‘De ultieme droom van een eigen bloemenzaak werd werkelijkheid’

Lieve Ramaekers van ’t Groene Hart, Willebroek

Een mooie presentatie zet aan tot kopen

Kom je vanuit Temse het centrum van Willebroek binnenrijden, dan word je meteen toegelachen door ’t Groene Hart, de recente bloemenzaak van Lieve Ramaekers. Recht tegenover de winkel is er naast de watertoren een parkeerpleintje, een ideale ligging dus voor een bloemenzaak.

Van bijberoep naar hoofdberoep
Lieve Ramaekers is een gepassioneerde floriste. Al meer dan vijftien jaar is ze gedreven met het vak bezig. Ze volgde een opleiding bij Syntra in Sint-Niklaas. Naast haar viervijfde job bij Pfizer waar ze 18 jaar instond voor verpakking en het magazijn, werkte ze van thuis uit op bestelling voor klanten en werkte ze in de bloemenzaken Madilux in Mortsel en De Borght in Mechelen.
Al een tijdje was Lieve op zoek naar een geschikt pand in de omgeving van Willebroek, maar toen eind vorig jaar een van de twee vooraanstaande bloemenzaken van Willebroek op pensioen ging, was de stap naar een eigen zaak in deze gemeente snel gezet en kon ze haar ultieme droom van een eigen zaak eindelijk waar maken.

Het pand aan de Captain Trippstraat stond te huur. Voordien was de winkel een interimkantoor, dus buiten een vloer en een plafond was er niet veel inrichting. Lieve informeerde bij een collega in Volendam wie voor hun de inrichting had gedaan. Toen ze vernam dat die mensen dit zelf in handen hadden genomen, besloten haar man en schoonvader aan het werk te gaan. Witte wandkasten en witte mobiele tafels zorgen ervoor dat Lieve de winkel heel regelmatig een ander uitzicht kan geven.

Eigen stijl en een enthousiaste uitstraling
De zaak kende een vliegende start. De inwoners van Willebroek smaken het enthousiasme van Lieve en vinden het fijn om een andere stijl en nieuwe producten te ontdekken. Lieve streeft er ook naar om iets helemaal anders aan te bieden dan anderen.
t’ Groene Hart is momenteel zes op zeven dagen open met sluitingsdag op zondag. En elke dag om half zeven is Lieve al op de been. Het is hard werken, maar Lieve vindt het fantastisch. Met een stralende glimlach staat ze elke dag klaar om erin te vliegen. Dit werk doet ze met (een groen) hart en ziel.

Basisassortiment aangevuld met bijzonderheden
Vier maal per week, soms twee keer per dag trekt Lieve naar de groothandels Agora Kontich en Maxiflower. Ze vindt het heel erg belangrijk om altijd veel en verse bloemen in huis te hebben.
De meeste planten koopt ze bij een lijnrijder die ze al langer kent en die heel mooie kwaliteit levert.
Er is een fijne samenwerking en contact met leveranciers zoals D&M Depot, Belgoflor, Jori, Eurograss … Lieve is D&M Depot heel dankbaar, want van bij de start kreeg ze er heel veel ondersteuning bij de keuze van haar assortiment. Toch wel fijn om op positieve steun te kunnen rekenen als je van start gaat!
Ondertussen bezocht ze ook de beurs Maison & Objet in Parijs en kocht ze er een aantal exclusieve artikelen bij Domani en Henri Dean. Het wordt uittesten hoe het cliënteel hierop reageert.
Een leuk aanvullend artikel bij de bloemen zijn ook geurstokjes en geurvaasjes van Millefiori. Dit past uitstekend bij de huidige trend van geurbeleving.
Lieve bezocht ook de Brusselse beurs All4Home. Beurzen bezoeken vindt ze wel belangrijk om mee te zijn en de trends te volgen en de creativiteit te blijven voeden.

