Bloemstylist Sarah – De bloemenopleiding moet weer op de kaart
Het televisieprogramma Hollands Beste Bloemstylist bleek een groot succes in Nederland. Inmiddels is het programma afgelopen maar iedere woensdag zaten er rond de 725.000 kijkers aan de buis gekluisterd. Niet gek dat er dan ook een tweede seizoen wordt gestart. Wij spraken met winnares Sarah, wat gaat zij met het prijzengeld realiseren? Dit en meer leest u in dit interview met verrassende verhalen.
Hoveniers achtergrond
Sarah is 32 jaar en woont samen met haar man en zoontje van 2 jaar in Nieuwegein. De van oorsprong Friezin heeft een achtergrond die u niet snel verwacht van deze hippe bloemstylist. “Ik was bezig met een hoveniersopleiding die ik ontzettend leuk vond. Schuttingen zetten of bestraten, daar draaide ik mijn hand niet voor om. In de pauze las ik altijd vakliteratuur voor bloemisten en werd erg geïnspireerd. Op een gegeven moment dacht ik, ik moet dat gewoon doen! Toen ben ik gestart met de bloemisterij opleiding en heb ik me gespecialiseerd op het Wellantcollege in Houten. Vervolgens ben ik een jaar naar Amerika geweest om daar in het bloemenvak te werken, ook dat was een geweldige tijd. Na 1,5 jaar nog bij een bloemenzaak te hebben gewerkt werd het tijd voor een eigen atelier. In Nieuwegein startte ik mijn bloemenwinkel ‘Moods by Sarah’ die ik nu al 5 jaar run.” Sarah vindt zichzelf in het tv programma wat norser over komen, dat vonden wij niet. Zeker na dit open interview kunnen wij stellen dat Sarah een hele vriendelijke en pittige dame is met grote ambities. Ze vertelt ook “Het beeld dat mensen bij een bloemstylist hebben is heel traditioneel en oubollig, ik wilde op tv laten zien dat ook een jonge hippe dame met passie voor fashion in de bloemen kan werken.” Als wij vragen hoe ze zich in 3 woorden zou omschrijven moet ze even nadenken maar ze vindt zichzelf vooral impulsief, ondernemend én een echte trendsetter.
Daarnaast had Sarah vroeger een struikelblok waar ze zich nu voor in wilt gaan zetten: “Vroeger had ik problemen met leren en dacht ik dat ik achterlijk was, ik was zwaar dyslectisch en had dyscalculie. Dat is een behoorlijke struikelblok als kind. Ik wil me graag voor de kinderen inzetten die dat ook hebben en laten zien dat er wel een weg is. Ik had veel creativiteit en het is belangrijk dat deze kinderen zich hier verder in kunnen ontwikkelen. Juist in iets waar je wél heel erg goed in bent.”
50% winkans
Sarah begint: “Mijn motivatie om deel te nemen aan het programma is dat ik het verschil als bloemstylist wilde maken en het anders doen. Waar ik mij voornamelijk aan stoor in het vak is de truttigheid in de zin van de keuze voor gemakkelijk materiaal. In hardware zijn er zo veel leuke dingen op de markt waar je onderscheid mee kunt maken. Denk aan trending materialen als bijvoorbeeld veren, bont en studs. Via dit programma wilde ik laten zien wat hier allemaal in mogelijk is. Daarnaast leek het mij ook heel erg leuk om op tv te komen en de aandacht voor het vak te krijgen. Maar bovenal wilde ik natuurlijk winnen!” Wij vragen Sarah hoe zij haar kansen inschatte om ook werkelijk de strijd te winnen tegen de andere bloemstylisten. “Het is heel lastig in te schatten of je gaat winnen. Voornamelijk omdat je niet weet wie er deelnemen en wat zij in hun mars hebben. Toen wij als eerste opdracht het personality boeket moesten maken kun je jezelf gaan meten met de andere deelnemers. Een aantal mensen streep je weg en ik vormde in mijn hoofd een rijtje van kanshebbers, ik schatte toen mijn kansen voor 50/50 in.”
