‘Creativiteit is voor de juiste prijs het juiste product maken’, Yunus Durmus van De Groene Droom

Rij je van de Amerikalei de Kasteelpleinstraat binnen dan ontdek je links De Groene Droom pots & plants en rechts De Groene Droom south. Dit zijn twee van de drie zaken die Yunus Drumus onder zijn hoede heeft in Antwerpen. Onlangs werd namelijk ook nog De Groene Droom north op de Oudeleeuwenrui opgestart. Omwille van verkeer, tijd en comfort is lokaal winkelen momenteel een heel belangrijke trend!

Van goede leermeesters kan je veel leren
Na zijn studies boekhouden en informatica kwam Yunus terecht bij FlorArtes. Onder leiding van goede leermeesters leerde hij de belangrijkste kneepjes van het bloemenvak: creativiteit, maar niet te onderschatten ook verkoop en marketing. Daarnaast volgde hij nog een jaar opleiding bij Syntra en nog altijd vervolmaakt hij zichzelf door zelfstudie. Passie voor bloemen en planten is een noodzakelijke drijfveer als je in het bloemenvak iets wil bereiken.

Van eigen groene zaak zonder naar met bloemenwinkel
Gedurende vijf jaar was hij vennoot bij FlorArtes. Zo’n 18 jaar geleden besloot hij de grote stap te zetten en begon hij een eigen bloemenzaak zonder winkel voor bedrijven, bloemenabonnementen, plantenverhuur, verkoop en onderhoud. Een winkel leek hem op dat ogenblik een te grote kost, te veel werk en organisatie … Maar algauw vroegen de klanten waar zijn winkel was. En toen De Groengard over te nemen stond in de Kasteelpleinstraat, was de stap snel gezet. Een winkel blijft nog altijd een heel mooi uithangbord en klanten zien ook graag waar hun bloemen vandaan komen.

Het klantenbestand van De Groene Droom bestaat voor 50 % uit particulieren en 50 % bedrijven. Een goede verhouding. In tijden van crisis merk je direct dat particulieren minder gaan uitgeven. Bedrijven daarentegen blijven investeren. En is het in de bedrijvenmarkt iets moeilijker, dan zijn er nog altijd de particulieren.
Het is ook heel belangrijk om als bloemenzaak een goede financiële basis te hebben. Elk jaar gemiddeld vijf tot zes procent opzij zetten is geen grote luxe. Op die manier kan je moeilijke jaren overbruggen en kan je je personeel waarop je kan bouwen ook op moeilijke momenten behouden.

Grote planten moet je kunnen tonen
Drie jaar geleden kwam De Groene Droom pots & plants erbij. Deze winkel is eerder een prachtige tentoonstellingsruimte met grote planten in schitterende potten van Henry Dean. Wil je grote planten en grote potten verkopen dan moet je die op een mooie manier kunnen laten zien. De inrichting van deze zaak kwam tot stand door een samenwerking van Yunus met een architect. Heel belangrijk hierbij waren voor Yunus natuurmaterialen als hout en natuursteen, een goede isolatie, een natuurlijk ventilatiesysteem en verlichting die zorgt voor licht en warmte. Alles werd tot in de puntjes uitgerekend. Met een goed plan kan je ook heel wat besparen. De winkel is meteen ook een voorbeeld van inrichting naar klanten toe.
In tegenstelling tot de bloemenwinkels die elke dag open zijn van 10 u tot 18u30, kan je bij Pots & Plants terecht van maandag tot en met vrijdag in de voormiddag. Een groot gedeelte van de klanten komt hier op afspraak, sommigen komen sporadisch binnenlopen en voor alle klanten worden offertes gemaakt.

