Corona-blog | Belgische bloemenwinkels op slot | UPDATE

De coronacrisis en de maatregelen van de overheden treffen ook de bloemen- en plantensector in het hart. De verkoop gaat onderuit, het regent annulaties van evenementen. Ziehier een blogoverzicht van de laatste nieuwsfeiten.

Alle bloemenwinkels in België voltijds dicht

Sinds woensdag 12 uur moeten alle bloemenwinkels in België verplicht gesloten blijven. Dat is een gevolg van de verscherpte maatregelen van de federale overheid in de strijd tegen het coronavirus.

Verschillende bloemisten proberen tijdelijk dan maar leveringen aan huis te verzorgen. De vraag naar bloemen en planten is evenwel sterk afgenomen, nu mensen hun geld vooral reserveren voor primaire levensbehoeften.

Op sociale media kondigen verschillende bloemen- en plantenzaken bedroefd hun sluiting aan.

De Belgische bloemistenfederatie KUFB vindt dat bloemenwinkels bij de hele aanpak van het coronavirus worden buitengesloten. Lees de volledige reactie hier.


Helft floristen verwacht meer dan 50% verlies

Uit een poll van Fleur Magazine blijkt dat bloemenhandelaars een groot inkomstenverlies vrezen door de coronacrisis. Nog voor de fulltime sluiting in België, op woensdagmiddag om 12 uur, antwoordden de floristen allemaal – ook de Nederlandse – al verlies te hebben geleden.

Reacties:

“De verkoop ligt volledig stil. Alles blijft staan.”

“Reeds 2 feesten werden gecanceld. Ik heb de bloemen nu vrijdag allemaal verkocht aan -50%… Door afzegging huwelijk en decowerk school bedragen de vermoedelijke misgelopen inkomsten nu reeds rond de 4000 euro zonder de verplichte sluitingsdagen. Wie gaat in de komende weken nog een luxeproduct kopen? Eenvoudig: niemand!”

“We zitten in een klein dorp en mensen durven haast niet naar binnen te komen.”

“De klanten blijven weg”

“Veel vaste bestellingen worden afgezegd en er komt niets nieuw binnen.”

“Afgelaste events. Afgelaste workshops. Afgelaste afspraken voor nieuwe projecten.”

“De klanten zijn gefocust op hamsteren ipv op het kopen van bloemen”


Afgelopen weekend moesten bloemenwinkels in België op slot blijven. Nu zij hun handelsactiviteiten zeven dagen op zeven moeten stilleggen, zal de financiële kater nog groter worden. Ook in Nederland gaat de verkoop duidelijk achteruit.

30% van de floristen verwacht een verlies tussen 25 en 50%. Nog eens 27% schat meer dan 75% in het rood te gaan. Een vijfde houdt rekening met een verlies tot 25%, een vijfde met een achteruitgang van 50 tot 75%. Alarmerend. Bijna de helft, 47% verwacht, meer dan de helft inkomensverlies te zullen lijden.

Reacties:

“De weekends zijn onze beste verkoopdagen!”

“Er is weinig omzet, we moeten weer weggooien terwijl de vaste kosten gelijk blijven. En dan moeten we nog afwachten hoelang dit gaat duren. Hopelijk met minder slachtoffers dan in Italië, want dan gaan de mensen nog minder kopen uit angst.”

“Mensen mogen het huis niet uit. Feesten zijn verboden. Bezoeken aan rusthuis en ziekenhuis zijn verboden. Nergens zijn nog bloemen voor nodig om cadeau te geven.”

“Er is geen afzet meer en de planten kunnen geen weken achtergehouden worden wegens bloeiend materiaal.”


Slechts 52% toont begrip voor de weekendsluiting in België en zegt dat de volksgezondheid primeert. Er is dus duidelijk veel ongenoegen over deze maatregel.

