De lelie, bloem vol betekenis
De lelie, Latijnse naam Lilium, behoort tot het plantengeslacht Liliaceae. Dit geslacht kent wel 100 soorten en is nog volop in ontwikkeling: er ontstaan nieuwe soorten met of zonder stuifmeel, langere houdbaarheid en delicate geuren. Wat onveranderd blijft is dat de bloem boordevol symbolische betekenissen zit en daarmee geschikt is voor veel gelegenheden.
Kleuren en vormen van de lelie
Met lelies kunt u alle kanten op qua kleur, vorm en grootte. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, paars en oranje, met strepen of stippels. De trompet-, schaal-, of stervormige bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Ook goed om uw klanten te vertellen: veel lelies zijn inmiddels geurloos en dubbele lelies hebben geen meeldraden meer, waardoor stuifmeelvlekken niet meer voorkomen. BBovendien is de lelieteelt in Nederland milieuvriendelijk; kwekers zuiveren en recyclen hun water en gebruiken verantwoorde gewasbeschermings- en meststoffen.
Verzorgingstips voor de consument
Snij de stelen schuin af met een scherp mes.
Haal de bladeren weg die onder water komen te staan.
Zet de lelies in water met snijbloemenvoedsel. Gebruik daarbij de aangegeven dosering!
Plaats de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.
Stuifmeelvlek? Verwijder deze met een stukje plakband.
Inspiratie voor een lelieboeket
Lelies zijn natuurlijk prachtig in een monoboeket, maar denkt u ook eens aan een combinatie met alstroemeria, lisianthus en de trosroos.
In het groepenboeket op de foto is de lelie gecombineerd met de statice en de alstroemeria. Er is een gemengde techniek gebruikt, waarbij het eerste deel parallel is gebonden: eerst de lelies en daarna de lisianthus en de statice. Vervolgens is het boeket afgebonden en in de vaas gezet en zijn de alstroemeria’s er los bij gestoken. Het voordeel van deze techniek is dat alle bloemen op hun plek blijven zitten en het boeket met de laatste bloemen stevig vastgeklemd wordt.
Symboliek van de lelie
De lelie is een bloem vol symboliek en draagt altijd een bijzondere boodschap uit. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:
- Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
- Liefde. In de stijve Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘dit is mijn minnaar’.
- Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
- Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.