“Creëren is het leukste” Nancy Michiels van Ixora Flower Art

Nancy Michiels is het gezicht achter Ixora Flower Art in Wemmel. Nancy genoot een floristenopleiding en is al 17 jaar een gevestigde waarde in Wemmel. We ontmoeten Nancy – ze draagt een stugge, lederen schort – in haar op dat moment overvolle winkel. Heel wat dozen van de nieuwe collectie moeten immers nog uitgepakt worden voor de komende eindejaarsfeesten. Van enige stress is bij Nancy niets te merken. Vriendelijk helpt ze haar klanten verder, geeft advies over kleuren en pakt intussen de gekozen plantjes netjes in. …

“Ik wou florist worden. Er was nochtans niemand in de familie die een bloemenzaak had. Als kind was ik altijd aan het knutselen en tekenen. Ineens kreeg ik een ingeving. Bloemen verkopen dat leek wel iets voor mij. Natuurlijk had ik daar een heel idealistisch beeld over. Ik ging op leercontract werken en proefde er van de mooie en minder mooie kanten zoals vele uren kloppen en het soms ook vuile werk. Maar ik deed het graag. Daarna kreeg ik een stageplaats in Sint-Genesius-Rode. Vanaf dag één mocht ik er alles doen: klanten bedienen, bloemstukken maken. Toen ik op 15 jarige leeftijd begon – ik ging ook nog naar school – heb ik heel wat getwijfeld aan mijn eigen kunnen. Iedereen op school kon bloemstukken maken. Ik niet omdat ik het nooit geleerd had op mijn eerste werkplek. In Sint-Genesius-Rode kreeg ik wel de kans om me helemaal te ontplooien en ik was vertrokken.”

Originele collecties
Na nog enkele stageplaatsen kwam Nancy terecht bij Ixora in Wemmel. Ze werkte er gedurende 2,5 jaar en nam dan de zaak over. Acht jaar geleden verhuisde Ixora naar een superlocatie op de markt in Wemmel. De winkel is er veel ruimer en de gratis parking – mits blauwe schijf – is een grote luxe. De andere winkels en boetieks rond het marktplein lokken ook klanten waarvan Nancy soms kan meegenieten.

De winkel is alle dagen open behalve op woensdag en op zondag. Op zondag is het immers markt op het plein. Samen met haar freelancers maakt Nancy prachtige boeketten, originele bloemencomposities en stijlvolle arrangementen. Ixora kiest voor niet-alledaagse planten van hoogwaardige kwaliteit en een uitgebreid aanbod decoratieartikelen. Tweemaal per jaar bezoekt Nancy de beurs Maison & Objet in Parijs en gaat ze op zoek naar mooie collecties, naar net iets anders, naar originele artikelen. Dit jaar heeft ze heel wat gekocht bij ‘Des Pots’ omdat ze hun collectie mooi en net een tikkeltje anders vindt. De pastelkleurtjes die ze voor hun eindejaarcollectie gebruiken zijn heel feeëriek. De collecties van D&M Depot zijn vrij sobere collecties en vormen een soort passe-partout , vindt Nancy. Verder zien we originele sierkussens van ‘By Nord’ bedrukt met levensechte dierenfoto’s, potten van Domani, foto’s van Cobra Art en een mooie collectie van Baobab. We zien roestbruine en donkere taupe kleuren, heel veel roze en koperen tinten. De winkel is vrij ruim met drie grote etalages waarvan de florist dankbaar gebruikmaakt.

Feeërieke kersttaferelen
Ieder jaar tovert Nancy haar winkel om tot een schitterend kerstparadijs. Twee maanden op voorhand is ze al begonnen met de voorbereidingen en met ideeën zoeken want straks moet ze haar klanten opnieuw kunnen verrassen. Ze schuimt Instagram af op zoek naar leuke ideeën maar soms krijgt ze gewoon een ingeving. Gaandeweg krijgt alles vorm en onder haar vaardige handen ontstaan feeërieke taferelen. Ze maakt het zichzelf niet gemakkelijk met houten constructies aan de inkom geïnspireerd op het werk van Arne Quinze en wel honderden lichtjes. “Het moet natuurlijk technisch mogelijk zijn”, bedenkt Nancy. Heb je dan op voorhand al iets uitgeprobeerd, willen we graag weten? “Toch niet, dit weekend is het de grote verrassing. Het moet gewoon lukken. ”

Blauw, goud en parelmoer
De winkel heeft Nancy met lange rekken ingedeeld in hoeken volgens een bepaalde kleur. We zien heel veel blauwe en gouden tinten. In de eerste etalage staat op een koperen tafel de glazen decoratie uitgestald in het gezelschap van blauwe potten en goudkleurige objecten. Op de muur erachter hangt een mooie foto afgedrukt op aluminium van Cobra Art die het sensuele plaatje compleet maakt. De uiterste etalage toont een knap staaltje van het knutseltalent van Nancy waar ze met takken een moderne kerstboom maakte versierd met glazen en parelmoeren bellen, glinsterende kristallen en donzige konijnenvelletjes. De middelste etalage staat in het teken van hout waartussen de Baobab kaarsen in roestbruin en donkere taupe kleur mooi tot hun recht komen. Tegen één van de wanden heeft Nancy in een boogvorm pastelkleurige en gouden kerstballen gekleefd. Op een lange met goud beklede tafel in het midden van de winkel staan een glazen collectie en een stel pastelkleurige potten uitgestald. Boven de tafel heeft Nancy op verschillende hoogte mooie glazen kerstdecoraties in pasteltinten opgehangen.

Gewelf van takken
Prachtig is de arcade buiten – gemaakt van takken, rozenbottels en lichtjes – van aan de inkom tot aan de overkant van het voetpad. Klanten en nieuwsgierige bezoekers lopen onder het takkengewelf door naar de winkel. Na de storm van positieve reacties en een fameuze boost in de verkoop toen ze voor het eerst ook de buitengevel decoreerde, is haar buitendecoratie ieder jaar opnieuw het gespreksonderwerp. Klanten zijn heel benieuwd en kijken ernaar uit om te zien wat Nancy opnieuw zal presteren. Op die manier zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen en legt ze de lat voor zichzelf wel erg hoog. Maar opnieuw is Nancy erin geslaagd een prachtige kerstsfeer neer te zetten.
Tot slot willen we nog weten wat ze het leukste vindt aan haar beroep? “Het creëren is het allerleukste. Van elk bloemstuk, elk boeket maak ik iets anders. Ik kan geen bandwerk maken, elk stuk is uniek. Een lievelingsbloem heb ik niet. Ik hou van heel veel kleur. Jammer genoeg heb ik geen tijd voor bijscholing. Daarom werk ik zo graag met freelancers. Je leert heel veel van elkaar.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.