Reacties:

Veel onbegrip

“De volksgezondheid primeert zeker, maar noodmaatregelen dringen zich op voor de sector, want dit houdt niemand lang uit, met alle gevolgen vandien. Ik denk aan een uitstel van de leningen met een jaar, overbruggingskredieten,… Graag vlug duidelijkheid zodat we weten waaraan we toe zijn.”

“Wij krijgen altijd maar enkele klanten tegelijk in onze zaak terwijl ze in warenhuizen diezelfde dag in rijen dik staan aan te schuiven. Daar zit geen enkele logica in.”

“De sluiting verloopt niet eerlijk en de supermarkten varen er wel bij. We hebben het al zo moeilijk als kleine bloemenzaak tegen de oneerlijke grote ketens!”

“Donderdag was er geen sprake van een sluiting van de winkels. Iedereen kocht zijn gerief in op de veiling en de groothandel voor het komende weekend. Ze gaven dan net beter weer na een lange periode van regen. Het was dus een goed moment om buitengerief te starten. Van de ene moment op de andere wordt beslist de winkels te sluiten in het weekend.”

“De overheid had eerder moeten informeren, de mensen moeten voorzien van middelen als zeep, handgel, papieren doekjes en mondkapjes en zorgen voor meer beademingsapparatuur. Winkels sluiten waar gemiddeld 4 man maximum binnen staat, slaat nergens op.”

“Wat mij vooral stoort, is het feit dat winkels die dierenvoeding verkopen alsook planten wel open mogen zijn. Daarnaast blijft de bloemenverkoop in supermarkten wel gegarandeerd en dit voelt vanzelfsprekend oneerlijk aan.”

“In de supermarkten kan je wel nog gewoon bloemen halen. Zijn dat dan andere bloemen?”

Maar toch ook begrip

“Als je het niet doet voor jezelf dan zou je het moeten doen voor een ander (misschien meer vatbaar persoon)”

“De verplichting zou algemeen en de volledige week moeten zijn”

“De regels mochten nog strenger zijn. Beter een heel strenge korte periode dan nu een periode die waarschijnlijk nog gaat uitlopen.”


Zo vraag je corona hinderpremie aan

De corona hinderpremie geldt voor alle ondernemingen met een fysieke locatie (winkel, kantoor, …) in het Vlaams Gewest die rechtstreeks door de overheid verplicht worden om te sluiten.

Ondernemers die volledig moeten sluiten hebben recht op een premie van:

 • eenmalig 4.000 euro voor de komende 21 dagen
 • als ze na 3 april moeten sluiten 160 euro per extra dag

Vraag als ondernemer tijdig en online bij VLAIO de corona hinderpremie aan (en aansluitend de mogelijke bijkomende sluitingspremie), ten laatste binnen de 30 kalenderdagen na de verplichte sluitingsperiode.

De Vlaamse zelfstandigenorganisatie UNIZO heeft ook een corona-lijn geopend als je vragen hebt: 0800/20.750.


Floraliën Gent met jaar verschoven

©Karin Borghouts

De organisatie van Floraliën Gent heeft beslist om de vierjaarlijkse internationale tentoonstelling te verplaatsen naar april 2021.  Floraliën Gent is een nationaal en internationaal bekende tentoonstelling van bloemen en planten en de hoogmis van de hele sector.

“Daarmee spelen we als organisatie in op de bezorgdheden van iedereen na de berichtgeving over de ernst en de impact van het coronavirus. De beslissing ligt voor de hand omdat wij als organisatie de gezondheid en het belang vooropstellen van de bezoekers, exposanten en iedereen die betrokken is bij de organisatie.”


Veel bedrijven failliet zonder maatregelen

De laatste berichten uit de Nederlandse sierteelt zijn erg somber. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan. Dat zegt Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur van veiling Royal FloraHolland.

“De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter.”

“Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf”.

