Bouvardia: elke dag een verrassing

Bouvardia is een heel veelzijdige bloem die goed te gebruiken is in allerlei bloemwerk. Traditioneel is ze bekend als bruidsbloem. Tegenwoordig zie je dat ze in elk seizoen gebruikt wordt. In boeketten, rouwwerk, kerstarrangementen, tafelboeketjes. Oftewel, de toepassingsmogelijkheden zijn legio! Temeer omdat de Bouvardia van de 21e eeuw een heel sterk en goed houdbaar product geworden is.

Van jongs af aan leren we dat cadeaus krijgen leuk is! Met onze verjaardag, Kerst, zwemdiploma, eerste communie en ga zo maar door. Van cadeautjes krijgen worden we blij! Eerst de spanning bij het uitpakken, wat zit er in? Dan de vreugde bij het zien van het boek, de fotolijst,… In de psychologie wordt gezegd dat cadeaus geven de onderlinge band versterkt. Waarom we dit verhaal hiermee beginnen? Omdat de snijbloem Bouvardia tal van cadeautjes herbergt. De afzonderlijke bloemetjes komen langzaam als een cadeautje open. En vaak komen er dan verschillende kleuren tevoorschijn! Iedere dag ziet het er net weer iets anders uit. Hoe verrassend is dat?!

Advertising
 

Enthousiasme

Bouvardia staat symbool voor enthousiasme. Dat alleen al maakt de Bouvardia tot een snijbloem die energie geeft, die gebruikt wordt in bloemwerk om iets te vieren, waar iedereen met volle teugen van geniet. De wereld van vandaag verlangt meer dan ooit naar positieve dingen. Bovendien: iedereen die kennis maakt met Bouvardia vindt het een schitterend product en raakt er enthousiast over! 

Kleurrijk

De meest gebruikte kleuren voor Bouvardia zijn roze en wit. Maar wist je dat er ook Bouvardia’s zijn in de kleuren lila, zalm, crème, rood, groen, oranjerood, tweekleurig, lichtroze en donkerroze? Ieder jaar proberen we ons kleurenpalet te verbreden door middel van het kruisen en selecteren van nieuwe rassen.  Na uitvoerig testen volgt de introductie. 

Oorsprong

Van nature is Bouvardia een struikgewas met kleine bloemetjes die groeit in Midden- en Zuid-Amerika in het warme klimaat. De lijfarts van Lodewijk XIII, Charles Bouvard, heeft ze ontdekt en daar zijn ze naar vernoemd. 

Jong en dynamisch

In Nederland worden er al heel wat decennia Bouvardia’s geteeld. Kwekerij Chrywijk is pas enkele jaren geleden gestart om deze veelzijdige bloem (vanaf stek) te telen. Dat is een geheel nieuwe teeltmethode waarbij iedere stek zorgt voor één tak met veel bloemen. Alle energie gaat naar die ene tak en dat geeft een goede kwaliteit en een rijke bloei. 

Voor ieder seizoen

Met het telen vanaf stek wordt er over het hele jaar een constante hoeveelheid Bouvardia’s gesneden. Zo komt Bouvardia volledig tot z’n recht en kan het in elk seizoen een geweldig mooie en exclusieve aanvulling leveren aan het bloemwerk. 

De ondernemer

Lies van Wijk is geboren in een kwekersgezin, dat startte met de teelt van chrysanten in allerlei vormen. Zo ontstond de naam Chrywijk. In de teelt van de Bouvardia’s vanaf stek is Chrywijk de eerste en enige in Nederland. Dit zegt iets over de pioniersgeest, het lef en doorzettingsvermogen van Van Wijk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in de afgelopen jaren (met name in de winter) ook wel eens teeltzaken naar boven zijn gekomen waar nog onvoldoende kennis van was. Met als resultaat dat bij het oogsten niets afwijkends te zien was maar de kwaliteit van de bloemen verderop in de keten te wensen overliet en er mogelijk teleurstelling over ons product is ontstaan… Met andere woorden, we hebben grote sprongen gemaakt maar nog steeds valt er te leren over de teelt van dit prachtige product. Dat is voor ons de uitdaging! 

Duurzaam geteeld

Op onze kwekerij worden ‘goede’ beestjes ingezet om de ‘verkeerde’ beestjes weg te krijgen. Hiermee wordt het overgrote deel van de ‘belagers’ goed onder controle gehouden. 

Welke trends zien wij voor Bouvardia? 

Een steeds bredere toepassing gedurende het hele jaar. Ook zien we dat de houding ten opzichte van de Bouvardia aan het veranderen is. Vooral als men in de afgelopen jaren kennis heeft gemaakt met de kwaliteit en assortiment van nu.  Met het verruimen van het aanbod van lange lengtes zie je ook dat Bouvardia in het exclusievere bloemwerk wordt gebruikt. Stukken voor in hotels, modehuizen enz.  

Feiten en fabels over de verzorging

Gebruik een glazen vaas. Zet de Bouvardia niet in direct zonlicht of op de tocht. Verwijder de onderste bladeren zodat die niet in het vaaswater komen. Gebruik snijbloemenvoedsel voor optimale en langere bloei. Universeel voedsel is prima. Bij gebruik in steekschuim: maak eerst even een gaatje met een stokje alvorens u de tak erin steekt. Bewaring bij 6 – 8 graden. Vanwege de grote verdamping van het blad adviseren wij om in de winter de bloemen niet direct vanuit de koeling te verwerken in bloemwerk maar een paar uur te laten acclimatiseren. 

Geur

Enkele soorten ruiken jasmijn-achtig. Zoals bijvoorbeeld de Pink Wash. 

Diamantjes

Soms lijken de bloemen net op diamantjes met hun vierkante vorm. Dit heeft ons geïnspireerd om onze topkwaliteit het label Brilliant Selection te geven. Deze Bouvardia’s met een herkenbare verpakking kenmerken zich door 70 cm lange stelen en de grote hoeveelheid aan bloemen per tak. 

Bloem van de toekomst

Wij geloven heel sterk in de veelzijdigheid en verrassing van Bouvardia en zien de toekomst positief tegemoet. Het is een gewoon product dat opnieuw bijzonder geworden is. Een product dat in ontwikkeling is.

www.chrywijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.