Diabolische orchidee ontdekt

Daar de Belgische Rode Duivels het niet hebben kunnen waarmaken op het afgelopen EK voetbal, brachten de fauna en flora van Colombia wel een bijzonder duivels succes voort. Daar werd namelijk een nieuwe, bijzondere orchidee ontdekt: de duivelsorchidee.    

Net nu we al onze accessoires van de Rode Duivels hebben moeten opbergen, meldt het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift voor taxonomie ‘PhytoKeys’ de ontdekking van een wel heel bijzondere orchidee, die meteen de naam Telipogon diabolicus kreeg. De orchidee heeft haar naam niet gestolen: Het hart van de bloem lijkt op het hoofd van een duivel. Zullen we vanaf heden de vlaggen, hoorntjes en voetbaltruitjes links laten liggen en met duivelsorchideeën de Belgische nationale ploeg aanvuren?

Telipogon is een type orchidee, waaronder tot op heden zo’n 250 soorten vallen. Dat het daarbij blijft is allerminst waarschijnlijk: nog altijd worden met regelmaat nieuwe soorten ontdekt en breidt de orchideeënfamilie zich verder uit. Zeker in Colombia, het orchideeënland bij uitstek. Er zijn tot dusver bijna 3600 soorten bekend en volgens de onderzoekers zijn er nog velen onontdekt. Alleen al in 2014 werden er 20 nieuwe soorten in de boeken bijgeschreven.

Voor meer informatie & foto’s, zie de publicatie in PhytoKeys. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.