De mooiste rode rozen voor Valentijn

Rode rozen zijn wel hét symbool bij uitstek voor Valentijn. We verwennen onze geliefden het liefst met een prachtige kwaliteitsroos. Red Naomi is een zeer geliefde roos. We stelden je in Fleur Magazine 12/12 al het Nederlandse kwaliteitsbedrijf Porta Nova voor. Porta Nova  is de grootste rozenkwekerij van Red Naomi rozen ter wereld en zij streven ernaar om absolute topkwaliteit te leveren. Jaarlijks worden er zo’n 30 miljoen Red Naomi rozen geteeld.

Hoe verzekert Porta Nova topkwaliteit?
In de zomer is het in Nederland eigenlijk veel dagen te warm om een perfecte kwaliteit rozen met grote knoppen te kunnen kweken.  Kweker Stefan van Vuuren van Porta Nova vertelt ons hoe Porta Nova hiermee omgaat:  ‘Als enige rozenteler in Nederland hebben we in 2008 geïnvesteerd in een hypermodern en ingenieus koel/verwarmingssysteem: ‘De Climator’.  Hiermee wordt de kas tijdens de zomer gekoeld en ‘s winters verwarmd waarmee we de topkwaliteit van de rozen iedere dag van het jaar kunnen garanderen!

Gaat dit niet gepaard met een enorm energieverbruik ?
De Climator is geen energievretende airco maar een zeer milieuvriendelijk systeem.

Hoe werkt dit systeem dan precies?
De kas wordt in de zomer gekoeld met koud water dat van 100 meter diepte achter het bedrijf wordt opgepompt naar de dagvoorraad van 6.000 m³. Via de dagvoorraad en tezamen met koud water uit de warmtepomp zijn we in staat onder alle buitenomstandigheden de kas te koelen naar de ideale temperatuur. De ‘Climator’ speelt een belangrijke rol in dit proces. Deze warmtewisselaar draagt de koude zeer efficiënt over op de kaslucht en warmt het koelwater op. Het opgewarmde water dat terug komt uit de kas wordt aan de voorzijde van het bedrijf teruggepompt in de bodem op dezelfde diepte. Het water wordt dus niet verbruikt maar gebruikt als energiedrager. In de winter wordt de kas verwarmd met het warme water dat in de zomer in de bodem is opgeslagen. Dit wordt opgepompt naar de warmtepomp die de temperatuur van het water omhoog brengt naar 35 °C waarmee de kas verwarmd wordt. Aan de andere zijde van de warmtepomp ontstaat water van 5 °C dat in de bodem wordt opgeslagen voor het volgende koelseizoen.

Dus ook geen fossiele brandstoffen meer nodig om te verwarmen?
Neen, alle overtollige zonnewarmte van de zomer wordt opgespaard en gebruikt om in de winter de kas te verwarmen. Er is dus geen gas meer nodig om de kas te verwarmen. Er is zelfs een enorm overschot aan warmte dat gebruikt zou kunnen worden om tot 3.000 woningen te verwarmen.

Hoe ziet de toekomst eruit?
De resultaten van het telen met de ‘Climator’ zijn ons en onze klanten zo goed bevallen dat we met trots kunnen meedelen dat wij opnieuw in de toekomst geïnvesteerd hebben. Sinds oktober 2013 is ook onze tweede locatie uitgerust met het unieke ‘Climator’ systeem. Daarbij is ook het lichtniveau opgetrokken naar het hoogste niveau. Hierdoor is de kwaliteit van de rozen in deze kas gelijkgetrokken aan de nieuwste locatie. U kunt nu van al onze rozen het hele jaar grote knoppen, dikke stelen en een lang vaasleven verwachten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.