De kracht van zintuigen

Meer en meer handelaars en winkelketens gebruiken zorgvuldig uitgekozen muziek en subtiele aroma’s om hun klanten tot een aankoop te verleiden. Een effectieve marketingstrategie.

Advertising
 

Als florist heb je één groot voordeel op de online concurrentie. Jij kan alle zintuigen van je klanten prikkelen. De juiste geur lokt voorbijgangers

over de drempel binnen als je een bloemenzaak hebt. Een aangename klankfrequentie verlengt de duur van ieders inspectieronde. Haal er je voordeel uit !

Decennia werden de meeste zintuigen nochtans genegeerd. Vandaag beseffen succesvolle ondernemers dat er veel meer verleidingsmethoden zijn dan louter het visuele. Anno 2018 kopen we in real life niet langer uitsluitend met onze ogen. We willen onze neus het liefst van al even in de bloem steken, eraan voelen en er nog een mooi verhaaltje bij horen ook. Reden waarom je tegenwoordig (ook door ons) met het belang van beleving en storytelling om de oren geslagen wordt. Maar, wat kan jij nu doen ?

Audio branding

‘Audio branding’ bijvoorbeeld. Daarbij associeer je je winkel met een bepaalde sound. Je maakt een playlist met honderden – tot wel duizenden – songs, die bij het afspelen rekening houdt met het seizoen, het tijdstip van de dag en indien mogelijk met het profiel van jouw klanten. Op termijn scherp je met een herkenbare sound of met een bepaald muziekgenre jouw eigen profiel aan. “Goede ‘audio branding’ ontstaat na een zorgvuldige analyse van je doelgroep, versterkt het imago dat je wil uitstralen en vertelt een verhaal”, zegt Robin Hofmann, medeoprichter van HearDis!, dat audiobijdragen selecteert voor merken en winkels.

“Muziek is zeer effectief. Het gaat recht van het brein naar het hart. Klanten zullen zich comfortabeler voelen en langer in de winkel blijven. Een uitgekiende muziekselectie zorgt er eveneens voor dat de medewerkers zich gelukkiger en gemotiveerder voelen, wat leidt tot een positief werkklimaat.”

Is de expertise van een ‘audio brander’ te duur? Let er wel even op dat je muziek van online streamingdiensten Spotify, Deezer en Youtube niet mag afspelen in jouw zaak. Dat wordt expliciet vermeld in de algemene gebruiksvoorwaarden. Voor meer info en een lijst met muziekdiensten voor professioneel gebruik surf je naar de website van Sabam (voor België), Buma/Stemra (voor Nederland) of SACEM (voor Frankrijk).

Geurmarketing

Eenzelfde kracht gaat uit van geuren. Ook zij sluipen ongemerkt in ons onderbewustzijn en wakkeren onze emoties aan. “Invisible air design”, noemt Maniel Kuschnig het. Zijn bedrijf Aoiro Design, dat ook op de vakbeurs Tendence in Frankfurt stond, ontwikkelt aroma’s voor merken, winkels en bedrijven. “De geursamenstelling wordt onderdeel van het interieur. Het parfum is pas geslaagd als ze bij de klant een bepaalde stemming teweegbrengt. Geuren kunnen zacht zijn of scherp, mannelijk of vrouwelijk, beelden oproepen van de zomer of de herfst. Ze moeten vooral een unieke atmosfeer scheppen en een plezante herinnering oproepen die nog lang bijblijft.”

Studies door de Duitse universiteit van Paderborn tonen aan dat de verblijfsduur en de koopbereidheid met zo’n 15 % toenemen en dat de consument ook veel meer openstaat voor communicatie met het winkelpersoneel.

Geur beïnvloedt het shopgedrag. Shopper marketeer Art Frickus van Conspicious probeert dit aan te tonen met bloemen. “Vele hebben tegenwoordig geen geur meer, maar een geurspray op de bloemen of een geurmachine op de bloemenafdeling doet wonderen voor de verkoop”, weet hij. Volgens hem heeft onder meer Shell tests gedaan met broodgeur bij de broodjesafdeling in Duitsland. Het resultaat was 15 tot 30 procent meer verkoop.

Ruik je al een omzetverhoging? Een simpele zoektocht op het internet brengt je al gauw bij een bedrijf gespecialiseerd in geurmarketing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.