Dit zijn de bloementrends van 2023

Bekijk nu het trendoverzicht waar bloemisten, ontwerpers en eventstylisten jaarlijks reikhalzend naar uitkijken. Ook nu weer vroeg Marginpar een bekende bloemenontwerper en/of trendwatcher om zijn of haar visie met jou te delen. Dit jaar is dat de Brit Joseph Massie, die bekendstaat om zijn waanzinnig mooie installaties, liefde voor bruidswerk en technisch meesterschap. Dit alles deelt hij graag met de studenten van zijn Flower School, zijn honderdduizend volgers op sociale media en nu met jou.

Joseph Massie
Floraal stylist & trendwatcher Joseph Massie

BLOEMENTREND #1

ZOEK HET ZONLICHT OP


“Laten we eerlijk zijn – op dit moment voelt het leven voor velen zwaarder dan ooit tevoren. Ons vak, ons streven naar schoonheid, isoleert ons niet van de druk en de zorgen van de wereld. De wereldwijde economische vooruitzichten worden somberder, de inflatie stijgt, er zijn overal ter wereld klimaatcrises, er is oorlog in Europa, en de verantwoordelijken lijken niet te willen luisteren. Het kan zo moeilijk zijn om positiviteit te vinden, om een pauze van dit alles te krijgen.”

Als dingen donker aanvoelen, is het normaal om troost te zoeken. Troost komt in verschillende vormen voor ons allemaal, en voor velen kan de remedie zo eenvoudig zijn als een bos bloemen. Voor sommigen is misschien iets meer nodig, maar er wordt in ieder geval gezocht naar verlichting.”

Bloementrends 2023

“Bij somberheid, vind ik dat de eenvoudigste bloemen het beste resultaat hebben – er is geen extra poespas nodig, zegt floraal trendwatcher Joseph Massie. “De heldere zonovergoten bladeren van Solidago, de onschuld van Tanacetum, de stabiele vrolijkheid van Anjers en Chrysanten – het zijn allemaal betaalbare, sterke bloemen die zorgen voor een eenvoudiger, optimistische stemming. Ze zijn pure magie.

“Ik vertel mijn ‘Flower Class’-cursisten vaak dat er een kracht schuilt in het vasthouden van bloemen. Het regelmatig uitnodigen van bloemen in je leven bezit een fenomenaal potentieel. Het kan een onschuldige belangstelling veranderen in een ambacht, een vertrouwen uit as opbouwen en je meer maken van wie je bent, waardoor de geest zich opent voor verdere inspiraties. Laten we in de somberheid niet vergeten het zonlicht te zoeken.”

Laten we in de somberheid niet vergeten het zonlicht te zoeken. We boffen met wat we doen, wees ervan bewust.

Bloementrends 2023
Bloementrends 2023

BLOEMENTREND #2

EEN MOMENT VAN RUST

“Het leven voelt weer levendig. Na een paar wat ingetogen pandemiejaren, met half geleefde levens, wordt het leven weer gemakkelijker. We hebben even diep ademgehaald en het leven voelt op alle fronten weer toegankelijker. Of we nu overwegen naar het buitenland te reizen of met een vriend af te spreken voor een kopje koffie, het is allemaal weer mogelijk. De last is lichter; dingen gaan makkelijker. Met deze terugkeer naar het leven kan chaos ontstaan, vandaar deze herinnering om toch tijd voor jezelf te houden – om de lessen die zijn geleerd niet helemaal te vergeten.”

“Uitbundige feesten en wilde bruiloften zijn weer helemaal terug, maar ook kleinere, intiemere feesten vullen de agenda’s. Het is niet zozeer de grootte van je feest – het is het feit dat je er een kunt houden, en de liefde die je erin stopt zal het bijzonder maken.” 

“Floraal zijn er symmetrieën; zowel bij grotere als bij kleinere evenementen vieren we het idee dat minder absoluut meer kan zijn als het met aandacht en bedachtzaamheid wordt samengesteld. Moeite met inspiratie? Maak grote indruk met kleine accenten – probeer analoge paletten of mono-bloemencomposities, waarbij je geniet van de schoonheid van één bloem. Dit is de manier om zelfs de meest intieme bijeenkomst onvergetelijk te maken.” 

