INTERVIEW & ACTIE | De zomer van Gregor Lersch

Deze zomer staat helemaal in het teken van Gregor Lersch, de meester van de bloemschiktechniek. Fleur had een zomerse babbel met de Duitse auteur, één van ’s werelds strafste floral designers. Doe jezelf een zomer lang leesplezier cadeau en haal zijn boeken in huis, nog tot 25 juli mét gratis verzending.

Advertising

Gregor Lersch heeft de coronastorm in Duitsland achter zich gelaten en geniet – op het moment van ons gesprek – van een deugddoende vakantie in la douce France. De met talrijke bekers en medailles overladen meester moet ook even op adem komen. “Ik heb mijn vrouw moeten overtuigen om er even tussenuit te knijpen.” Het geeft de 70-jarige Lersch de kans om alles even te laten bezinken.

“Normaal had ik een volgestouwde agenda met workshops en werk tot volgend jaar, maar dat verdomde virus heeft alles om zeep geholpen. Ik was het gewend om het ene vliegtuig uit te stappen en het andere alweer in. In maart zat ik nog op het allerlaatste vliegtuig vanuit Canada. Sindsdien is alles gecanceld. Al mijn komende vluchten: naar Frankfurt, Kiev, Moskou, Napels. Wat later hoor je over duizenden doden in Italië. Werken… Hoe zou dat gegaan zijn? Als ik naar Amerika wil, moet ik eerst 14 dagen in quarantaine… Ik ben realistisch. Er zal dit jaar niet veel werk overblijven.”

Heeft de coronacrisis jouw leven lamgelegd?

Gregor Lersch: “Nee. Ik heb thuis wel door gewerkt. Ik heb veel geproduceerd. Step-by-step technieken. Online lessen gegeven. Een tweede schoolvideo komt eind juli online. Ik zal nog wel even bezig blijven. Dat hele spul met dat virus is nog niet voorbij. Ik moet zien dat de mensen genoeg materiaal hebben om te studeren. Dat is misschien nog het enige positieve: dat veel mensen nu wat meer tijd hebben om hun bloemschiktechniek te verfijnen.”

©Gregor Lersch

Ben je bezorgd om de bloemensector?

“Ja. Ik ben momenteel niet zo positief gestemd. Zelf ben ik een wat oudere man, die heel zijn leven hard gewerkt heeft. Niet dat ik rijk ben, maar ook niet arm. Ik wil maar zeggen: ik kan tegen een stootje. Maar ik hoor veel kennissen uit Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Rusland. Daar zitten ze echt zonder geld. Daar hebben ze andere zaken aan het hoofd dan mijn spullen te kopen.”

“De boekenverkoop valt nog wel mee, maar ik voel het nochtans ook. Vroeger, in de tijd dat tijdschriften de markt bepaalden, was alles veel beter gekanaliseerd. Vandaag staat het web vol instructiefilmpjes. Iedereen post nu wel iets vanuit zijn keukenkamer. Dus dan is het zaak om je te onderscheiden. Ik verzorg mijn Instagram en Facebookaccount altijd met nieuwe creaties. Ik vind het belangrijk dat ik geen oude stukken vanonder het stof haal. Het moet nieuwe boeketten of composities zijn. Je ziet: het gaat nu allemaal een pak rustiger, maar ik werk nog steeds. (lacht)

Wat staat er deze zomer op stapel?

“Niet veel. Ik heb de vraag gekregen om in september naar Spanje te gaan. Maar zal dat kunnen doorgaan? Ik blijf nog maar wat op vakantie. Echt reizen is toch niet voor meteen. Het zal vooral online werk worden. Zo heb ik een aantal demo’s opgenomen die in Zuid- en Centraal-Amerika op het internet zullen verschijnen. Nu is alles anders. Zo heb ik de voorbije maanden geleerd om video’s in te spreken. Iets dat ik vroeger verafschuwde. Moeten spreken tegen een camera? Geef mij maar rechtstreeks contact met mensen. Maar goed, tijdens een draaidag in de Eifel heb ik mij erover gezet. Vroeger zou ik gezegd hebben ‘ga weg met dat ding’. Nu schep ik er zelfs al een beetje plezier in.”

