Groene florist bewaakt ecologische footprint [INTERVIEW]

Florist Peter Putmans van Myosotis in Edegem (B) staat 27 jaar in het vak en doet dat nog steeds met hart en ziel. Hij ziet als geen ander hoe alles evolueert. Denk maar aan de ecologische bewustwording. Voor hem geen bloemen uit Ecuador of Kenia. Plasticfolie is vervangen door biologisch afbreekbaar inpakpapier. Teruggebrachte, verwelkte boeketten brengt hij persoonlijk naar het recyclagepark. Zijn schouders zet hij onder een label voor duurzame bloemisten.

Advertising

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK
Sinds begin vorig jaar is Peter Putmans zich behoorlijk vragen gaan stellen over hoe de sector omgaat met het milieu. “We zijn in onze sector vele jaren niet goed omgegaan met het milieu. Het was heel hip om rozen uit Colombia of Ecuador te verkopen. Dat je daarvoor een vliegtuig met vervuilende kerosine in de lucht stuurde… Daar was niemand mee bezig. Nu probeer ik 90 tot 95 procent bloemen in te kopen die plaatselijk geteeld zijn.”

DUURZAAM LABEL
Peter maakt samen met andere collega’s deel uit van een denktank. “We komen af en toe samen en praten over ons vak. We zouden eigenlijk tot een label willen komen waarbij we kunnen zeggen dat we eerlijke bloemisten zijn die duurzaam werken dankzij een lagere ecologische voetafdruk. Laat ons proberen weg te blijven uit Kenia en Colombia. Persoonlijk voel ik de druk van de generatie na mij. Zij willen geen bloemen die met het vliegtuig naar hier komen.”

Deze diashow vereist JavaScript.

BIOLOGISCH KRAFTPAPIER
Daarnaast zet Peter ook in op groenafval. Klanten mogen hun verwelkte boeketten terugbrengen en hij brengt ze naar het recyclagepark. Boeketten en bloemstukken worden voortaan niet meer in plasticfolie verpakt maar in kraftpapier. Kraftpapier is biologisch afbreekbaar en recycleerbaar. Alles wil hij in vraag stellen en dit ook communiceren op zijn website.

WINKEL

Peter Putmans verkoopt sfeer. Zijn winkel Myosotis in Edegem straalt de gezelligheid uit van een woonkamer. De open haard brandt en op de achtergrond klinken pianorecitals van Bach. Muziek is heel belangrijk voor hem. Dat komen we later tijdens het interview nog uitvoerig te weten. Witte berkenstammetjes bengelen aan het plafond. In de boekenkast staan boeken over planten, interieur en kunst. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: