Bloemen op het voorplan bij Hubin by Sabrina

Om te weten hoe Sabrina is, hoef je enkel haar winkel ‘Hubin by Sabrina’ in het Waalse Tilff binnen te stappen. Een weelderige bloemenpracht zorgt ervoor dat je ogen tekort komt. De joviale en enthousiaste samenwerking van het jonge team – elke heeft zijn plek rond de werktafel in het atelier – bepaalt ook de sfeer in de winkel. Sabrina leidt het allemaal in goede banen.

Advertising
 

Het Waalse stadje Tilff (Esneux) ligt in de provincie Luik. Op stap gaan voor de ‘Collegiale groeten van Fleur’ voelt altijd als een stukje vakantie. Opnieuw ben ik verrast door de schoonheid van het voor mij onbekende stadje. Er heerst een gemoedelijke, levendige sfeer. In het eerste zonnetje doen de mensen hun inkopen in de buurtwinkels. De bloemenwinkel ‘Hubin by Sabrina’ lonkt me al van ver. De stoep staat afgeladen vol met de eerste lentebloemen en – struiken. Sabrina – eigenares van de zaak – heeft zelfs de stoep van de apotheek ernaast ingepalmd. Die vindt dat best want zo is de wat saaie winkelgevel omgetoverd in een kleurrijke plek vol leven.

Sabrina is nog jong, 37 jaar is ze. Waarom koos je voor dit beroep? “Lang twijfelde ik tussen architect en florist. Ik ben een jaar naar Texas (Verenigde Staten) geweest met een uitwisselingsproject van de Rotary Club. Mijn nonkels hadden een bloemenwinkel waar ik vaak kwam. Mijn moeder moedigde me aan om avondlessen te volgen. De grote doorbraak kwam er toen ze ingangskaarten had bemachtigd voor een vakbeurs voor floristen op de Heizel in Brussel.  Daar gingen mijn ogen open en wist ik, dit wil ik ook graag doen.”

Jong team
Enthousiast leidt Sabrina haar jonge team dat intussen uit zes mensen bestaat. Hoe ze in het verre Tilff terechtkwam? “Mijn studies deed ik in Luik. Ik had een fantastische mentor Toon. Na mijn stage bij ‘Le Lys Royal’ in Luik ben ik in de bloemenzaak van Nadine Hubin terechtgekomen. Ik heb er twaalf jaar gewerkt. Ze nam me mee naar al haar leveranciers en ze leerde me alle kneepjes van het vak. Het laatste jaar ging ze meer en meer met vakantie en nam ze vaker tijd voor haar kleinkinderen. Met een gerust hart liet ze de zaak dan aan mij over. In 2013 heb ik de winkel overgenomen. Het was de beste beslissing ooit.”

Sabrina breidde de zaak verder uit en ging zich ook toeleggen op bedrijven. Ze maakt de etalages voor andere winkels. Ook het gedeelte huwelijk werd fors uitgebreid. “Zo hebben we op een jaar 28 huwelijken verzorgd. Op een bepaald moment hadden we zelfs vier huwelijken op één weekend. Onze facebookpagina – specifiek voor huwelijken – krijgt enorm veel goede reacties en zo zijn we ook bekend buiten de streek. Onlangs hebben we een huwelijk in Verviers gedaan.”

Kwaliteit is prioritair
Wat vind je belangrijk? “De kwaliteit is voor mij prioritair. Driemaal per week koop ik verse bloemen. Ik koop liever kleine hoeveelheden en ik hou van een groot keuze aanbod. Het mag heel weelderig zijn voor mij met heel veel bloemen. Een koelruimte of voldoende plaats om bloemen te stockeren heb ik niet. Op maandag – mijn vrije dag – ga ik iedere week naar Agora in Kontich. Dat is mijn favoriete uitstap. Hier vind ik de grootste keuze van bloemen en planten. Ik zoek altijd seizoenbloemen en planten die je niet overal ziet. Vooral tuinbloemen genieten mijn voorkeur. Ik hou niet zo van gekunstelde bloemen maar heb ze liefst zo naturel mogelijk. De bloem moet alle aandacht krijgen. Als je teveel elementen toevoegt, verlies je die focus. Decoratie mag alleen een meerwaarde betekenen voor de bloem.”

Trendy stijlen
In het teken van Moederdag kleurt de etalage rozerood tot oudroze en oranje. Sabrina maakt heel graag etalages. Hierin kan ze een stukje van haar eigen persoonlijkheid leggen. Vroeger was het eerder een klassieke bloemenwinkel met een Engels interieur. Onder het jeugdig enthousiasme van Sabrina kreeg de winkel een jongere en meer trendy stijl. Je vindt er de Scandinavische tendens met houten elementen en ook de Shabby chic stijl. Ook de cactusrage heeft zijn weg gevonden naar Tilff.

Via een zoektocht op het internet vond Sabrina authentieke, brute houten planken afkomstig uit Canada. Ze liet er legplanken van maken en ook de toonbank werd ermee bekleed. De hele buurt kwam kijken en was vol lof over de herinrichting van de winkel.

“Hier in de voorstad van Luik, hebben we het geluk om een mooi publiek met centen te kunnen aantrekken. Het Universitair Ziekenhuis en de Universiteit van Luik zijn vlakbij. Het is een levendige buurt met onder meer een decoratiewinkel, boekhandel, theesalon, bio-winkel en een slager die het ongelooflijk goed doet. Meer en meer mensen gaan liever winkelen in kleine buurtwinkels. Ik vind het belangrijk dat we goed overeenkomen. Ik werk graag met stagiaires want ik vind het fijn om mijn kennis door te geven en hen dingen aan te leren. Bij mij moeten ze niet alleen de bloemen schoonmaken en de bestelwagen leegmaken. Ze krijgen hier een goede basis en de meesten vinden nadien meteen werk.”

Wat is het mooiste facet van jouw werk? “Ik hou ervan mensen gelukkig te maken. Als ik met mijn bloemen een glimlach op hun gezicht kan toveren, is mijn opdracht geslaagd. Zo had ik deze week een klant die op de spoedafdeling werkt van het Universitair Ziekenhuis. Ze had een zware dag achter de rug en veel meegemaakt. Met mijn bloemenboeket had ik haar dag gered, zei ze.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: