Chantal Post uit Vielsalm – “Ik kies voor kwaliteit en stijl !”

In het centrum van Vielsalm in de provincie Luxemburg, vlak bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland, ontdekken we de winkel van Chantal Post. Een winkel die ons dadelijk binnenvoert in haar wondere wereld.

Dit jaar vier ik het tienjarig bestaan van mijn onderneming en twintig jaar ervaring.
De eerste tien jaar van mijn traject stonden volledig in het teken van kennis vergaren. Ik kreeg de basistechnieken van bloemisterij onder de knie, besteedde veel aandacht aan de commerciële aanpak, ontdekte de rijkdom en diversiteit van de plantenwereld en experimenteerde met tal van technieken aan de hand van de werkmethodes van mijn verschillende werkgevers en het onderricht van mijn leraars. Ik ben dan op zoek gegaan naar mijn eigen stem die ik als zelfstandige onderneemster in ons vak wilde laten horen. Ik heb gedurende twee jaar als freelance floriste gewerkt en heb les gegeven aan het landbouwkundig instituut van La Reid. Uiteindelijk heb ik eind 2003 mijn eigen bloemenzaak geopend.
Tijdens de tien daaropvolgende jaren heb ik eveneens heel wat levenswijsheid opgedaan! Een onderneming op poten zetten en een gezin stichten vergen veel energie. Je moet vooral voortdurend keuzes maken en een evenwicht proberen te zoeken tussen bedrijf, gezin en artistieke ambities.

Wanneer ben je precies begonnen? En vanwaar die liefde voor bloemen?
Ik was 16 toen ik besloot om floriste te worden. Tijdens de schoolvakanties werkte ik als jobstudente in een bloemenzaak en daar ben ik door de microbe gebeten. Ik besloot wel om eerst mijn secundaire studies af te maken voor ik mij in het avontuur zou storten. In de retorica verbaasde ik mijn leraars wanneer ik het had over de studierichting die ik op het einde van het schooljaar wenste te volgen… bloemsierkunst. Sommigen onder hen hebben geprobeerd mij op andere gedachten te brengen en toch voor hogere studies te kiezen… Ik heb toen heel vlug begrepen dat het type opleiding dat ik wenste te volgen, niet hoog stond aangeschreven. ‘Manuele’ beroepen en handwerknijverheid in het algemeen werden niet positief gewaardeerd!

Ik ben dan onder leercontract gegaan in een zeer dynamische zaak in Verviers (Carifleur). Ik heb daar snel en heel precies leren werken! Dankzij de enorme hoeveelheid bloemen die er verwerkt werd, hadden we de kans om met een zeer breed gamma exotische planten, bloemen en groen te werken.

Mijn motivatie en leergierigheid waren zodanig groot, dat ik van geen ophouden wilde weten en mijn licht ook elders wilde opsteken… In Nederland!
Ik had gehoord dat er in Vught een bekende school was. Ik heb een afspraak gemaakt, heb deelgenomen aan het ingangsexamen en werd toegelaten voor de masteropleiding in Bloemsierkunst zonder zelfs te weten dat dit bestond! Ik ben dan op zoek gegaan naar werk, want ik moest absoluut Nederlands leren, contacten leggen op school en mijn leven reorganiseren! Toen ik mij voor de zoveelste keer in een zaak (Oogenlust, Marcel van Dijk) ging aanbieden, moest ik de volgende morgen een proef afleggen en was ik diezelfde avond aangeworven! Tijdens de drie daaropvolgende jaren werd ik compleet ondergedompeld in een totaal ander universum. Het onderricht was veel diepgaander, de planten werden bestudeerd en volledig gebruikt.
Bij Marcel heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan prestigieuze evenementen in het buitenland en mee te werken aan de uitvoering van de decors. De inrichting van grote ruimten, het creëren van sfeer, het verwezenlijken van plantaardige constructies en bloemenarrangementen maakten deel uit van mijn dagelijkse taken… Een fantastische ervaring!

Wat maakt jouw zaak bijzonder?

In mijn winkel kunnen mijn klanten terecht voor het assortiment van de klassieke florist: bloemen, planten, potten, vazen, arrangementen met verse of gestabiliseerde bloemen.
Maar ze ontdekken ook een hele reeks ‘plantaardige sculpturen’ die ik zelf creëer. Ik gebruik ze als achtergronddecor in mijn boetiek en verhuur ze nadien aan bedrijven of voor evenementen.
Jaarlijks plan ik een dag met mijn fotograaf en leg mijn creaties dan vast op de gevoelige plaat. Vanuit artistiek oogpunt is deze fotoshoot de meest opwindende dag van het hele jaar! Ik gebruik deze foto’s om mijn website te verfraaien en leg ze ook voor aan mijn klanten zodat zij zich een beter idee kunnen vormen van wat je met dit type sculpturen allemaal kan doen.

Met welke strategie stimuleer je de verkoop in jouw winkel?

Ik heb geen speciale strategie uitgedokterd, maar in de loop der jaren heb ik opgemerkt dat het koopgedrag van de klanten is geëvolueerd. Ik ga dus heel nauwlettend tewerk wanneer ik de nodige veranderingen doorvoer zodat ik op hun behoeften kan inspelen zonder mezelf te verliezen.
Tien jaar geleden sprak er niemand in onze streek over sociale netwerken of communicatie. Nu is dat wel anders!
Ik ben van mening dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor onze eigen evolutie en dat dit veel verder gaat dan het inschatten van het koopgedrag van de consument. Bloemen, planten en potten vind je op elke hoek van de straat. Wat je van de anderen onderscheidt, is stijl en creativiteit.
Ik vind bovendien dat ieder van ons moet doen wat zijn hart hem ingeeft en wat hem gelukkig maakt. Voor mij is dat het creëren van plantaardige sculpturen: het ontwerp, de overweging, de verwezenlijking, het integreren van de verse bloemen, de enscenering en de foto,… met heel dit proces slaag ik erin het wezenlijke in mijzelf te beroeren! Ik kies voor kwaliteit, voor stijl en niet voor kwantiteit!

Hoe heb je jouw bloemenzaak ingericht?

De inrichting van de winkel heb ik helemaal zelf bedacht en uitgetekend. De meubels heb ik door een plaatselijke meubelmaker laten maken en mijn echtgenoot heeft het schilderwerk voor zijn rekening genomen. Het meubilair dat aanvankelijk in de winkel stond, is intussen wel flink uitgebreid.
Eenmaal per jaar wordt de opstelling van de meubels compleet veranderd. Vijf jaar geleden hebben we de toonbank helemaal achteraan in de winkel geplaatst zodat de klanten verplicht zijn om door de hele zaak te lopen. Ze kunnen dan ook genieten van het prachtige uitzicht op het meer achter mijn bloemenboetiek. Bijna jaarlijks wordt er wel wat veranderd, ofwel op het gebied van kleuren, ofwel nieuwe meubels,… dat schept een bepaalde dynamiek.

Jouw winkel bevindt zich in het centrum van Vielsalm. Wat zijn de voor- en nadelen?

Mijn zaak is inderdaad gevestigd in de hoofdstraat van Vielsalm en dat heeft zowel voor- als nadelen! Zoals in elk stadscentrum is parkeren vaak een probleem. In onze straat zijn er vier banken, verschillende mutualiteiten,… Je bent dus wel verplicht om hier te passeren!
We moeten eerlijk toegeven dat we op nationaal vlak nogal ver van alles verwijderd zijn, maar de levenskwaliteit is hier wel buitengewoon!

Maak je reclame voor jouw zaak en, zo ja, hoe?

In het begin van het jaar denk ik na over de manier waarop ik publiciteit zal maken en met welke media ik zal doen. Dan stel ik een kalender op met de publicaties in functie van de verschillende evenementen die er dat jaar plaatsvinden. Aan de hand van deze planning kan ik mijn budgetten beter beheren en in de eerste plaats kortingen afdwingen! Zoals de meesten onder ons, ben ik actief op Facebook en heb ik een persoonlijke pagina met foto’s van mijn creaties… Dat is gratis!
Ik heb ook een website die ik hoofdzakelijk gebruik als tweede uitstalraam voor mijn plantaardige sculpturen en voor de evenementen.

Waar koop je de producten aan?

’s Maandags ga ik naar verschillende leveranciers – Agora Luik, Dora-Flora Munsterbilzen en Luc Jansens Maastricht – en koop bij hen bloemen, planten en basic accessoires al naargelang van wat ik nodig heb. ’s Woensdags bestel ik mijn bloemen via de internetsite van Luc Jansens in Maastricht. Ik werk met hem al ruim tien jaar in volle vertrouwen samen. Deze online verkoopsite voor bloemen staat rechtstreeks in verbinding met de bloemenveiling in Aalsmeer. Luc levert mijn bestelling alle donderdagochtenden. De service, het sociale contact en de betrouwbaarheid zijn eigenschappen die voor mij van zeer groot belang zijn. Wanneer ik een speciale bloem nodig heb voor een huwelijk, dan weet ik dat ik ze keurig op tijd geleverd krijg en dat de kwaliteit perfect zal zijn.

