De 12 leukste activiteiten tijdens de Floraliën

Van 29 april tot en met 8 mei 2022 zal de stad Gent in het teken staan van de Floraliën. De iconische locatie Floraliënhal vormt 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Ook elders in de stad is er van alles te doen.  

Welke florale tips ga jij zeker bezoeken ?

#1  Belgische floristen versus Lam Gods 

Belgische floristen zijn de hedendaagse versies van de gebroeders Van Eyck. Waarom deze vergelijking? Omdat bloemencreaties ook met uiterste precisie én met oog voor detail worden samengesteld. 

De mysteries die terug te vinden zijn in het meesterwerk ‘Het Lam Gods’ zijn ook in de prachtige bloemwerken aanwezig. Elk stuk roept vragen op, maar niet elke vraag heeft een onverbloemd antwoord. 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Pedro de Gantezaal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

Een bijzondere bloemencreatie op een vorige editie van de Floraliën door Geert Pattyn

#2  Kamerplanten brengen je interieur tot leven 

Heb je het gevoel dat er iets mist in je interieur? Voelt je huis leeg aan en weet je niet hoe je de ruimtes moet opvullen? Dan is dit de oplossing: kamerplanten! Met één of meerdere planten breng je kleur en leven in huis.

Wist je dat groene kamerplanten zoals de lepelplant en de Scindapsus de lucht zuiveren? Of dat kamerplanten een kalmerende werking hebben? Zelfs als je alleen op zoek bent naar leuke decoratie voor je interieur, zit je goed. Kortom, planten in huis is altijd een goed idee! 

Bij studenten is het al een tijdje hip maar ook jij kan plantjes in je slaapkamer zetten en deze omtoveren tot een groene jungle. Of zet er een in de badkamer voor een frisse geur. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen (planten)paradijs!     

                                                                                                                         
Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Casinozaal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

WWI-Pedro de Gantezaal ©Joris Luyten

#3  De Gentse azalea: dé trots van de Vlaamse sierteelt 

Wist je dat naast frieten bakken, pralines maken en bier brouwen de Belgen in nog iets uitmuntend zijn? Namelijk in het telen van Gentse azalea’s! In geen enkel ander land ter wereld kan men wat de Vlaamse azaleateler kan. Benieuwd naar enkele weetjes? 

  • 90 % van de Europese azalea’s komt uit Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven. Jaarlijks worden er 25 miljoen azalea’s in Vlaanderen gekweekt. 
  • In 2010 werd de Gentse azalea erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Geen enkel Europees sierteeltproduct kreeg eerder die erkenning. 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

Foto ©Catherine Vereecke

#4  Het Lam Gods in het groen

Klaar voor een bijzondere wandeling door het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck? Wist je dat dit één van de invloedrijkste schilderijen is dat ooit werd gemaakt? De Vlaamse sierteelt- en groensector brengt dit artistiek hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst in deze iconische Floraliënhal tot leven met Vlaamse bloemen, planten, struiken en bomen in al hun vormen, kleuren en geuren. 

Beleef in de Floraliënhal hoe kunst en groen met elkaar verweven zijn en hopelijk kies je na deze tiendaagse beleving ook voor een groene omgeving, want groen draagt bij tot een gezond en gelukkig leefklimaat! 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

©Karin Borghouts

#5  De nocturnes 

Een nieuwe beleving tijdens Floraliën Gent 2022 zijn de nocturne wandelingen. Na lang wachten en dromen, openen vanaf 19 uur de deuren voor een zinnenprikkelende tocht doorheen Floraliën

Wandel langsheen een feeëriek uitgelicht parcours, muzikale intermezzo’s en vooral… luister naar de fluisterende bloemen en planten om je heen. Tijdens de geanimeerde florale totaalbeleving word je verwend, zowel bij aanvang als halverwege, met een glaasje bubbels of een alternatief. 

Wanneer: zondag 1 mei + van woensdag 4 mei tot en met zondag 8 mei, vanaf 19 uur

©Karin Borghouts

#6  De sierteelt van morgen

Achter de pracht en praal die je kan bewonderen in het ICC, het Floraliënpaleis en het Kuipke schuilt een netwerk van wetenschappers die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen. 

