De pioenroos, weelderige zomerbloem

Een voorbode van de zomer, dat is de weelderige pioenroos. De pioenroos is een echte boerenbloem; ze staat in menige boerderijtuin. Wat veel consumenten waarschijnlijk niet weten is dat de Chinezen de bloemen niet alleen voor de schoonheid teelden, maar vooral vanwege de koortsverlagende en bloedstelpende werking voor de wortels. De botanische naam Paeonia komt dan ook van het Griekse Paion: geneesheer van de Griekse goden. De pioenroos die u in huis heeft is overigens alleen geschikt voor de vaas, niet voor medicinale toepassingen.

Kleuren en vormen van de pioenroos

Wist u dat de pioenroos geen roos is, zoals de naam doet vermoeden? Er zijn wel honderden soorten pioenrozen verkrijgbaar in allerlei vormen en geuren. Zo bestaan er enkele, half dubbele en dubbele bloemen. De zomerbloem is er in het geel, wit, roze of rood en bloeit in mei en juni.

Verzorgingstips voor de consument

  • Snij vijf centimeter van de steel af
  • Zet de pioenen in schoon water in een schone (glazen) vaas en gebruik snijbloemenvoedsel.
  • Vul de vaas bij als de bloemen veel drinken.
  • Ververs het water twee keer per week.
  • Zet de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.
  • Af en toe de bloemknoppen bevochtigen met een plantenspuit, bevordert de bloei

Inspiratie voor een boeket met pioenrozen

De pioenroos is al mooi op zichzelf, maar combineert ook prima met bloemen van het seizoen zoals de trosroos, alstroemeria en de lisianthus.

Het boeket op de foto is gemaakt met pioenrozen, trosrozen, Delphinium, Phlox en Panicum. De grassen in dit arrangement benadrukken het zomergevoel en geven het boeket een soort ‘waasje’. De fijne bloemetjes geven juist kracht aan de grote pioenen, die komen zo bijzonder tot hun recht. Het boeket is is korenschoof gebonden en het gras is als laatste ertussen geprikt vanwege de zwakke steel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.