Coloma werd 20, Stefan en Françoise v(ers)ierden mee

Ter ere van de twintigste verjaardag van de rozentuin van Coloma decoreerden Stefan Roosen en zijn vrouw Françoise Vandonink het kasteel van het prachtige domein. Maar dit pittoreske gebouw werd niet enkel ingekleed met bloemen: vanuit verschillende Vlaamse kabinetten, depots en archieven werden enkele pareltjes van Vlaamse kunstenaars in de verscheidene ruimtes van het kasteel tentoongesteld. Aan Stefan en Françoise de taak om de kunstschatten te omgeven met diverse florale decoraties.

“Het is fijn om zo per thema te kunnen werken. Om een goed idee te hebben van de aanpak en de inplanning was het toch echt noodzakelijk om de kunstwerken zelf in hun bewaarplaats te gaan bezichtigen. Een foto geeft niet altijd waarheidsgetrouw de afmetingen en verhoudingen weer, en dat is bij zulke opdrachten erg belangrijk. Er is ook een sterkere beperking door de verschillende ruimtes. Op de zolder van het kasteel is er bijvoorbeeld een eiken gebinte dat niet makkelijk was om op te nemen in een van de constructies. Maar tegelijk vormt dat een extra creatieve uitdaging natuurlijk! (lacht)”

Stefan en Françoise werkten met een team van zo’n 8 medewerkers aan de opdracht, allemaal Belgische gediplomeerde floristen van in de buurt van Sint-Pieters-Leeuw, waar de prachtige rozentuin gelegen is. “Het zijn allemaal mensen wiens vaardigheden en capaciteiten ik goed kan inschatten en op wie ik dus ook kan vertrouwen.” De samenwerking met zijn echtgenote Françoise verloopt steeds vlot en soepel: “Het is eigenlijk niet onder woorden te brengen hoe we elkaar aanvoelen. Pas op: we houden er ook heel vaak tegenovergestelde ideeën op na hoor. Maar dat tilt ons werk in feite dan toch nog net dat niveautje hoger. Voor mij voelt Françoise als de perfecte en noodzakelijke aanvulling.”

Maar vindt Françoise dat zelf ook?

Lees het volledige artikel in het augustusnummer van Fleur Magazine!

De Belgische kampioene van 1999 (haar man werd drie jaar later BK, nvdr.) lacht: “We hebben zeker onze discussies. Ik hou er bijvoorbeeld heel erg van om ook met niet-vegetatieve materialen te werken. Stefan is daar op zich geen tegenstander van, maar ik wil daar toch vaak nog een tikkeltje verder in gaan. Zoals in de kamer met alle blauwe accenten (zie foto). Ik deins er ook niet voor terug om bloemen kunstmatig te kleuren, omdat alles een deel van het geheel is en de blauwe inkt die ik hier gebruikt heb op de witte rozen ervoor zorgen dat de compositie aan kracht wint. Discussies zijn dus onvermijdelijk, maar zo houden we elkaar scherp en alert terwijl we met ons geliefde vak bezig zijn.”

Het echtpaar kijkt voldaan terug op hun bloemenwerk. “Zo’n opdracht waarbij je zelf het hele gebouw mag inkleden is toch nog altijd het leukst. Bij gemeenschappelijke opdrachten met collega-floristen moet je toch ook steeds rekening houden met de anderen. Hier konden Françoise en ik volledig ons eigen ding doen. Dat maakt het natuurlijk interessant. We kregen dan ook carte blanche van de organisatie.”

Recent publiceerden de drijvende kracht achter de rozentuin, Marcel Vossen en journaliste Laurence Machiels, het boek ‘101 rozen zonder zorgen’. Ook Stefan gebruikte heel wat rozen in zijn decoraties. De tentoonstelling van de kunstschatten in de bloemen liep van 27 juni tot en met 6 juli in domein Coloma te Sint-Pieters-Leeuw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.