Weddingflorist Annelies: “Tweede golf is domper”

Hoe gaat het echt met u? Met die vraag stapt onze reporter Ingrid Allaerts deze zomer af op bloemisten die net als jij moeten overleven en zichzelf moeten heruitvinden in coronatijd. Ze start deze gevoelige maar mooie zomerreeks bij de zwaar getroffen wedding & event floristiek. Een openhartig gesprek met Annelies Vansant, bezieler van Atelier Stek. “Momenteel overheerst de verslagenheid.”

Advertising
 

Annelies Vansant verzorgt voornamelijk huwelijken, feesten en evenementen onder de naam ‘Stek’. Als wedding en eventflorist kreeg haar bedrijf het zwaar te verduren. Fleur brengt een blik achter de schermen van haar atelier en pluktuin waar ze haar eigen bloemen kweekt in verschillende soorten en kleuren.  

Hoe gaat het met jou Annelies? 

“Mijn gemoed wisselt van dag tot dag. De tweede golf is echt wel een domper. Iedereen in de eventsector had toch nog gehoopt op het tweede deel van het seizoen. Mijn inkomsten komen voornamelijk uit huwelijken en zijn seizoensgebonden. In de winter ontmoet ik de koppels, maak ik moodboards en bespreek ik de offerten. Elk seizoen waren er 1 of meerdere feesten per weekend.  

Annelies Vansant ©Melissa Milis

Welke gevolgen had corona voor jouw zaak? 

Sommige huwelijken zijn verplaatst naar het najaar. Alles is onzeker. Stilaan begint het door te dringen dat nagenoeg het hele jaar eraan is. Het is moeilijk voor mij op verschillende vlakken, zowel financieel als de hoge nood om creatief bezig te kunnen zijn met mijn handen. In mijn pluktuin – met in de zomer een overvloed aan bloemen – hield ik ieder jaar een open plukdag. Ik keek er heel hard naar uit om het dit jaar opnieuw te organiseren. De tweede golf maakte ook dit onmogelijk. 

Heb je plannen om jouw focus wat te verleggen? 

“Natuurlijk heb ik daaraan gedacht en voor anderen lijkt het misschien een logische stap. Voor mij is de huwelijkssector ideaal omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan en heel persoonlijk en op maat van de klant kan werken. Die dag betekent echt heel veel voor hen. De laatste tijd was het heel populair om uitvoerig uit te pakken met bloemwerk met een hangend bloemstuk boven de tafel en een mooie bloemenachtergrond waar het koppel voor stond.” 

Welke initiatieven heb je genomen om te overleven? 

Begin juni heb ik een boekettenverkoop georganiseerd maar dat is iets heel anders. Lokaal heb ik nooit een cliënteel opgebouwd. Voor huwelijken werk ik over heel Vlaanderen. Er komt veel meer bij kijken dan even die overgang maken. Momenteel overheerst de verslagenheid.”  

“Mijn werk tijdens de lockdown bestond vooral uit crisismanagement. Koppels troosten…”  —  Wedding & event florist Annelies Vansant

Wat deed je tijdens de lockdown? 

“Mijn werk bestond vooral uit crisismanagement: koppels troosten, mails over en weer sturen, herboeken. Verder ben ik zelf creatief bezig geweest met bloemstukjes maken die ik daarna op sociale media postte. Ik had het gevoel dat mensen nood hadden aan schoonheid en positivisme. Mensen trokken zich vaker terug in de natuur en hadden nood aan buiten zijn. Zelf ging ik ook in de natuur dingen plukken en verwerken om zo anderen te inspireren om thuis aan de slag te gaan.” 

Hoe zie je de toekomst? 

“Misschien moet ik me in de toekomst meer toeleggen op kleine, intieme events en werken met de bloemen uit mijn pluktuin. Het creatieve blijft voor mij het belangrijkste.” 

Heb je tips voor collega’s? 

“Mij helpt het om iets te creëren en met bloemen bezig te zijn. Door de natuur in te trekken en van de schoonheid te genieten kan ik mijn hoofd leegmaken. Voor mij is het ook belangrijk om te kunnen delen en anderen gelukkig te maken. Dat gevoel om iets te mogen overhandigen aan iemand die daar heel blij mee is, vormt een groot stuk van onze job als bloemist. Het werken met wat ik op dat moment in de natuur vond, heeft me creatief uitgedaagd. Ik heb geprobeerd om op een andere manier te kijken en andere combinaties te maken.”  

www.atelier-stek.be 

Interview by Ingrid Allaerts

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.