©Shutterstock

50% bloemen op veiling onverkocht

Royal FloraHolland heeft maandag een noodmaatregel afgekondigd als gevolg van de hoge doordraaipercentages op de klokken van de afgelopen dagen. Per dag worden bij Royal FloraHolland gemiddeld meer dan 30 miljoen bloemen en planten verhandeld. Op maandag bleef een historisch percentage van 50% van de aanvoer onverkocht.
“Momenteel gaan er ontzettend veel hoogwaardige bloemen en planten verloren doordat de handel door de coronacrisis grotendeels stil ligt. Dit is verschrikkelijk om te zien”, aldus Royal FloraHolland dat normaal een jaaromzet heeft van 4,65 miljard euro.

De maatregel houdt voor bloemen in dat voor dinsdag 17 maart maximaal 30% van het aangevoerde volume van vorige week dinsdag mocht worden aangevoerd. Voor kamerplanten is dit percentage op 50% gesteld en voor tuinplanten op 75%.


Beelden van weggesmeten bloemen

Beeld: ©Royal FloraHolland

De taferelen doen menig bloemenliefhebber pijn aan het hart. Op internet circuleren de laatste uren beelden en filmpjes van bloemen die massaal weggegooid worden. “Waarom worden deze niet aan rusthuizen en verzorgingsinstellingen weggeschonken?”, klinkt er veel onbegrip.


Bloemen voor hulpverleners

Dinsdagmorgen startte vanuit de sierteeltsector een gezamenlijke actie om de hulpverleners een hart onder de riem te steken. In samenwerking met de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en Bloemenbureau Holland geven medewerkers van Royal FloraHolland bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk bloemen af om zorgpersoneel te bedanken voor hun inzet in de tijd van het coronavirus.

EK bloemsierkunst met 1 jaar uitgesteld

Door het coronavirus heeft de organisatie van het EK bloemsierkunst beslist om het tornooi niet te laten doorgaan van 5 tot 7 juni 2020.

De Belgische deelneemster Jolien Vanderstappen en de Nederlandse kandidate Hanneke Frankema zullen nog een jaar langer moeten wachten voor een gooi naar de Europese titel.

“De volksgezondheid is prioriteit nummer één. Omdat het coronavirus blijft uitbreiden, heeft de internationale floristenorganisatie Florint beslist om een nieuwe datum te plannen voor het EK in Katowice, Polen: van 16 tot en met 18 april 2021.”

“Wij geloven dat het EK de beste omstandigheden verdient: daarbij hoort een maximaal aantal bloemenliefhebbers aanwezig te kunnen zijn. We geloven erin dat onze levens volgend jaar april opnieuw normaal zullen verlopen. De kandidaten horen zich comfortabel te kunnen voelen en optimaal te kunnen voorbereiden.”


Franse bloemenwinkels 24/7 gesloten

In Frankrijk is de situatie nog erger. Daar moeten bloemenwinkels sinds dinsdag verplicht gesloten blijven. Sommige floristen specialiseren zich nu in leveringen. Deze bloemenverkoper van boetiek Alchimie in het Noord-Franse Lille houdt de moed erin.


Infoloket in Nederland

In Nederland lijst bloemistenorganisatie VBW de compensatiemogelijkheden op. “Kom je met jouw bedrijf in de financiële problemen door het coronavirus, door bijvoorbeeld het massaal wegblijven van klanten? Dan zijn er, o.a. vanuit de overheid een aantal compensatiemogelijkheden.” Lees deze compensatiemaatregelen voor Nederland hier.

Daarom heeft VBW een Corona-ondernemersdesk ingericht, te bereiken via 0318 – 52 75 68 (keuze 6) of info@vbw.nu. We zullen proberen je vragen direct te beantwoorden of anders de juiste antwoorden te vinden en je aansluitend te informeren.

Houd vooral ook de website van het RIVM in de gaten, daarop worden de algemene ontwikkelingen gepubliceerd.

 • Klik hier voor vragen & antwoorden over werktijdverkorting.
 • Klik hier voor vragen & antwoorden over de inzet van medewerkers.
 • Klik hier voor de vragen & antwoorden over de algemene bedrijfsvoering.