Installaties in samenwerking met Technopool Sierteelt tonen een dynamische en interactieve invulling voor klein en groot. Zo ontdek je een duurzame sector die ons blijft verrassen met nieuwigheden dankzij veredeling, die nieuwe planten en bomen onderzoeken die meer aangepast zijn aan de klimaatverandering, die het maximale halen uit de ecosysteemdiensten die planten en bomen ons kunnen bieden en die natuurlijke vijanden inzetten tegen plaagbestrijding. 

Kom meer te weten over deze vier actuele thema’s in het gratis educatief wetenschapsevent van ILVO, HOGENT, UGent en PCS. Samen vormen zij Technopool Sierteelt, waar de toekomst van de sierteelt kiemt. 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – Ma-vrij, van 9u00 tot 16u30 & za-zo: van 09u00 tot 12u00

Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark 

Prijs: Gratis toegang

Floraliënhal – ©Karin Borghouts

#7  Klimaatbomen 

 Wist je dat bomen ook een antwoord zijn op de effecten van de klimaatveranderingen? Ze zuiveren de lucht door de opname van CO2 en het filteren van fijnstof. Bladeren geven schaduw en het verdampen van water beperkt wateroverlast en zorgt voor verkoeling. Samen met struiken en vaste planten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en aan ons leefklimaat. 

Er bestaan verschillende soorten klimaatbomen. 

Gouden tip: probeer verschillende soorten en groottes te combineren. Er is een rijke keuze uit laanbomen, fruitbomen, vormbomen zoals leibomen en meerstammige exemplaren.  

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Floraliënhal, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën


#8  Een bos in het fietsparadijs 

 Vlaanderen ademt fietscultuur. Wist je dat elk weekend duizenden recreatieve en sportieve fietsers het Vlaamse landschap veroveren? In het ‘bicycle paradise’ worden de rollen omgedraaid. Het middenplein van ’t Kuipke wordt omgetoverd tot een Vlaams bos dat bestaat uit zes natuurlijke Vlaamse bostypes. Dit gaat van de natte Elzenbroekbossen langs de Vlaamse rivieren tot de drogere Dennen – Eikenbossen uit de Kempen. 

De compositie bestaat uit een centrale open ruimte onder de zon. Doet dit een belletje rinkelen? Het is een knipoog naar het schilderij Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het zeer oude bos, gehuld in een mystieke sfeer met mist, vormt een iconisch beeld dat versmelt met de karakteristieke vorm van de wielerpiste. 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Kuipke, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën 


#9  Natuur maakt gezond 

Heb je ook al gemerkt dat meer en meer van onze mooie natuur verdwijnt? Vind je dit ook een spijtige zaak? Je bent niet alleen! Wetenschappelijk onderzoek bevestigt namelijk dat natuur gezond maakt! 

Zowel psychisch, sociaal als fysiek heeft natuur een positief effect op ons welzijn. Wist je dat natuur onze immuniteit verhoogt en het stresshormoon cortisol in ons bloed verlaagt? Dat natuur aanzet tot bewegen en gelinkt wordt aan minder gevoelens van depressie en eenzaamheid? Kanker, depressie, burn-out en diabetes, het zijn allemaal ziektes van deze tijd. Ze stijgen dramatisch en worden allen in verband gebracht met stress, gebrek aan beweging en/of een slechte immuniteit. Dit zijn allemaal factoren waar natuur een gunstige invloed op uitoefent. 

Samengevat, het is hoog tijd om meer aandacht te besteden aan het thema ‘natuur en gezondheid’. Dit is precies waar het project NATUUR MAAKT GEZOND om draait. Het gaat om een samenwerking tussen groenexperten en natuurorganisaties. 