En accessoires?

De aankoop van mijn accessoires schommelt nogal, zowel op het gebied van stijl als van frequentie. Ik wens mijzelf geen limieten op te leggen! Ik hoor vaak van collega’s floristen dat ze exclusief met die of die producten en/of leverancier werken. Dat is bij mij niet het geval. Ik koop een hoeveelheid accessoires in functie van wat ik nodig heb. Ik kies de stijl in functie van wat ik mooi vind en ik volg de trends van op een afstand… Ik wil het authentieke karakter van mijn assortiment behouden.

Ondernemen in een landelijke omgeving heeft als voordeel dat de klanten in het algemeen zeer trouw zijn en dat contacten snel uitgroeien tot vriendschappen. Het nadeel is dat ik meer afwisseling in mijn assortiment moet brengen zodat mijn klanten er nooit genoeg van krijgen.

Ik bezoek mijn leveranciers ook heel onregelmatig. Ofwel ga ik langs bij de producenten tijdens de opendeurdagen, ofwel ga ik naar Maison & Objet in Parijs, naar Ambiente in Frankfurt, naar IPM Essen of All4home in Brussel. Alles hangt af van wat ik daar hoop te vinden en mijn klanten wil laten ontdekken.

Je verkoopt boeketten, bloemenarrangementen?

Toen ik tien jaar geleden van start ging, verkocht ik 70% arrangementen en 30% boeketten. Nu is de situatie totaal omgekeerd. Normaliter bind ik geen boeketten van tevoren. Mijn klanten zijn gewoon om ter plaatse hun assortiment bloemen uit te kiezen en wij binden dan het boeket in hun aanwezigheid. Ik heb hen er ook aan laten wennen bestellingen door te geven zodat we een meer persoonlijke service kunnen aanbieden en ik mijn voorraad beter kan beheren.
Bloemenarrangementen daarentegen worden van tevoren gemaakt.
Voor de feestdagen liggen de verhoudingen anders: 50% boeketten en 50% arrangementen.
Tijdens die piekdagen maken we natuurlijk wel zoveel mogelijk boeketten en arrangementen vooraf.

Ik heb niet echt een speciale verkoopstrategie. Ik let wel heel goed op de kwaliteit van mijn bloemen en van de presentatie. Mijn klanten zeggen mij regelmatig dat mijn bloemen zeer lang mooi blijven. Ik zorg er ook voor dat de presentatie van de producten in de hele winkel erg levendig is zodat er sprake is van een bewegingsdynamiek.

Mijn klanten weten ook creaties met gestabiliseerde of gevriesdroogde bloemen te appreciëren. We hebben altijd een reservevoorraadje van deze arrangementen in huis. Zo heb ik altijd voldoende aanbod, zelfs wanneer naar aanleiding van een overlijden mijn voorraad verse bloemen op is.

En het werk buiten de winkel?

Ons werk is heel gevarieerd: de toonbankverkoop is duidelijk afhankelijk van feestdagen en overlijdens. Maar ook al is het wat rustiger in de winkel, ik heb altijd wel een decoratief of artistiek project lopen voor de zaak of op bestelling voor een bedrijf.
Wij verzorgen ook de bloemendecoraties voor huwelijken en diverse evenementen. De frequentie hiervan is zeer wisselvallig.

En op het gebied van administratie en personeel?

Ik werk met een kasregister en een computerprogramma voor de facturatie dat verbonden is met mijn boekhouder. Simpel en doeltreffend!
En wat personeel betreft? Waar zouden we zijn zonder ons team om al deze projecten tot een goed einde te brengen?
Ik werk momenteel met twee stagiaires, die les volgen in het opleidingscentrum van de IFAPME (Waals instituut voor alternerende opleiding, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen). Ik hou ervan om les te geven, om mijn vakkennis en passie door te geven en ook om hen te helpen bij de uitvoering van al hun schoolprojecten.
Op mijn echtgenoot en schoonvader kan ik altijd rekenen voor de schilderwerken, fijn timmer- en laswerk en het oplossen van allerhande kleine technische problemen. Mijn echtgenoot helpt mij eveneens bij het beheer van de financiële zaken en de facturatie.

En je dromen?

Een mooie, superdesign winkel kopen of laten bouwen!
En voor het overige… komen mijn dromen een na een uit!!!! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.