Agora wijzigt openingsuren, workshop geschrapt

©Agora

De filialen van groothandel Agora blijven open maar de openingsuren zijn aangepast. “Ook neemt ons personeel de nodige maatregelen in lijn met de strikte richtlijnen rond individuele hygiëne van de overheid.”

“Agora zal alles in het werk stellen om het ruime assortiment van verse producten beschikbaar te houden​. De leveringen blijven gegarandeerd. Indien u liever thuis of in uw winkel online bestelt, kan dit zeker ook via de webshop.”

De ‘Agora Academy’ workshop ‘Boeketten stylen voor Moederdag’ van Annick Mertens, gepland op maandag 30 maart, wordt geannuleerd. Er wordt nog bekeken of de workshops in april wel kunnen doorgaan.

De gewijzigde openingsuren sinds maandag 16 maart 2020:

 • AGORA KONTICH / LUIK / NIJVEL
  Maandag tot en met vrijdag:
  7u00 – 11u00 en 16u00 – 20u00
  Zaterdag​: Gesloten
 • AGORA BRUSSEL
  Maandag:
  6u00 – 10u00 en 16u00 – 20u00
  Dinsdag: 4u00 – 10u00
  Woensdag:
  6u00 – 10u00 en 16u00 – 20u00
  Donderdag en vrijdag: 4u00 – 10u00
  Zaterdag: Gesloten
 • AGORA KORTRIJK : 24/7 met uw toegangsbadge

Fleurs des Dames gaat niet door

Gisteren kondigde de organisatie van Fleurs des Dames aan dat de tiende editie niet kan doorgaan vanwege het coronavirus. Normaal hadden talrijke Belgische floristen het kasteel van Zellaer in Bonheiden gedecoreerd, maar de expositie van 2 tot 5 april is dus geschrapt.


Keukenhof: opening uitgesteld

Keukenhof 2019 ©Fleur Magazine

Jaarlijks lokt Keukenhof miljoenen bezoekers van over de hele wereld, maar het leidt geen twijfel dat het bezoekersaantal dit jaar fors zal teruglopen. Zo is de opening op 21 maart gecanceld en voor onbepaalde duur uitgesteld.

Sinds 14 maart is een noodverordening van kracht van de Nederlandse overheid, met als doel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze stelt dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland verboden zijn. Dit geldt ook voor samenkomsten in de buitenlucht. Deze maatregel geldt tot en met 6 april.

Doordat het bloemenpark minstens anderhalve week minder geopend zal zijn en de bloemen een beperkte bloeiperiode hebben, valt de schade niet meer in te halen.


Tulip Trade Event afgelast

De opendeurdagen bij 13 Nederlandse tulpenkwekerijen, beter bekend als het Tulip Trade Event en gepland van 18 tot en met 20 maart, gaan niet door. “Om de gezondheid en veiligheid van het grote aantal bezoekers uit binnen- en buitenland, maar ook van deelnemende bedrijven en hun medewerkers niet onnodig in gevaar te brengen.”


Skills Belgium uitgesteld

Ook de talentenjacht EuroSkills, waarin de beste jonge floral designer wordt gekroond, is van de agenda verdwenen. De wedstrijd, voorzien op 23 en 24 maart, is uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Normaal ergens eind november. Er wordt nu bekeken op welke basis een Belgische kandidaat naar het eindtornooi in Graz (Oostenrijk) kan gestuurd worden. Dat vindt plaats van 16 tot en met 20 september.


Paasviering Rome: geen Nederlandse bloemen

De Paus zal zijn zegen Urbi et Orbi op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad dit jaar uitspreken zonder omringd te worden door Nederlandse bloemen. Hoofdarrangeur Paul Deckers vindt het onverantwoord om naar Rome te reizen. “De ontwikkelingen in Italië zijn zeer ernstig. Gezien het gezondheidsrisico dat een bezoek aan Italië met zich meebrengt, is dit de enige juiste beslissing”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers. “Dit jaar zou de anthurium de hoofdbloem zijn, maar we schuiven alles gewoon door naar volgend jaar.”


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: