De Ranonculus – van de kas naar de vaas

In de Bloemenagenda op Mooiwatbloemendoen.nl staat van week 9 tot en met week 12 de ranonkel centraal. De consument leest hierin alles over de bloem die we ook kennen als Ranunculus, het Latijnse woord voor kikkertje. Laat u de bloem ook in het oog springen deze weken?

Het is misschien nog geen lente, maar met de vrolijke ranonkel komt die wel dichterbij. Wat de consument misschien niet weet: deze bloem komt oorspronkelijk uit Midden-Azië maar wordt in Nederland als knol geplant in de koude kas. Dat gebeurt in het najaar. Als in februari de zon gaat schijnen, knappen de bloemen (die dan nog aan de planten zitten) helemaal op. Ze worden afgesneden en de ranonkel is klaar voor uw winkel.

Advertising
 

Kleuren en vormen van de ranonkel
Ranonkels zijn er in het wit, geel, oranje, roze, rood of paars. De ranonkel is het resultaat van kruisingen en selecties van de Ranunculus asiaticus. Qua vorm kunt u kiezen uit goedgevulde bloemen, lichtgevulde bloemen, enkelvoudige of halfgevulde bloemen.

Verzorgingstips voor de consument
Geeft u de volgende tips mee aan uw klanten? Dan hebben ze lang plezier van hun ranonkels.

  • Snijd een stukje van de steel.
  • Zet de bloemen in een schone vaas met leidingwater en bolbloemenvoedsel. Niet te veel water, want daar kunnen de harige stelen niet goed tegen.
  • De ranonkel drinkt gulzig; uw klant moet de vaas dus regelmatig bijvullen.
  • Zet de vaas op een koele, tochtvrije plaats. Zo blijven de bloemen lang mooi.

Inspiratie voor een ranonkelboeket
Voor een prachtig, vol lenteboeket, combineert u een mix van ranonkels met andere seizoensbloemen. Zo ontdekt u in het voorbeeldboeket naast de ranonkels ook twee soorten Statice, namelijk Statice gemengd en de fijnere Statice Pink Emile. Daarnaast zijn verwerkt de tulp, Nerine en Violier en een noviteit, namelijk Thlaspi Green Bell. Samen vormen deze bloemen een boeket om van te houden.

Symboliek van de ranonkel
Leuk om uw klanten te vertellen: de ranonkel staat symbool voor charme. In de Victoriaanse tijd was de boodschap van een bos ranonkels: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.