Do’s & don’ts voor je interieur

Het Bloemistenrapport van de VLAM en de Universiteit Hasselt biedt interessante informatie voor floristen. Hier geven we concrete tips over kleur- en materiaalkeuze. En over hoe je een verdiep moet accentueren.

Advertising
 

Eens de klant je bloemenzaak goed en wel doorzoekt, vormt hij zich een algemene indruk van je interieur. Hier kan je als detailhandelaar (what’s in a name?) met kleine ingrepen een groot effect bewerkstelligen.

KLEUREN EN MATERIALEN

De experten van het Retail Design Lab van de Universiteit Hasselt focusten ook op de afwerking van de vloer, de wanden en het plafond van de bezochte bloemenwinkels. De kleuren en materialen kunnen immers invloed hebben op de sfeer in de winkel.

TIPS

Probeer juiste materiaalkeuzes te maken en zo de uitstraling van je interieur af te stemmen op het verhaal dat je wil vertellen. Zo brengen stoere, praktische tegels of klinkers een ander verhaal dan een gezellige, krakende parket of authentieke cementtegels.

Hoge kasten hebben veel licht nodig. Door zachte muurkleuren komt alles mooier tot zijn recht.

Vermijd te donkere kleuren op de wanden. Donkere ruimtes in combinatie met bloemen is allesbehalve ideaal. Zwart absorbeert heel veel licht waardoor de ruimte snel te donker wordt. De link met een funerarium is dan plots snel gemaakt. Enkel hoge ruimtes (liefst hoger dan 3,7 meter) kunnen zwarte accenten op de wanden verdragen.

• Besteed evenveel aandacht aan het meubilair. Het materiaal en de afwerking van het meubilair bepaalt de uitstraling ervan. Ook met het meubilair bepaal je een groot deel van de sfeer in je winkel. Denk dus goed na over de materialen en kleuren die je in het interieur gebruikt.

• Het productassortiment van bloemen, planten, decoratie,… vraagt om frisse, natuurlijke en zachte kleuren.

• Donker meubilair (vooral hoge en diepe kasten) heeft veel licht nodig. Je kan ze dus best vermijden ofwel zeer goed belichten.

• Zorg daarbovenop voor stevig en verzorgd meubilair dat eventueel gemakkelijk verplaatsbaar is (aan de hand van wieltjes). Zo kan je met je meubilair gemakkelijker inspelen op de nieuwste trends en veranderingen per seizoen of gewoon eens om de zoveel tijd voor een frisse nieuwe look en opstelling van je winkel zorgen.

• Kies ook eens voor een atypisch materiaal. Een materiaal dat jouw merk, jouw verhaal extra in de kijker zet.


GELIJKVLOERS EN VERDIEP

Indien je winkel een verdiep heeft, is het belangrijk dat de klant zich aangetrokken voelt om naar dit niveau te gaan en de moeite wilt doen om de (rol)trap of lift te nemen.

TIPS

Probeer andere niveaus zo aantrekkelijk en zichtbaar mogelijk te maken voor de klanten op het gelijkvloers. Dit kan je doen door mooie doorkijken te maken of door de hoogte te benadrukken.

• Zorg dat andere niveaus gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk zijn door duidelijke signalisatie te gebruiken.

Vorm met verschillende interieurelementen of producten een weg die de klant kan volgen tot het verdiep.

Zorg dat de (rol)trap en lift hetzelfde verhaal vertellen als je interieur en probeer hier indien mogelijk ook dezelfde sfeer te creëren zoals in de rest van de winkel door deze aan te kleden met decoratie, producten maar ook goede verlichting. Let wel: het zicht van boven naar beneden moet even aantrekkelijk zijn als omgekeerd!

LEES HIER TIPS voor je buitengevel & inkomruimte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.