Martine Meeuwssen toont liefde voor bloemen

Tijd om de [email protected] floristen wat beter te leren! Met de vrolijke Martine Meeuwssen hebben we het over haar passie voor bloemen. Ze spreekt onder meer over haar creatief bloemwerk in de voorjaarsspecial van Fleur Creatief, waarbij ze materialen als klei, wol en ijzerdraad extra in de kijker zet.

Wie is Martine Meeuwssen?

? Werkt als freelance florist voor bloemenzaken als Bloemen Hilde Houtmeyers en Bloemen en planten Jorun Huybrechts. Daarnaast krijgt ze als freelancer ook regelmatig opdrachten voor grotere florale projecten en (huwelijks)feesten.

Advertising
 

? Neemt regelmatig deel aan wedstrijden voor professionele floristen, onder meer op het internationale bloemevenement Fleuramour. Begin 2021 won ze de wedstrijd voor ‘De mooist gedecoreerde feesttafel – Kerst 2020’, georganiseerd door Floreview.

? Voelt zich al drie jaar als een vis in het water in het team van onze [email protected] floristen.

? Houdt van het voorjaar omdat alles in de natuur dan nog pril is. Tulpen en ranonkels zijn haar favoriete lentebloemen.

Volg Martine op Facebook.
Volg Martine op Instagram.

Lees het interview onder de foto’s.

Creëren, experimenteren en verfijnen

FLEUR: Dag Martine, gefeliciteerd met je mooie bloemwerken in de nieuwe [email protected] Waar heb je geleerd om zo’n mooie creaties te maken? Heb je daarvoor een opleiding gevolgd?

MARTINE:(Lacht) Ik heb vroeger bejaardenzorg gestudeerd. Iets compleet anders, dus! Op mijn 25ste zag ik een cursus bloemschikken voor hobbyisten passeren. Toen dacht ik: Dat is iets voor mij. Dat wil ik gaan doen.”

“Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik heb later zelf nog les gegeven en ging aan de slag in bloemenzaak Ambriosa van Tom De Houwer (internationaal gelauwerd floraal kunstenaar, red.). Daar heb ik 20 jaar in het atelier gewerkt en heel veel geleerd. Tom gaf me de vrijheid om te experimenteren en dingen uit te proberen. Zo kon ik mezelf ontwikkelen als florist en kreeg ik een betere kijk op composities. Een professionele opleiding tot florist heb ik niet gehad.”

FLEUR: Is je liefde voor bloemen en de natuur iets dat je van thuis uit hebt meegekregen?

MARTINE: “Ja. Mijn ouders hadden een landbouwbedrijf. Ik was dus heel veel buiten. Bloemen en alles wat er in de natuur groeit en ontstaat, dat vond ik geweldig. Ik plukte veldbloemen en maakte er boeketjes mee of ik weefde iets van grassen. Die liefde voor de natuur, die zat er dus al van jongs af aan in. Ook mijn moeder hield heel veel van bloemen, dus misschien zit het wel in de genen (lacht).”

FLEUR: In de voorjaarsspecial van [email protected] zet je naast bloemen en andere vegetatie ook materialen als wol, ijzerdraad en klei extra in de kijker. Wat maakt het voor jou zo fijn om met deze materialen te werken?

MARTINE: “Als je een bloemwerk maakt, dan kan je een vaas of pot nemen, maar dat is het dan. Door met ander materiaal te werken, ga je echt zelf iets creëren. Met klei of ijzerdraad kan je de vorm aanpassen zoals jij hem zelf wilt, zodat je een mooi geheel krijgt. Je maakt iets uniek. Bij dit soort bloemwerken komt er ook meer denkwerk aan te pas. Je moet bijvoorbeeld uitzoeken hoe je klei kan vasthouden aan een bepaald materiaal. Het is een uitdaging, en dat is fijn.”

Lees verder onder de foto’s.

FLEUR: Jouw bloemwerk met tijgerorchideeën en golfkarton vinden we heel bijzonder. Hoe kom je op het idee om dat materiaal te gebruiken?

MARTINE: “Ik had vazen gekregen die verpakt waren in golfkarton. Daar moest ik iets mee kunnen doen! Het materiaal was zo mooi gevormd. Ik wou er heel graag mee aan de slag gaan en er een structuur in brengen. Achteraf heb ik pas bloemen toegevoegd die passen bij de uitstraling van het golfkarton, zodat het een mooi geheel zou worden. Door corona heb ik momenteel ook wat minder opdrachten, en is er dus meer tijd om te experimenteren.”

Lees verder onder de foto’s.

FLEUR: Heb je nog tips voor lezers die zelf creatief uit de hoek willen komen met bijzondere materialen? Waar haal jij bijvoorbeeld inspiratie?

MARTINE: “Mijn inspiratie haal ik overal in het dagelijkse leven. Voor de tulpenvaasjes (Fleur [email protected], Special Voorjaar 2021, red.) wou ik een bol maken. Ik dacht toen: hoe kan ik dat doen? Wat later kwam ik in de keuken en stonden er lege plastic flessen. Daar kon ik wel een bol van maken! Ook met wat je in de natuur vindt, kan je prachtige dingen maken als je een beetje creatief bent. Denk maar aan snoeihout uit de tuin.”

“Nog een tip die ik zeker wil meegeven is dat je vooral moet experimenteren. Dingen blijven proberen, telkens opnieuw en altijd blijven verfijnen. Als je dan ziet dat iets uiteindelijk lukt, geeft dat veel voldoening. Creëren en verfijnen, dat is mijn motto!”

FLEUR: Dank je wel voor het interview, Martine!

Op zoek naar creatieve ideeën voor de lente?

[email protected] floriste Martine Meeuwssen geeft je tal van bloemenideeën in de nieuwe voorjaarsspecial van Fleur Creatief. Bestellen doe je hier én met gratis verzending!

De nieuwe Fleur Creatief@Home is er! In deze voorjaarsspecial geven onze Fleur@Home floristen je talrijke creatieve bloemenideeën voor de lente en de zomer.
© Kurt Dekeyzer – Studio PSG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.