Bloementrends 2023


BLOEMENTREND #3

ZOEK HET ONVERWACHTE

“Eén ding weet ik zeker: hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is dit een grote wereld vol wonderen – en dan vooral florale wonderen”, zegt floraal trendwatcher en bloemstylist Joseph Massie. “We zijn meer met elkaar verbonden dan ooit tevoren – in één slaperige ochtend kan ik vanuit mijn bed de juwelen zien van de bloemenmarkten van Londen, San Francisco en Tokio, en ik merk dat ik op zoek ben naar het nieuwe – nieuwe bladeren, nieuwe bloemen, die ons nieuwe vormen, nieuwe texturen en nieuwe kleuren geven, die ons nieuwe penselen geven waarmee we kunnen schilderen.  

Onverwachte materialen – of zelfs gewone materialen, gebruikt op nieuwe manieren – bieden ons mogelijkheden voor spel en groei. Onderschat de kracht van spel niet – ik weet zeker dat al mijn leerlingen dit vaak hebben gehoord – want spel kan leiden tot ontdekkingen en nieuwe doorbraken die je anders nooit had kunnen ontdekken. 

In bloemencomposities neigen we meer naar ongebruikelijke elementen die gedurfd worden gebruikt om karakter en een ‘presence’ te creëren. Contrast is onze speelkameraad hier – ga er in op! Opvallende bladeren – zoals Caladium of Alocasia – helpen je op weg, vooral in combinatie met eigenaardige bloemen zoals Clematis Amazing® Sevilla. Om het helemaal af te maken voeg je een handvol groene tomaten aan de tak toe, enkele kalebassen, en voeg je accenten toe met bijzondere orchideeën. Het is tijd om brutaal te zijn. Duik in de natuur en ga op zoek naar het nieuwe!”

Het is tijd om brutaal te zijn. Duik in de natuur en ga op zoek naar het nieuwe!” – Joseph Massie, floraal trendstylist

Bloementrends 2023


BLOEMENTREND #4

FEESTEN & INSTALLATIES

“We leven in paradoxale tijden – de mensheid staat voor kolossale uitdagingen bij het streven naar een duurzamere, gelijkwaardigere en vriendelijkere wereld – en toch zijn er redenen om nog steeds hoopvol te zijn.  

We zien eindelijk het einde van de wereldwijde pandemie die dramatische veranderingen, beperkingen en inkrimpingen in onze levens teweegbracht – maar nu is het tijd om weer te genieten van onze vrijheid en het leven, maar tegelijkertijd pakken zich donkere wolken samen aan de economische horizon. Is het mogelijk om alles tegelijk te voelen? Het is niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat je voelt. 

Het beste advies dat ik kan geven is om volledig in het leven te duiken en al het goede te vieren waarvan je nu kunt genieten – iets waar velen van ons voor kiezen. Sinds de pandemische beperkingen zijn afgenomen, zien we een stormloop van boekingen voor bruiloften, evenementen en feesten – vieringen in al hun vormen – vergezeld door de neiging om groots uit te pakken – in elk opzicht. 

Installaties – of die nou zwevend, klimmend of een waterval zijn – zijn aan de orde van de dag – en bieden prachtige mogelijkheden voor de bloemontwerper om zijn of haar creativiteit te uiten. Is het niet geweldig om te vieren?”

Bloementrends 2023

BLOEMENTREND #5

RIJP

“In ons streven naar goede tijden gaan we dieper, en omarmen we alle aspecten van onze ervaringen. Bij veel bruiloften en partijen overwegen klanten vaker om zintuiglijke accenten te leggen die in het verleden niet zo gebruikelijk waren – kleur is prima, ja – maar geur, textuur en smaak zijn beter. 

Om onze tafelstukken te doen opleven, gebruiken we fruit en groenten, wierook, schors, poeders en kruiden om een extra laag aan de bloemenervaring toe te voegen. Deze geschenken van de natuur voegen een onverwachte en tactiele laag toe aan de procedure, en dwingen designers om buiten de gebaande paden te denken, zowel wat betreft de techniek als de esthetiek.” 

Bloementrends 2023

“Voor klassieke accenten kun je appels, peren en druiven door de mix mengen. Voor een donkerder, sensueler effect kun je granaatappels, pruimen, vijgen en bessen gebruiken. Combineer met rijke, karaktervolle bloemen voor het beste resultaat – hier krijg je geen spijt van.”

Bloementrends 2023
Bloementrends 2023

Trend 6 tot 10 zien? Bekijk de volledige Floral Trends Top 10 hier, tot stand gekomen in een samenwerking tussen Joseph Massie & MarginparGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.