Charlotte Bartholomé: Een lente vol pastelkleuren

Al bijna 10 jaar maakt Charlotte Bartholomé deel uit van het Fleur Creatief-team. Elke keer opnieuw weet ze ons te verrassen met haar romantische en hippe bloemwerken. In de voorjaarsspecial brengt ze enkele prachtige creaties met pastelkleurige bloemen. “Perfect voor dit seizoen”, weet ze ons te vertellen. 

Wie is Charlotte Bartholomé? 

  • Is professioneel bloemist van opleiding en heeft al vijf jaar haar eigen bloemenwinkel ‘Charlotte Bartholomé créatrice florale’ in Meslin-l’Evêque (Ath, België). 
  • Naast haar opleiding tot bloemist die ze volgde aan het IFAPME in Mons, kreeg ze ook de Green Academy meesteropleiding in Gent, een initiatief van An Theunynck (hoofdredactrice Fleur Creatief).  
  • Ze werkt al sinds 2012 mee aan de inspirerende Fleur Creatief@Home uitgaves. Na bijna 10 jaar is ze nog steeds even enthousiast! 
  • Nam samen met Sören Van Laer deel aan het Europees kampioenschap van EuroSkills in 2012 en ging naar huis met een gouden medaille. 
  • Ze houdt van alle bloemen, maar in het voorjaar werkt ze het liefst met de romantische ranonkel. Een simpele, maar heel mooie bloem met prachtige variëteiten en kleuren. 

Bloemen maken gelukkig 

FLEUR: Dag Charlotte, de bloemwerken die je brengt in Fleur@Home zijn – zoals gewoonlijk – weer van een hoog niveau. Daar willen we graag wat meer over weten! Bloemen en bloemsierkunst, wat betekent dat juist voor jou? 

CHARLOTTE: “Bloemsierkunst is voor mij een manier om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Je kan met bloemen alle richtingen uit: je kan werken met verschillende structuren, een mengeling van kleuren… Dat vind ik fantastisch. Als florist steek je je gevoel en emotie in je bloemwerken. Ze vertellen een verhaal waarmee je jezelf kan uitdrukken. 

Het leuke aan een job als florist is dat je de mensen blij kan maken. Bloemen brengen geluk, vreugde en steun. Ze zijn voor iedere gelegenheid.” 

FLEUR: Hoe zou je jouw persoonlijke stijl omschrijven? Wat typeert jouw bloemwerk? 

CHARLOTTE: “Mijn werk is meestal romantisch en heel vrouwelijk, denk ik. Ik maak graag bloemstukken waarbij de kleuren in harmonie zijn. Dat kunnen zachte kleuren zijn of juist felle, maar het moet een mooi geheel zijn en de verschillende kleuren moeten goed bij elkaar passen. Ik hou niet zo van grote contrasten in een bloemwerk.” 

Ik probeer altijd iets van mijzelf in mijn bloemwerk te steken.”

FLEUR: In de laatste nieuwe Fleur Creatief@Home ga je aan de slag met sprookjesachtige pastelkleuren. Die zijn nu heel erg in de mode. Volg je bewust de trends of doe je meer je eigen ding? 

CHARLOTTE: “Ik ben een enorme fan van zachte pastelkleuren! Voor de lente vind ik dat perfect. Het zijn inderdaad ook kleuren die momenteel heel hip zijn. Dat proberen we natuurlijk altijd wel wat te volgen, maar het hangt er eigenlijk vooral van af wat de klant mooi vindt. Ik probeer wel altijd iets van mezelf in mijn bloemwerk te steken, en een persoonlijk touch te geven aan het ontwerp. Bovendien houd ik ook enorm van bloemen in felle kleuren. Dat is voor mij echt afhankelijk van het seizoen.” 

FLEUR: Waar haal jij inspiratie voor je bloemencreaties? Zijn er andere floristen die je inspireren of die je bewondert? 

CHARLOTTE:  “In België zijn er zeer veel goede floristen. Ik hou oprecht van het werk van mijn collega’s uit het FLEUR@Home team: Geert Pattyn, Chantal Post, Thomas De Bruyne, Moniek Vanden Berghe, Sören Van Laer,… Daarnaast raak ik ook snel geïnspireerd door wat ik tegenkom. Zo ga ik elke week naar de veiling waar prachtige bloemen en bloemschikmaterialen staan. Als ik dan iets zie, heb ik al vrij snel een idee en wil ik meteen gaan experimenteren. 

Ook door te surfen op Facebook en Instagram krijg ik vaak nieuwe ideeën. Zo volg ik onder andere een jonge bakker op sociale media. Niet zomaar eentje, maar iemand die florale taarten maakt. Dat werkt bij mij dan heel inspirerend. Het hoeven dus niet altijd bloemenfoto’s te zijn die je gebruikt als inspiratiebron.” 

FLEUR: Onze favoriet uit de voorjaarsspecial van Fleur@Home is de lentecreatie met de vele florale cirkels. Hoe kom je op dat idee? 

CHARLOTTE: “Ik had in de winkel nog een houten schaal liggen. De kleur van de bodem van die schaal was niet meer zo mooi, en dus wou ik er nieuw leven inblazen. Ik heb een papier met vrolijke print langs de binnenkant van de schaal geplakt. Nadien wou ik graag de vormen en kleuren van de schaal en het papier terug laten komen in het bloemwerk. Vandaar de keuze voor cirkels (uit rotan) en lentebloemen in roze, witte en gele tinten.” 

“Mijn persoonlijke favoriet uit de voorjaarsspecial is de tafeldecoratie met clematis, ranonkels en heel wat andere roze bloemen. Deze vind ik heel mooi én is ook een uitdaging om te maken. Het moeilijke is dat het een behoorlijk lang stuk is. De structuur van de bloemen met het oasis steekschuim moet stevig op de basis staan en die moet mooi recht zijn.” 

FLEUR: Is er nog iets anders dat je kwijt wil aan de lezers? 

CHARLOTTE:  “Het Fleur Creatief Magazine is een echte bron van inspiratie, ook voor mijn klanten. Het magazine ligt steeds in mijn winkel. Zo kunnen de klanten er een kijkje in nemen en zich laten inspireren voor als ze eens een specialer bloemwerk willen. Onlangs vroeg een klant me nog om de tafeldecoratie voor haar te maken. Leuk voor hen en voor mij!” 

FLEUR: Bedankt voor het fijne interview, Charlotte! 

Haal de Fleur Creatief @ Home nu in huis !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.