Collegiale groeten: Aroma Namur

Arôma – met rollende R, hoedje op de O en klemtoon op elke lettergreep – is de nieuwe naam voor de bloemenzaken van het echtpaar Gregoir Stephane. Het zijn twee winkels waarvan er één in het oude centrum van Namen is gevestigd en de andere op twee kilometer ervan in Erpent. JLUY3424_WEB18Beide winkels zijn nagenoeg identiek met hetzelfde sterke concept. Bloemen verkopen is hun passie. “We zijn heel gepassioneerd.”

“23 jaar geleden zijn we begonnen”, vertelt Gregoir. “Niet op dezelfde plek waar we nu zitten maar in de Rue des Fossés Fleuris op het Maurice Servais plein. We zijn daar gestart en zijn er achttien jaar gebleven. Tijdens die periode hebben we een tweede winkel geopend hier in het hart van Namen, in ‘Le vieux Namur’. Nadien kwam er nog een derde winkel in Erpent en hebben we de eerste winkel niet meer behouden.”

Bloemenzee

Het oude stadsgedeelte van Namen is een levendige buurt met een gezellige sfeer. Zo gauw de zon begint te schijnen, zitten de terrasjes afgeladen vol in de autovrije straten. Je waant je hier in Parijs. Terwijl ik moet wachten op mijn gesprekspartner geniet ik van een plekje op één van de terrassen net zoals de toeristen en de lokale bevolking.JLUY3407_WEB04 De smalle gevel van ‘Arôma’ is zwart geschilderd net zoals de ramen en de houten sierlijst erboven. Ook het interieur is zwart geschilderd waardoor de bloemen volledig tot hun recht komen. Je wordt naar binnen gezogen door de kleurenpracht van de winkel die eruit ziet als één deinende bloemenzee. Ook op een gedeelte van het voetpad is elk plekje benut om de bloemen en planten te presenteren. Het terras van het café er juist tegenover geniet gewoon mee van het prachtige bloemendecor.

“De motivatie om zelfstandige te worden, was heel groot en bloemen hebben me altijd geïnteresseerd. Bloemen en planten hebben altijd deel uitgemaakt van mijn leven en het sprak dan ook voor zich dat ik die richting zou uitgaan. We zijn niet samen gestart…”

Lees het volledige artikel in het juninummer van Fleurmagazine.

“…maar na enkele jaren is mijn vrouw mij gevolgd. Mijn vrouw had een textielzaak en op een bepaald moment hebben we beslist om samen te werken. We hebben alles geherstructureerd en Arome is Arôma geworden.”

Glimlach

Het concept is eenvoudig maar sterk. Arôma verkoopt enkel bloemen en geen accessoires of geschenken. Kwaliteit brengen is het belangrijkste zowel op het vlak van bloemen en planten die kraakvers zijn als op het vlak van service. De prijs – eveneens een belangrijk punt in hun strategie – is consequent zonder veel schommelingen of het nu de kerstperiode is of niet. “We bieden steeds dezelfde kwaliteit aan. We werken op versheid en vinden kleur heel belangrijk. Hoe meer keuze we aanbieden, hoe gemakkelijker de klant tot bij ons komt. Bij de transformatie van Arome naar Arôma hebben we veel rond het huishoudbudget gewerkt. We passen ons aan de huidige conjunctuur aan. Bloemen zijn een luxeproduct dat we toegankelijk willen maken voor iedereen. Een klant die een boeket koopt van vijf euro zal dezelfde service en kwaliteit krijgen als iemand die een boeket van vijftig euro koopt. Als we een glimlach op het gezicht van onze klant toveren wanneer die met zijn nieuwe aanwinst vertrekt, daar doen we het voor. Na 23 jaar zijn we nog lang niet aan het einde van onze carrière. We hebben nog zoveel plannen en projecten. Wat precies, dat kunnen we nu nog niet vertellen. Daarvoor is het nog te vroeg.”

Wat verkoopt het best? “We verkopen evenveel boeketten als bloemstukken. Ik denk dat de klanten bij ons op zoek gaan naar een zekere kwaliteit en originaliteit. We proberen een maximale keuze aan te bieden.”

Hoe zou je de stijl van Arôma omschrijven? “Dat kan zowel heel ‘chic’ zijn in wit-groen als heel kleurrijk. Maar als we dan gaan voor kleur dan gaan we voluit, alle registers open. We houden ook van pastel. Eigenlijk staan we voor alles open.”

Motor

Heel wat bloemenzaken verkopen vaak ook accessoires en geschenken. Hebben jullie plannen in die richting? “Wij hebben dat niet nodig. Er zijn genoeg specialisten of decoratiezaken in Namen die accessoires verkopen. Bloemen zijn ons domein. We zijn floristen pur sang en we concentreren ons honderd procent op ons domein. We zijn heel gepassioneerd. We kijken niet naar wat onze buren doen of wat commercieel een succes zou zijn. Onze liefde voor bloemen en kleuren willen we delen met onze klanten. Geen verrassingen, als je bij ons komt weet je dat je bij een florist komt die bloemen verkoopt. Punt. Net zoals je bij een Marcolini bijvoorbeeld weet dat je daar chocolade kan kopen. What you see is what you get. Daarom zijn we na 23 jaar niet aan het eind van ons Latijn. We hebben heel hard gewerkt aan ons imago en aan ons concept. We zijn al zoveel gekopieerd geweest maar uiteindelijk is het resultaat nooit hetzelfde. Wij zijn de motor van onze creatie. Dat we gekopieerd worden, is een bevestiging voor ons dat we goed bezig zijn.”

Kader

Hebben jullie elk een winkel of werken jullie samen? “Ofwel zijn we elk in een winkel, ofwel samen. We zijn er altijd. Zelfs indien niet in de winkel aanwezig, zijn we vanop afstand aanwezig. Aan onze medewerkers vragen we niet dat ze van grote huizen komen maar juist om alles te vergeten en van nul samen met ons te beginnen. We bieden hen een kader aan met een duidelijk omschreven stijl en concept. Daar wijken we niet van af.”

Heb je ooit heimwee gehad naar de textielzaak die je voordien had? “Ik heb nergens spijt van. Ik leef van de ervaring en het is logisch dat ik hier ben. Vandaag is mijn plaats hier. Mijn man en ik hebben zoveel gemeen en we pakken de dingen op dezelfde manier aan. Weet je, we zijn zelfs op dezelfde dag geboren. We zitten nog vol ambitie, vol goesting.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.