Proef, voel, spring, lach en bewonder. Kom ontdekken wat natuur voor jouw gezondheid doet! Ontspan en geniet, laat natuur je gelukkig maken! 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – Ma-vrij, van 9u00 tot 16u30 & za-zo: van 09u00 tot 12u00

Waar: Plantentuin Universiteit Gent, Citadelpark

Prijs: Gratis toegang


#10  Plant met een verhaal 

Ontdek de meest aangrijpende, de meest originele plantenverhalen in de Floraliënhal.

Met ‘Planten met een Verhaal’ spreken de mensen over hun leven via ‘hun’  plant. Voor sommige mensen heeft hun plant een bepaalde betekenis. Een plant doet hen denken aan een verre reis, een geliefde, een dierbare, een leuke of droevige gebeurtenis. Ze verzorgen hun plant met veel liefde en geduld. Hier zie je het resultaat van onze zoektocht naar planten met een verhaal. De meest aangrijpende, de meest originele verhalen werden geselecteerd. 

Wanneer: Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00

Waar: Parcours Floraliën, Kuipke, ICC, Citadelpark

Prijs: Toegangsticket Floraliën

©Karin Borghouts

#11  Tentoonstelling: Ode aan de Vlaamse horticultuur 

In deze tentoonstelling wordt een rijk geïllustreerd beeld geschetst van hoe het Gentse en met uitbreiding Vlaanderen uitgroeide tot een regio waar de sierteelt een belangrijke economische sector werd. 

KMLP (Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde) wilde met de organisatie van Floraliën de horticultuur stimuleren en de waarde van de planten uitdragen als groene, levende bouwstenen voor mens en samenleving.  

Wanneer: Alle dagen (van 4 april – 8 mei 2022) van 9u00 tot 18u00

Waar: Provinciehuis, Gouvernementstraat Gent

Prijs: Gratis toegang


#12  Echte bloemen en planten in het Huis van Alijn

Ontdek in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren. Ze fleuren onze huiskamers op, brengen smaak in de keuken en zorgen voor een frisse geur in de badkamer. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze er bij. De bloemenkrans in je haar op je eerste communie, een zorgvuldig uitgekozen trouwboeket of een chrysant op het graf van een geliefde. Ze bieden troost, wensen geluk en fleuren het leven op. Ze zijn er soms onopvallend of juist heel prominent. Door hun grote symbolische waarde spelen ze een belangrijke rol in onze gewoontes, tradities en rituelen. 

Wanneer:  Van 29 april tot en met 8 mei 2022 – 9u tot 17u

Waar: Huis van Alijn - Kraanlei 65, Gent

Prijs: 8 euro | + 65 jaar : 8 euro | Lerarenkaart / Sodigent: 7 euro | 19 t.e.m. 25 jaar : 2 euro | 0 t.e.m. 18 jaar : gratis | Kansentarief met UiTPAS Regio Gent : 1,20 euro


FLORALIËN BEZOEKEN 

Data & openingsuren: Vrijdag 29 april t/m zondag 8 mei 2022 – 8u00 tot 18u00 (laatste toegang om 17u30) 


TICKETS 

Koop je tickets hier

 Aan kassa Online – voorverkoop Online  
Vooropening 28/4  €45  
Volwassene €32 €22  
Andersvalide €32 €22  
Jongeren – 25 €10 €10  
Kinderen 6 tot 18 €5 €5  
Kinderen < 6 €1 €1  
Nocturne volwassene €60 €55  
Nocturne – 25 €25 €20  

LOCATIES

Plantentuin Gent 

  • In de plantentuin vind je het verhaal rond innovatie, onderzoek en de toekomst van de horticultuur 

ICC Gent 

  • In de Arteveldezaal vind je een monumentale installatie in een participatief parcours.  
  • Bloemen en het paradijselijke Lam Gods ontmoeten elkaar in de Pedro De Gantezaal in een compositie van floristen.  
  • In de interieurs zien je veel toepassingen van een groene omgeving, net zoals in stad Gent. Dit kan je bewonderen in de Casinozaal.  

Floraliënhal en Kuipke  

  • Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving. In een glooiend landschap kom je alles tegen. 

■ www.floralien.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.