Bruinrot gesignaleerd bij rozenkweker Noord-Holland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bevestigd dat er opnieuw op een snijrozenbedrijf bruinrot is geconstateerd. Het gaat om rozenkweker Sol Roses in Heerhugowaard in de provincie Noord-Holland.

Advertising

Bij monstername van voedingswater en planten was er het vermoeden van een besmetting. Tijdens de analyse is het bedrijf gesloten door de NVWA om mogelijke verspreiding van deze quarantainebacterie te voorkomen.

Nu ook daadwerkelijk Ralstonia solanacearum is geconstateerd treedt het eliminatiescenario per direct in werking. Daarnaast is de NVWA gestart met het traceringsonderzoek. Voor de sector is het van groot belang om te weten of hier sprake is van een nieuwe besmetting of van een herbesmetting. Uit het verwantschapsonderzoek blijkt dat er wel een directe verwantschap is met de Ralstonia die in 2015/2016 is aangetroffen op de rozenbedrijven.

Het betreft hier Ralstonia solanacearum ras 1, een tropische variant die veel waardplanten kent waaronder tomaat, paprika, aubergine, anthurium, gerbera, curcuma, geranium en roos. Het is dus van belang voor de gehele glastuinbouw om verdere verspreiding van de bacterie binnen het bedrijf en ook binnen de (glas)tuinbouw te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: