Wereldkampioen floral design: “Hard te verduren gehad” [VIDEO+INTERVIEW]

De Australiër Bart Hassam heeft zich in Philadelphia gekroond tot wereldkampioen floral design. Natalia Zhizhko uit Rusland is voortaan de beste vrouwelijke bloemendesigner ter wereld. Europees kampioen Tamás Mezoffy, uit Hongarije, pakte het brons.

Na drie competitiedagen op wereldniveau ging de World Cup Floral Art in Philadelphia naar een spannende climax. 5 van de 23 deelnemers bereikten de finale, waar ze met een verrassingsopdracht een laatste floraal meesterwerk moesten afleveren.

“Respect voor elke bloem”

De Australiër Bart Hassam stal de show met zijn opvallende creaties met (exotische) planten, aangevuld met bloemen. De 42-jarige florist baat een bloemenshop uit in Brisbane en won eerder al verschillende prijzen waaronder het Aziatisch kampioenschap.

We spraken hem meteen na het behalen van zijn wereldtitel in Philadelphia. “Uiterlijk leek ik erg rustig, maar ik heb het toch zwaar te verduren gehad. Ik had me voorgenomen om 4 dagen positief te blijven, maar het ging met ups and downs. Met name de 2 dagen voorbereiding vond ik niet leuk. Het was zó stresserend om alles op tijd klaar te krijgen. Ook was het bang afwachten of alle materialen en subtropische planten wel heelhuids zouden aankomen. Eigenlijk was dat nog mijn grootste obstakel tijdens het WK: het werken op verplaatsing in een ander land.”

Compassie

Een veelzeggend antwoord. In de finale – een verrassingsopdracht – liet Bart Hassam iedereen met sprekend gemak (meer dan 3 punten verschil) achter zich. “Sinds de zomer van 2018 was ik dit WK al aan het voorbereiden. Het meeste tijd kroop echter in het bedenken van originele ideeën. Ik heb me gefocust op vormen en lijnen, waarmee ik transparantie en structuur wou aanbrengen.”

De nieuwe wereldkampioen had zelfs nog compassie met zijn tegenstrevers. “Ik genoot vooral van het plannen en uitvoeren van de ideeën. Zoiets samen mogen doen met 22 andere mensen van over de hele wereld is exceptioneel. Al vond ik het spijtig dat er eerst 13 en nadien nog eens 5 kandidaten moesten afvallen. Als je zoveel energie en tijd in zo’n WK investeert, verdien je het om tot het laatste moment mee te strijden. Dat had ik persoonlijk ook leuker gevonden. Misschien moeten ze de competitieformule eens aanpassen?”

Stressbestendig

Tijdens de finale stonden de zenuwen strak gespannen.

“Ik neem verrassingsopdrachten zoals ze komen en probeer te onthouden dat ik precies hetzelfde moet doen dan wanneer een nieuwe klant mijn winkel binnenkomt. Ik moest gewoon de beste versie van mijzelf etaleren.”

Nieuwe trend?

Opvallend is dat Hassam het goud veroverde met hoofdzakelijk (exotische) plantencreaties waarbij bloemen minder de boventoon voeren. Wordt dat nu een trend?

De coole Australiër heeft ook een zwak voor de Aziatische stijl. “Ik ben dol op floral design en streef er altijd naar schoonheid te creëren met plantaardig materiaal, met elegantie en respect voor iedere bloem. Deelname aan wedstrijden zoals het WK schenkt mij de mogelijkheid om kleine werelden van schoonheid te creëren in mijn specifieke stijl. Mijn doel is om de bloem te respecteren, hulde te brengen aan haar leven en aan haar unieke kwaliteiten.”

De Nederlandse kandidaat Hans Zijlstra eindigde uiteindelijk 14de van de 23 kandidaten.


Meer foto’s & videos? Ga naar de Facebookpagina of het Instagram account van Fleur Creatief!

>> In de volgende editie van Fleur Creatief vind je een uitgebreide fotoreportage over het WK! Abonneer je nu en krijg er een gratis ticket voor Fleuramour, Passion for Flowers bij + 5% korting in de Fleur Bookshop!


DE REST VAN DE TOP-5

Deze diashow vereist JavaScript.

BEKIJK DE BEKENDMAKING

BEKIJK ZIJN OVERWINNINGSSPEECH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *