatie (de naam, een uithangbord, reclame,…) zijn elementen van het exterieur van je winkel waarmee je een voorbijganger kan verleiden.

Met de gevel van je winkel creëer je een eerste indruk bij je potentiële klant. Een (eerste) beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Zorg ervoor dat deze eerste indruk goed zit en je bezoeker je winkel met plezier benadert.

TIPS

Je gevel moet uitstralen wat er binnen te vinden is! Vaak presenteren bloemenwinkels en tuincentra plantjes en bloemen op de stoep voor de winkel. Deze producten staan vaak op de grond en dus te laag om gemakkelijk bekeken te worden door de klant.
Werk op ooghoogte, maar let op dat je het zicht op de etalage niet verspert.

Verzorg de omgeving van je winkel en houd deze proper: het bezoek van je klant start al van op de parking/straat!
• Als je winkel langs een autoweg ligt en auto’s aan 50 à 70 km per uur voorbijrijden, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent in het straatbeeld. Denk aan een voldoende groot uithangbord met je logo/naam en het feit dat je bloemen, planten of decoratie verkoopt in duidelijk geschrift. Vaak plakt een uithangbord tegen de gevel waardoor voorbijgangers die via de weg of het voetpad je winkel passeren geen kans krijgen je naam of logo te zien.
Plaats een dwars uithangbord (haaks op de gevel) om extra op te vallen in het straatbeeld.
• Ook de etalage is een belangrijk aspect van het exterieur van de winkel. Verzorg je etalage en prop deze niet te vol met kleine stukken maar focus eerder op grote producten in felle kleuren. Felle kleuren hebben minder last van reflectie van het zonlicht op het raam. Ook de juiste verlichting is nodig om reflectie te beperken.


DE INKOMRUIMTE

Ook hier speelt de eerste indruk een belangrijke rol. Indien er voldoende ruimte is, kan je inspelen op de inkomruimte waarin de bezoeker terechtkomt (dit wordt ook wel de landingszone genoemd). Deze zone houdt de eerste meters van je winkel in waarin de klant niet
veel aandacht hecht aan de producten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je bij het binnenkomen van een winkel even moet bekomen en je de drukte van het leven buiten de winkel (een drukke winkelstraat, het rumoer in een winkelcentrum, het slechte weer,…) even moet loslaten en moet wennen aan een nieuwe omgeving.

TIPS

• Dompel de bezoeker in de inkomruimte daarom onder in een rustgevende sfeer en gebruik de eerste meters van je winkel om de bezoeker te verwelkomen in je winkel.
• Plaats dus geen winkelkarren of -mandjes in de landingszone want vaak is de klant nog niet bezig met kopen en vergeet hij dat hij een van deze middelen nodig heeft. Herhaal het aanbod van winkelkarren en -mandjes indien mogelijk meerdere keren in de winkel zodat de klant altijd de mogelijkheid heeft om bij nood er eentje te gebruiken.
• Zorg dat er bij het binnenkomen contact met de kassa of een servicebalie is, zodat een verkoper altijd de gelegenheid heeft om de klant persoonlijk te begroeten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.