Elk fervent bloemenliefhebber heeft wel een boek van Gregor Lersch. Lees je zelf veel?

“Ik lees mij nu de ogen voor de kop, maar ik zit ook in een situatie waarin dat kan. Rust? Dat heb ik nooit gekend. Zat ik niet op een vliegtuig, dan wel op de snelweg.”

Heb je zelf een favoriet boek? Eén dat jou het meest voldoening schenkt?

“Boeken schrijven heeft iets raars. Je denkt altijd ‘Dit is het nu’. En dan ben je twee jaar verder en zit je weer in een andere flow. Dan ga ik weer aan de slag met uitsluitend organische dingen. Geen glas, geen wol, geen papier. Dan ben ik daar weer tevreden mee. Persoonlijk vond ik “Wellsprings of my Floristry” een hoogtepunt. Dat boek is nu niet meer verkrijgbaar, maar het ontketende een stormloop. Het heeft me echt verder gebracht, in Azië en Amerika.”

By Gregor Lersch

Vanwaar jouw passie voor de technische kant bij bloemschikken?

“Door verschillende technieken te beheersen, kan je steeds weer iets nieuws creëren. Het is een manier om te evolueren. Zo ontstaan steeds weer nieuwe vormen of kleurencombinaties.”

Je hebt een geweldige tekenpen en begiftigde handen. Van enkele bloemen maak je een kunstwerk. Is er eigenlijk iets dat je nog beter kan leren beheersen?

“Je mist altijd wat. Als je jong bent, mis je ervaring. Als je een dagje ouder bent, ben je niet meer zo vlug of zo sterk. Het grote geluk is dat je met floristiek best lang kan doorgaan. Wat ik persoonlijk als een grote verrijking ervaar, is dat ik nu direct aanvoel wat mensen of leerlingen me willen vragen. Al is dat ook een kwestie van communicatie. Ik heb in 60 landen gewerkt, beheers zes talen. Ik kan veel sneller op zaken inspelen.”

Zit er nog een nieuw boek aan te komen?

“Op dit moment niet. Ik ben eventjes gestopt. Mijn laatste boek vond ik vrij authentiek: veel tekeningen, paginagrote foto’s. Ik heb wel een concept in mijn hoofd. Ach, eigenlijk ligt alles klaar dat we nodig hebben. (lacht) Alleen betwijfel ik of dit een goede periode is om boeken uit te brengen. Ik heb genoeg geproduceerd om deze zomer eens te lezen.”

By Gregor Lersch

Hoe zie jij de toekomst voor de bloemenwereld?

“Floral design is een kunstvorm waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Liefhebbers en vakmensen. Maar, ik zie al dat er mensen afhaken. Een bloemenhandelaar gaat minder tijd steken in speciale composities. Alles wordt anders. We moeten ons allemaal een beetje heruitvinden.”

“Voor bloemenwinkels zie ik het nog niet zo somber in. Akkoord, er is sinds corona meer focus op online verkoop en dat zal zo blijven. Er is nu eenmaal geen weg terug, maar ik geloof dat je met kwaliteit, een goeie service en betaalbare prijzen altijd aantrekkelijk voor mensen zult blijven.”

“Anders is het voor floral designers die sterk leven van evenementen. Een Amerikaanse vriendin decoreerde tot voor kort 180 huwelijken per jaar. De verwachting is dat ze daar nooit meer aan zal geraken. De mensen gaan het een pak bescheidener moeten aandoen. Ze zullen geen duizenden euro’s meer spenderen aan protserige bloemendecoraties. Alles zal wat kleinschaliger worden.”

Wat mogen we jou deze zomer toewensen?

“Een goede gezondheid, da’s alles. Ik heb een aardige partner waarmee ik mijn dagen mag doorbrengen. We hebben fijne kinderen. Alles is prachtig zoals het nu is. Ik hoop dat het zo mag blijven. En dat ik niet moe word van te denken wat ik morgen moet doen. (lacht)


Nu met gratis verzending

Shop de boeken van Gregor Lersch

Deze zomer is hét moment om je skills te verfijnen. In onze boekenshop vind je nu alle tools van de meester himself. Nog tot en met 25 juli mét gratis verzending.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: