“Btw-verhoging desastreus voor Nederlandse bloemist”

De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 % kost de Nederlandse bloemisten 52,4 miljoen euro aan omzet, 415 banen en betekent voor 15 % van de 3.000 winkeliers dat ze moeten stoppen.

Marco Maasse ©vbw.nl

“Het is onbegrijpelijk dat het Nederlandse kabinet de btw verhoogt zonder eerst naar de effecten te hebben gekeken. En die zijn desastreus voor de bloemisten”, zegt Marco Maasse, directeur van de Vereniging Bloemisten Winkeliers (VBW) als reactie op het onderzoek van Decisio. “De btw-verhoging raakt vooral consumenten met een kleine portemonnee. Voor hen worden bloemen en planten gewoon te duur. En dat geldt net zo goed voor groenten en fruit en vele andere levensmiddelen.”

 

Maasse wijst erop dat de btw-verhoging zijn branche veel meer kost dan dat het de schatkist oplevert : de opbrengst voor de overheid is door Decisio becijferd op 21,3 miljoen euro. “Ondertussen moeten bloemisten hun deuren sluiten, verliezen mensen hun baan en stimuleren we het kopen over de grens. Ook andere verkooppunten van bloemen en planten zullen dit in hun dagelijkse bedrijfsvoering merken.”

België en Frankrijk

Volgens de Nederlandse vakvereniging voor bloemisten blijkt uit buitenlandse voorbeelden dat de plannen onverstandig zijn. In Spanje leidde een btw-verhoging in 2012 van 8 naar 21 % op bloemen en planten twee jaar later tot een gemiddeld omzetverlies van 27 % bij de Spaanse bloemisten. “Volgens de Spaanse organisatie van bloemisten AEFI is in die twee jaar 23 % van haar leden failliet gegaan”, zegt Maasse. “Een Franse btw-verhoging in de jaren negentig werd binnen 2 jaar teruggedraaid toen bleek dat de werkgelegenheid met 7 % was gedaald.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.