Een goede presentatie doet verkopen
Lieve is ervan overtuigd dat presentatie en de manier van presentatie een belangrijke rol spelen bij de verkoop. Om de veertien dagen wordt ’t Groene Hart helemaal leeg gemaakt en wordt alles verplaatst …  Er zijn bepaalde plekken in de winkel die meer de aandacht trekken dan andere. Het is belangrijk om hier commerciële aanbiedingen te plaatsen. Ook blikvangers zijn belangrijk. Ook al verkopen grote potten niet direct, ze zorgen voor een bepaalde uitstraling van je zaak.

Zowel bloemstukken als boeketten
Lieve verkoopt zowel bloemstukken als boeketten. Er staan altijd een aantal bloemstukjes klaar in de winkel.  Wat boeketten betreft heeft ze vastgesteld dat al op voorhand klaargemaakte boeketten minder goed verkopen. Klanten houden ervan om zelf te kiezen en zelf te beslissen of minstens het gevoel te krijgen dat een boeket speciaal voor hun gemaakt is en ze willen ook graag tips krijgen van de vakvrouw.
Het is ook heel belangrijk om de klanten de nieuwe bloemen die tegenwoordig op de markt zijn te leren kennen. Regelmatig geeft Lieve haar klanten eens een bloem mee om thuis uit te proberen. Dit werkt altijd!

Mond aan mond reclame werkt het best
Buiten flyers voor de opening heeft ’t Groene Hart nog maar weinig publiciteit gemaakt. De belangrijkste publiciteit is voor haar mond aan mond reclame. Klanten die doorvertellen hoe lang ze genoten hebben van hun boeketje of een klant die de winkel uitstapt met een reuzeboeket Ecuador rozen …  Sinds kort is er ook een samenwerking met de plaatselijke begrafenisondernemer.  Tevredenheid zorgt ervoor dat mensen terugkomen.

Om aan bedrijven te kunnen leveren wou Lieve absoluut het Fleurop label. Heel binnenkort wordt het haar toegekend en dan kan ze mee deel uitmaken van een netwerk dat wereldwijd bloemen kan leveren.

Ook facturatie en administratie op een professionele manier aanpakken
Voor de facturatie doet ’t Groene Hart beroep op een eenvoudig programma. Lieve vindt het wel belangrijk dat ook dit op een professionele manier kan gebeuren. Voor de boekhouding kan ze terecht bij haar echtgenoot die de administratieve kant van de winkel voor zijn rekening neemt. Verder runt Lieve de winkel alleen. Sinds kort krijgt ze wel om de veertien dagen hulp van een nichtje dat momenteel een opleiding mode en verkoop volgt en via een interimovereenkomst  bij haar in dienst is. Lieve vindt het een uitdaging om haar mee op te leiden in de winkel.

Opleiding en ervaring zijn onontbeerlijk
Op de vraag waar ze het meeste heeft geleerd tijdens haar opleiding of in de bloemenzaken waar ze gewerkt heeft, antwoordt Lieve dat ze een opleiding onontbeerlijk vindt. Je moet een basis hebben, technieken leren … maar ook de training in de winkels is heel erg belangrijk. Hier ontdek je wat het dagelijkse leven van een bloemist betekent en hier krijg je de echte handeling van boeketten maken onder de knie. Want bij boeketten maken geldt de regel ‘oefening baart kunst’. En natuurlijk moet je ook aanleg hebben. Zelf kreeg Lieve de artistieke microbe mee vanuit haar familie.

Werken aan de toekomst
Nu haar eerste droom verwezenlijkt is, heeft Lieve toch alweer een nieuw doel voor ogen. Ze wil haar zaak naar een nog hoger niveau tillen, van ’t Groene Hart een begrip maken in de bredere omgeving van Willebroek. ‘Het zou fijn zijn om binnen vijf jaar in een groter pand te zitten en samen met iemand die dezelfde passie deelt de zaak verder te kunnen uitbouwen … een nieuwe droom, maar enkel als hij realistisch onderbouwd is.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.