Carnivore planten

In september zijn de vleesetende planten Woonplant van de maand. Vleesetende planten lokken insecten om ze te vangen en vervolgens langzaam te verteren. 

In’t zonnetje

Er zijn wel 630 verschillende soorten vleesetende planten, afkomstig uit vijf families: de Lentibulariaceae, de Byblidaceae, de Cephalotaceae, de Sarraceniaceae en de Droseraceae. Eén ding hebben deze families alvast gemeen: ze houden er allemaal van om voldoende zonlicht te krijgen. Deze vleeseters komen dan ook van verre bestemmingen: zo groeit de Venus Vliegenval in de veengebieden van Noord- en Zuid-Carolina. De Nepenthes groeit dan weer in de vochtige jungles van Zuidoost-Azië, nabij Borneo. De zonnedauw komt hier in Europa voor.

De val van de vleeseter

De verschillende soorten planten hebben zo hun eigen manier om het levende voedsel – doorgaans insecten – in hun val te lokken. Zo zijn er bekervallen, kleefvallen, zuigvallen, fuikvallen en misschien nog wel de meest tot de verbeelding sprekende val: de dichtklappende val.

Het aanbieden van vleesetende planten

Een veel gekozen concept om vleesetende planten te verkopen, is met een bord waarop verschillende soorten staan. De meest voorkomende soorten zijn Nepenthes, Dionaea, Drosera en Sarracenia. Een ander idee: het microklimaat in een glazen bol is de ideale leefomgeving voor een vleesetende plant. Ze houden immers van vochtige grond, hebben een voorkeur voor regenwater en verlangen een hoge luchtvochtigheid. Soms worden de planten ook als snijbloem of decoratiemateriaal verkocht. Hun specifieke uiterlijk kan inspiratie bieden voor zowel bruids- als rouwwerk. Ook kinderen zijn vaak verzot op de vleesetende plantjes!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.