Bloedfanatiek en stressbestendig
Iedere uitzending kregen de deelnemers uiteenlopende opdrachten voorgeschoteld waar direct op geschakeld moest worden. Een lange bedenktijd was hierdoor niet mogelijk, Sarah vertelt hoe zij dit heeft ervaart. “De opdrachten die we kregen vond ik onwijs leuk. Van te voren wisten we niet wat voor opdracht we kregen dus we moesten super snel schakelen, dat gaf echt een adrenaline kick. Ik ben op zo’n moment bloedfanatiek en ga er dan vol voor, dat maakt het ontzettend spannend. Als je als deelnemer niet snel kan schakelen val je al snel af. Bijvoorbeeld Mischa vond ik zelf echt heel erg goed maar was niet stressbestendig genoeg. Om de top te kunnen behalen is dit van groot belang.” We vragen ook of de sfeer onderling in werkelijkheid hetzelfde was als op tv werd uitgezonden: “Op tv is de strijd onderling grimmiger, dat was in werkelijkheid totaal niet zo. Zodra de camera uitging was het ouwe-jongens-krentenbrood. Je deelt een passie met elkaar en dat schept een enorme band.”
Modernisering in de bloemenopleiding
Het prijzengeld van 25.000 Euro wordt op een heel goede manier besteed door Sarah. “Ik ben nu als persoon een ‘brand’ in de markt geworden dat mensen graag willen gebruiken. Ik wordt nu veel gevraagd om bijvoorbeeld demo’s te geven en lintjes door te knippen. Dat vind ik erg leuk en op deze manier vergroot ik nog meer mijn naamsbekendheid voor een achterliggend doel. Ik wil met het prijzengeld namelijk een positieve schop omhoog geven aan de bloemenopleiding in Nederland. Momenteel is het veel te traditioneel en lopen de aanmeldingen de laatste jaren hard achter uit. Dat imago van de opleiding moet verbeterd worden door de inhoud te moderniseren. Een bloemstylist moet tegenwoordig andere vaardigheden bevatten dan vroeger. Denk hierbij een marketing, communicatie, trends en fashion. Je kan de opleiding met zoveel mooie dingen vullen. Ik voel me geroepen om deze taak op mij te nemen maar daarvoor moet ik wel mensen achter mij hebben staan. Hiervoor moet ik wel zichtbaar blijven, het liefst wil ik televisiewerk blijven doen.”
Hip en happening
“Ik laat me door de meest simpele dingen inspireren. Als ik door het bos loop zie ik al snel de meest prachtige figuren in bomen, deze figuren weet ik snel te vertalen naar bloemwerk. Daarnaast ben ik een grote modeliefhebber en laat ik me graag inspireren door modeshows, onze branche moet hier nog veel meer mee verweven worden. Ik houd continu in de gaten wat hip en happening is. Daarnaast is mijn werk herkenbaar door de robuuste uitstraling dat ik creëer met pure materialen.” vervolgt Sarah. Ze vertelt ook graag wat ze heeft geleerd van Pim: “Ik moet genieten van wat ik maak. Als je niet achter je bloemwerk staat doe het dan ook niet. Je kunt er anders niet trots op zijn, als je dat niet bent wie is er dan wel trots op? Tijdens de finale heb ik voor mijn Masterpiece dan ook bewust gekozen om het opnieuw te maken. Ik stond niet achter het eerste bloemwerk, ik ben heel blij dat ik dat besluit heb genomen.”
Onvergetelijk moment
Wij schatten in dat Sarah haar onvergetelijke moment toch wel de finale is: “Dat is absoluut het geval. Het moment dat het model met mijn jurk binnen komt lopen is in mijn geheugen gegrift. Op de achtergrond werd een prachtig lied gedraaid en er volgde een gloed over de jury en het publiek. Het effect was dat mensen emotioneel werden en huilden. Als je dat kan bereiken is dat een heel groot compliment. Dat is iets magisch, ik weet niet waar dat in zit. Maar deze mooie herinnering vergeet ik nooit meer, dit neem ik mee mijn graf in.”
Het programma heeft volgens de winnares flink de schijnwerpers op het bloemistenvak gezet. “Ik hoor van veel bloemisten dat het programma het gesprek van de dag is, klanten beginnen er over. Bloemisten hebben het tegenwoordig erg zwaar, het is fijn dat er een positieve boost aan gegeven is. Dat heeft de branche echt nodig.”
Hollands Beste Bloemstylist 2015
In het programma Hollands Beste Bloemstylist gaan vijftien mensen met een passie voor bloemen de strijd met elkaar aan om de meest bijzondere creaties te maken. Onder toeziend oog van de jury, bestaande uit Hanneke Frankema, Pim van den Akker, Pascal Koeleman en Rudi Tuinman en de nieuwsgierige Kees Tol als presentator, hebben de deelnemers iedere week de strijd met elkaar aangebonden. Deelnemer Sarah heeft zich bewezen in deze strijd en zich bekroond tot trotse winnares.
Wilt u ook de strijd aan gaan in het tweede seizoen van Hollands Beste Bloemstylist? De werving van nieuwe ambitieuze, gedreven en creatieve bloemstylisten is inmiddels gestart.