Depressie stimuleerde Lise tot carrièreswitch: nu heeft ze eigen bloemenzaak én nieuw boek

Na een zware depressie vijf jaar geleden besloot Lise Duchateau haar leven over een andere boeg te gooien. Zo ontstond haar bloemenzaak ‘Sunkissed Flowers’ in Mechelen.  Haar mooie bloemencreaties sieren ook het nieuwe boek ‘Doctor Flower’ dat te koop is in de FLEUR BOOKSHOP.

“Door wat ik meemaakte ben ik in de bloemen gerold”, begint Lise haar verhaal. “Ik was op zoek naar vertraging en naar meer zachtheid. Dat heb ik teruggevonden in de bloemen. Bloemen hebben mij uit een moeilijke periode in mijn leven gehaald en houden mij daar ook uit. Momenteel is de combinatie van atelier en winkel eventjes niet mogelijk. Ik ben nu vooral bezig aan een inhaalrace van de coronahuwelijken.” Je verzorgt vooral huwelijken? 

“De focus ligt en lag eigenlijk altijd al op huwelijksevenementen. Romantiek is het mooiste waar je kan aan werken in de bloemensector. Ik heb altijd zo breed mogelijk willen gaan en ik had zowel een bloemenwinkel, een webshop, organiseerde workshops en verzorgde huwelijken. Momenteel ligt de combinatie van winkel en atelier stil. Nu ben ik blij dat ik vooral met huwelijken bezig ben. Dit werk leunt dicht aan bij wat ik zelf belangrijk vind in het leven en in werken met bloemen.” Zopas is het boek ‘Doctor Flower’ van Sara Adriaensen verschenen, met daarin bloemencreaties van jou. Hoe is Lannoo bij jou terechtgekomen? 

“Elien Van Lancker van Lannoo – die zelf ook in Mechelen woont – heeft me gecontacteerd. Blijkbaar volgde ze mij op Instagram. Bij het eerste kennismakingsgesprek bleek ik voor hen de juiste persoon om mee samen te werken. Dat was natuurlijk fijn om te horen.” Hoe zijn jouw creaties tot stand gekomen? 

“Bij elk hoofdstuk moest ik een passende creatie maken. Sara vatte elk hoofdstuk samen en benoemde de elementen die de kern vormde. Zo wist ze me ook te vertellen welke bloemen wel of niet gebruikt mochten worden, welke kleuren en geuren net niet of wel erin pasten. Binnen al die suggesties kreeg ik zelf een stukje de vrijheid om binnen mijn eigen stijl te werken. Ik vond het belangrijk om in de lijn van mijn eigen werk verder te kunnen gaan. Ik heb veel geleerd tijdens het lezen van de verschillende hoofdstukken. Voor mezelf was dat een bonus. De geuren, de specifieke werking van de bloemen, het zijn allemaal tips waarvan ik de achtergrond niet kende.” Hoe was deze ervaring voor jou? 

“Ergens droomde ik er stiekem van om ooit een boek te maken. Als ondernemer wil je jezelf bepaalde doelen opleggen. Een boek was één van die doelstellingen. Ik wist alleen niet dat het zo snel zou gebeuren. Ik had ook niet gedacht dat het zoveel werk zou zijn. Nu alles even gaan liggen is, is dit avontuur zeker voor herhaling vatbaar. Het was een heel leerrijke ervaring.” 

We zien prachtige foto’s van onder meer een anti-stress boeket, een concentratieboeket, een knuffelboeket, een vlinders-in-de-buik-boeket maar wat is jouw favoriete creatie in het boek? 

“Dat is een moeilijke vraag. Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor het geurboeket met perzikkleurige rozen, jasmijn, fresia en pioenen. De combinatie van de kleuren perzik en lila is echt de stijl waarin ik graag werk. Het zijn ook mijn lievelingsbloemen en hun natuurlijke vormen maken dat dit echt wel mijn favoriete bloemstuk is.” Op haar Instagramaccount deelt Lise sfeervolle foto’s van haar werk voor haar bloemenwinkel Sunkissed Flowers. Volg haar hier!

Haar website bezoek je hier.


Koop het boek

DOCTOR FLOWER

De therapeutische kracht van bloemen

Auteur: Sara Adriaensen | Met bloemencreaties van Lise Duchateau

Uitgeverij Lannoo | Hardcover | 208 pagina’s | € 24,99

Bestel hem hier


Tekst: Ingrid Allaerts


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.