Communicatie is een sleutelbegrip
Momenteel werken er 10 mensen bij De Groene Droom. Het is een sterk team bestaande uit floristen met ervaring, die in teamverband kunnen werken en die heel communicatief zijn. Communicatie is een sleutelbegrip voor de Groene Droom. Zowel naar klanten als naar collega’s toe is een goede communicatie heel erg belangrijk. Is er iets verkeerd gelopen bij een bestelling, dan moet je de klant opbellen, praten. Een open gesprek is heel belangrijk. Tweemaal per week zitten de shopmanagers samen en wordt er een briefing opgesteld en is er een taakverdeling. De shopmanagers van hun kant zitten dan weer samen met hun mensen …

Een vers product is heel erg belangrijk
Wat bloemen betreft is Yunus een voorstander van een vers product met een optimale prijs. Hij koopt aan bij Belgische kwekers via Euroveiling. Twee- tot driemaal per week gaat hij inkopen op de veiling. Yunus is heel tevreden over de kwaliteit van de Belgische producten. De kwekers evolueren enorm. Bovendien wordt het assortiment bij Euroveiling goed aangevuld met importartikelen waardoor je een heel mooi en uitgebreid gamma bloemen kan aanbieden.

Facebookacties zijn momenteel in bij de klanten
De bloemen worden grotendeels aan een vaste prijs verkocht. Daarnaast zijn er natuurlijk promoties die naar de klanten gecommuniceerd worden via facebook en nieuwsbrieven. Facebook speelt een belangrijke rol in het marketingplan van De Groene Droom. Er zijn twee personeelsleden bezig met het vastleggen van promoties en het communiceren naar klanten toe. De klanten reageren hier heel positief op. Facebookacties werken momenteel beter dan klantenkaarten en cadeaubons …

Focus op finishing touch van het interieur via bloemen, planten en potten en glaswerk
Het actieterrein van De Groene Droom focust zich op de verkoop van bloemen, bloemenabonnementen, grafwerk, bruidswerk, evenementen, potten & planten: verkoop, onderhoud en terrassen en glaswerk. Kaarsen en andere decoratieve elementen komen niet aan bod en ook geen aanleg van grote tuinen. Het is belangrijk keuzes te maken en je te focussen. De strategie ligt bij de finishing touch van het interieur.

Op het vlak van glaswerk en potten werkt Yunus samen met Henry Dean. Deze partner volgt de mode op de voet. Fashion is een heel belangrijke inspiratiebron. Zo zijn dit jaar de kleuren oranje en koraal ook in glaswerk heel belangrijk.
De beurs Maison & Objet is voor Yunus een heel belangrijke inspiratiebron. Niet direct om aan te kopen, want De Groene Droom werkt hoofdzakelijk met vaste partners samen, maar hier ontdek je nieuwe vormen, kleuren, materialen en kan je heel wat ideeën opdoen.
Het is heel belangrijk om zelf keuzes te maken en in alles wat je doet goed te doseren.

Planten worden aangekocht bij Nieuwkoop in Nederland, een specialist in grote solitaire planten.

De communicatie naar buiten toe is gebaseerd op de huisstijl. Het logo vind je ook op de verpakking, drukwerk, zakjes … Ook hier is het heel belangrijk om het budget onder controle te houden en regelmatig offertes op te vragen. Veel wordt echter ook zonder verpakking geleverd. Dit betekent namelijk een grote besparing en het oogt bovendien veel natuurlijker.

Een goed softwarepakket helpt je bij de bedrijfsopvolging

Vertico is een belangrijke partner op het vlak van computerbeheer en bedrijfsopvolging. Alles wordt via het softwarepakket van Vertico beheerd: stocklijsten, bestelbons, onderhoud, facturatie, kassasysteem …
Dit is ontzettend belangrijk voor het beheer van de bloemenzaken. Inkoop is volledig gebaseerd op statistieken … Meten is weten!
Heel belangrijk is ook dat Vertico meedenkt en mee-evolueert met de bloemensector en oor heeft naar de vragen en behoeften van hun klanten.

Opportuniteiten in het oog houden
Hoe ziet de toekomst van De Groene Droom eruit? Nog meer bloemenzaken?
Yunus blijft geprikkeld om verder te gaan, om nieuwe terreinen te verkennen en nieuwe projecten op te zetten. Als zich opportuniteiten aanbieden, is hij zeker bereid om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Goed personeel vinden is hierbij een belangrijke pijler! Want zonder een goed team kan je niet evolueren.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.