Bloomon lijdt fors verlies

Het gaat niet zo goed met Bloomon, de online bloemenservice. Volgens het Nederlandse zakenmagazine Quote boekte het bedrijf in 2017 een negatief resultaat van ruim 9 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van 2016. Ook werden 11 van de 130 werknemers ontslagen. Bloomon nuanceert de ernst van de situatie.

Advertising

“In 2020 winstgevend”

Volgens oprichter Patrick Hurenkamp van Bloomon is de herstructurering niet abnormaal gezien de evolutie van start-up naar scale-up. “Wij zijn aan de keukentafel begonnen, waarna we in een stroomversnelling zijn geraakt. Na jaren van harde groei is onze organisatie ook flink toegenomen in omvang. Het moment is nu daar om deze efficiënter in te richten en daarmee onze kosten te verlagen. De volgende fase voor Bloomon is winstgevendheid zodat we ook op eigen kracht verder kunnen bouwen. In januari 2020 zullen we winstgevend zijn.”

Quote suggereert dat investeerders zijn weggelopen, maar dat wordt door Bloomon ontkend. Gewezen Telenet-topman Ducko Sickinghe investeerde in 2017 nog 21 miljoen euro in Bloomon. Momenteel is Bloomon actief in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto.

Bloomon zorgde voor de grote doorbraak van de veldboeketten. ©Bloomon

Wat nu?

In de bloemistenwereld wordt met belangstelling uitgekeken naar de toekomst van Bloomon. Als nieuwe, razendsnel groeiende speler bezorgde Bloomon de bloemendetailhandel de voorbije jaren zware concurrentie en hoofdbrekens. Is Bloomon over zijn hoogtepunt heen? Wijzigt de consument zijn koopgedrag? Hoeven bloemenwinkels (nog) niet te wanhopen? Vragen waar we niet meteen een antwoord op kunnen formuleren. Zeker is wel dat zich een hertekening van het landschap afspeelt.

Lessen trekken

Een door de detailhandel gevreesde walk-over van de online bloemenkoerier(s) is duidelijk niet voor morgen. Daarvan getuigt het terugschakelen door Bloomon.

Al kun je als florist maar beter lessen trekken uit de boeiende Bloomon-story. Voortdurend aanwezig zijn op sociale media, inzetten op sterke fotografie en een gebruiksvriendelijke online shop zijn, juist door de komst van Bloomon, onontbeerlijk geworden want ze hebben het bedrijf mee groot gemaakt. Huis-aan-huis-levering kan jij evenzeer. Dé sleutel tot succes is jouw creativiteit. Live boeketten binden, een aangename geurbeleving, het sociale contact en een leuke storytelling: het zijn jouw troefkaarten in de strijd met de supermarkten en online leveranciers. En onthoud: ook Bloomon krijgt niets cadeau.

>> Lees het artikel van Quote

3 Reacties over “Bloomon lijdt fors verlies

 • 22 mrt 2019 om 09:28
  Permalink

  Bloomon heeft ondanks dit negatief verhaal absoluut iets aan onze sector bijgebracht,nl bewustwording van dat we veeel meer kunnen en moeten doen met ons prachtig product naar de buitenwereld en kopersmarkt!! Ze hebben een knappe marketing, iets dat wij vanuit onze koepel al heel lang veel beter hadden moeten doen maar er is geen solidariteit! Bloomon heeft het voorbeeld gegeven hoe je bloemen terug sexy kan maken maar wij kunnen dat nog veel beter en dat moeten we als een kans zien maar we moeten ze wel willen grijpen samen met onze groothandels! Dat het nu een moeilijker verhaal wordt was voorspelbaar…

  Beantwoorden
 • 22 mrt 2019 om 11:15
  Permalink

  Wordt ’t niet tijd dat de consumenten zoals voorheen hun bloemen halen bij de plaatselijke bloemist!!!
  DE BELEVING VAN ‘T KOPEN EN SAMENSTELLEN VAN EEN BOEKET !!
  ‘T SOCIALE CONTACT .. PERSOONLIJK ADVIES !!
  Ik kan nog verder gaan… Worden wij niet een beetje lui?
  De bloemist die nu al jaren in zwaar weer verkeert. Kom op lieve mensen…
  Ze staan ook voor U klaar, bij u om de hoek!

  Een bloemengroet,
  Karin Overtoom.

  Beantwoorden
 • 23 mrt 2019 om 20:30
  Permalink

  het was , zonder twijfel , een succes-verhaal met een ondersteunende marketing…maar dus ook met een heavy kostenstructuur , te zwaar , zo denk ik , voor een low-budget-project. Eigenlijk moest je ook geen florist zijn om wat bloemen in een vaasje te “schikken” …Bloomon slaagde hiermee echter wel met een no-nonsens ‘trend’ een breed publiek in te pakken . We kunnen hier veel van leren : zowel van de successen als van de neergang.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: