De consument herkent drie bloemen

Uit recent onderzoek van Royal FloraHolland blijkt dat ongeveer 70% van de consumenten alleen de tulp, de roos en de zonnebloem herkent op een foto. Bij andere bloemen is dit minder dan de helft. Bovendien neemt de bekendheid met bloemen af.

Zonnebloem, tulp en roos: die bloemen herkent ongeveer 85% van de consumenten tussen de 18 en 75 jaar. Andere bloemen scoren lager. Na de eerder genoemde top 3 van bekendste bloemen volgt de narcis, de hyacint, de anjer en de snijhortensia.

Advertising
 

Herkent u deze bloem?
Minimaal 70% van de ondervraagden kon bij een afbeelding de juiste naam geven van de top 3. Bij de overige bloemen zit een veel groter gat tussen herkenning en de juiste naam weten. Bij de narcis en de hyacint ligt dat percentage nog rond de 60%. Voor freesia, gerbera en lelie is de verhouding 1 op 2: de helft noemt de juiste bloem bij de foto. Bij de andere bloemen is dit nog lager.
Opvallende uitzondering is gipskruid. Die eindigt als een van de minder bekende bloemen op de lijst (41% herkent het product), maar toch noemt 60% gipskruid bij het zien van de afbeelding.

RoyalFloraHoland_consumentenonderzoek_figuur_mrt2016

TOP 10 – Bekendheid bloemen en naamherkenning. Bron: Royal FloraHolland

Onderlinge verwarring
Ook vinden veel consumenten bloemen op elkaar lijken. Dat levert verwarring op. Zo wordt de anjer nog wel eens verward met de roos. En de ranonkel wordt onterecht aangezien voor roos, pioenroos of dahlia.

Andere bloemen die onderling veel verwisseld worden, zijn de chrysant, de aster en de margriet. Limonium wordt door vrijwel iedereen lavendel genoemd. En veel consumenten zien de lisianthus aan voor een anjer.

Bekendheid neemt af
In 2014 voerden we ditzelfde onderzoek uit. Toen waren roos, tulp en zonnebloem ook de meest bekende bloemen. Maar deze scoorden hoger, zowel op herkenning (rond de 90%) als benoeming van de juiste naam (minimaal 80%). De kennis over bloemen lijkt dus weg te vallen. Want eenzelfde verschil zien we bij de meeste andere bloemen.

Over het marktonderzoek
In maart 2016 voerde Royal FloraHolland een consumentenonderzoek uit, als onderdeel van de Bloemenagenda. Meer dan 1.000 consumenten tussen de 18 en 75 jaar zijn toen ondervraagd over hun bekendheid met bloemen. Ook werd gevraagd naar hun associaties met de verschillende bloemen, favoriete kleuren per bloem, welke bloemen passen bij welke seizoenen en welke bloemen ze mooi vinden of juist niet.

Daarnaast zijn ze gevraagd naar hun aankoopgedrag van bloemen en de gebruikte afzetkanalen. Ditzelfde onderzoek wordt in het tweede kwartaal van 2016 ook uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Royal FloraHolland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.